Στον Real FM: Απαραίτητη η διαπραγμάτευση, αλλά και η αποτελεσματική διακυβέρνηση


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Ν. Χατζηνικολάου), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

realfmΕίναι λογικό να υπάρχουν ενστάσεις και προβληματισμοί. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ο μήνας που μεσολάβησε ήταν πυκνός. Καταφέραμε ωστόσο να πετύχουμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό, που εμπεριέχει και υποχωρήσεις. Απαιτείται η μέγιστη δυνατή συλλογικότητα, συνοχή, αντοχή, αλληλεγγύη και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα εξασφαλιστεί. Κανένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα τραβήξει το χαλί στον Τσίπρα. Υπάρχει μια μεγάλη ανοχή και στήριξη της νέας κυβέρνησης από τον ελληνικό λαό.

Μετά τη συμφωνία, στη διάρκεια του τετραμήνου αλλά και της τετραετίας, χρειάζεται όχι μόνο να διαπραγματευόμαστε και να συζητάμε, αλλά και να κυβερνούμε αποτελεσματικά, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό απαιτεί ιεραρχήσεις και συνέπεια λόγων και έργων, που σημαίνει ότι για κάθε πράγμα που σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε, φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε – όταν αυτό απαιτεί δαπάνες- και τα αναγκαία έσοδα. Πριν από τις εκλογές, μία από τις βασικές μας προτεραιότητες ήταν να μη δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Μας φτάνουν τα χρέη που μας κληροδότησαν οι προηγούμενοι. Θέλουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την ανεξαρτησία μας.

Απαραίτητη και χρήσιμη η γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων

Σε ό, τι έχει να κάνει με την έγκριση της συμφωνίας παράτασης και το αν θα πάει στη Βουλή, είναι ένα θέμα που αξιολογείται νομικά από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα κάνω υποδείξεις, τη γνώμη μου τη λέω στον πρωθυπουργό. Είναι, ωστόσο, απαραίτητη και χρήσιμη η γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στο Κοινοβούλιο και σίγουρα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκεφτεί ποτέ να περάσει κάτι τέτοιο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτά που καταγγέλλαμε, δεν μπορούμε να τα κάνουμε εμείς.

Θέλουμε μια ευρύτερη εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

Αναφορικά με το άρθρο που υπογράφουν ο Γιάννης Μηλιός, ο Σπύρος Λαπατσιώρας και ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, η βασική τους διαπίστωση, ότι δηλαδή τα δύσκολα είναι μπροστά μας, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Θεωρώ ότι ιδίως ο Γ. Μηλιός, που είναι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συμβάλλει πιο ενεργά στη συλλογική προσπάθεια. Εκκρεμεί η συγκρότηση μιας εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης, η οποία –βάσει σχεδιασμού- θα προωθήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα διαπραγματευτικά ζητήματα της χώρας, μια και είμαστε ακόμα στην αρχή. Η σύσταση εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης είναι μια εξαγγελία του πρωθυπουργού, την οποία έχει επαναλάβει πολλές φορές μετά τις εκλογές. Εμείς θέλουμε μια ευρύτερη εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, που να μην αποτελείται μόνο από μέλη που μετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Η δημιουργία αυτής της επιτροπής είναι αναγκαία και δεν προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις του κ. Βαρουφάκη, τον οποίο, ως υπουργό Οικονομικών, οφείλουμε να υπερασπιστούμε, καθώς στο πρόσωπό του δέχεται επιθέσεις η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει εισπράξει τίποτα από τη λίστα Λαγκάρντ

Μέλημά μας είναι να πληρώσουν και οι περίφημοι ολιγάρχες, οι οποίοι «κάνουν πάρτι» επί 40 χρόνια. Ο κ. Σόιμπλε – ο οποίος είναι γνωστό ότι ήθελε Σαμαρά- «κάρφωσε» τους προηγούμενους, λέγοντας ότι τους είχε προσφέρει τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την οποία αρνήθηκαν. Ο κ. Σουλτς, από την άλλη, δήλωσε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις κορόιδευαν για χρόνια τους πολίτες, λέγοντας ότι όλα τους επιβάλλονταν από τις Βρυξέλλες, ενώ στην ουσία επρόκειτο για δικές τους αποφάσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που από τη λίστα Φαλτσιάνι – Λαγκάρντ δεν έχει εισπράξει τίποτα, ενώ άλλοι έχουν εισπράξει δισεκατομμύρια. Ζητάμε τη βοήθεια της Ε.Ε. και κάθε κράτους μέλους, για να μπορούμε να φορολογήσουμε και τα δεκάδες δισεκατομμύρια που βρίσκονται στην Ελβετία, πολλά από τα οποία δεν είναι καν δηλωμένα.

 

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

One Response to Στον Real FM: Απαραίτητη η διαπραγμάτευση, αλλά και η αποτελεσματική διακυβέρνηση

  1. Raskolnick says:

    Ας αφήσουμε όμως τις κενολογίες περί «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» http://my-pillow-book.blogspot.gr/2015/02/shadows.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: