Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων συνοχής από την Ελλάδα (βίντεο): «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά νομίζω ότι όλοι μας στο ΕΚ θα πρέπει να νιώθουμε ικανοποίηση γιατί σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει»


Brain Drain VS Brain Gain_31.1.2018Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο συζήτησης με τίτλο «Ανταλλαγή απόψεων με τον Αλέξη Χαρίτση, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας, σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού 2015/1839».

Κατόπιν πρότασης του Δημήτρη Παπαδημούλη, που κατατέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής ανάπτυξης στις 15 Μαϊου 2018 και εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συντονιστές της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του ΕΚ, ο αρμόδιος υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης, Αλέξης Χαρίτσης, κλήθηκε σε προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής REGI, στις 10 Ιουλίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συζήτηση ανταλλαγής απόψεων, αναφορικά με τη σωστή διαχείριση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής από την Ελλάδα, σε μια πληθώρα έργων που καταγράφονται θετικά ως παράδειγμα καλής πρακτικής.

Ακολουθεί η πλήρης παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε,

Όσα μας παρουσίασε ο κος Χαρίτσης, νομίζω ότι περιγράφουν μια ιστορία επιτυχίας, στην οποία συμβάλαμε ιδιαίτερα ως ΕΚ, μαζί και με την Κομισιόν και μαζί και με τις ελληνικές αρχές. Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, το φθινόπωρο του 2015, μετά από πρόταση της Κομισιόν και έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα ποσοστό της τάξης του 90%, αποφασίσαμε την αλλαγή με τον κανονισμό 1839 του 2015, μια “εξαιρετική” ρύθμιση – κατ’ εξαίρεση δηλαδή για την Ελλάδα.

Και τώρα, βλέπουμε ότι οι καρποί αυτής της ρύθμισης λειτούργησαν πολύ θετικά και για την Ελλάδα και για τις πολιτικές συνοχής και για την προώθηση της ιδέας ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα απέναντι στους ακροδεξιούς λαϊκιστές που ισχυρίζονται ότι πρέπει να διαλυθεί η ΕΕ και να καταργηθεί η πολιτική συνοχής.

Και αυτή η αλλαγή δεν επιβάρυνε ούτε κατά ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Το αποτέλεσμα ήταν δημοσιονομικά ουδέτερο. Έγινε απλώς μια πιο εμπροσθοβαρής ρύθμιση για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Θεωρώ, ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο αποτυπώνεται αυτή η αξιολόγηση, είναι η έκθεση Αριμόν, την οποία τις προηγούμενες μέρες εγκρίναμε με 36 υπέρ, έναντι μόλις 2 που δεν ψήφισαν θετικά – δηλαδή το σύνολο σχεδόν στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής.

Κε Χαρίτση, θα πρέπει να λογαριάζετε το ΕΚ και ιδιαίτερα αυτή την Επιτροπή, ως σταθερό σύμμαχο και υποστηρικτή των προσπαθειών για ισχυροποίηση των πολιτικών συνοχής και για τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας, η Ελλάδα να προχωρήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες έτσι ώστε να μην ξαναχρειαστεί ποτέ η Ελλάδα να έχει, είτε μνημόνια, είτε εξαιρετικές ρυθμίσεις όπως ο κανονισμός 1839.

Και μια αναφορά στον κο Βαν Μίλτενμπεργκ -είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός θα αναφέρει πολύ περισσότερα: Πριν 3 χρόνια, οι δασικοί χάρτες στην Ελλάδα βρισκόντουσαν στο 0,6%. Το Κτηματολόγιο, το “land register”, ήταν μια υπόθεση σχεδόν στο μηδέν. Τώρα προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, βρίσκεται στο 30% και σύμφωνα με την Κομισιόν, θα ολοκληρωθεί το 2021.

Επομένως, ο στόχος της χώρας μου και των αρχών της, είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να γίνει μια χώρα ισχυρή διοίκηση, πιο φιλική στις επενδύσεις, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι σταματάμε τις μεταρρυθμίσεις. Απορρίπτουμε την επιστροφή στο παλιό μοντέλο που γεννούσε προβλήματα και χρέη, με πολύ πελατειακό κράτος, πολλή φοροδιαφυγή, πολλή διαφθορά, και θέλουμε η Ελλάδα να αξιοποιήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού όλα της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Σας παραπέμπω στην πολύ πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και στην ομιλία του κυρίου Γκουρία, που λέει ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα δομικών μεταρρυθμίσεων. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά νομίζω ότι όλοι μας εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, που συμβάλλαμε σε αυτό, θα πρέπει να νιώθουμε ικανοποίηση γιατί η Ελλάδα σήμερα επιστρέφει, και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Ευχαριστώ».

https://youtu.be/ryttKwT_6mY

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε