Δ. Παπαδημούλης προς Κομισιόν: «Να ανταποκριθεί η Επιτροπή στις συστάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες»


Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με το γεγονός ότι στο σχέδιο κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ESF+) δεν περιλαμβάνεται αναφορά στη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα, στην κοινωνική φροντίδα και υπηρεσίες.

Η πρόταση για το σχέδιο κανονισμού του ESF+ στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2020-2027 φαίνεται ότι αφήνει πίσω την ενωσιακή υποχρέωση για την ιδρυματική φροντίδα, η οποία βασίζεται στην κοινότητα και τις υπηρεσίες, σε αντίθεση με τον ισχύοντα κανονισμό του ESF.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει με ερώτηση του προς τη Κομισιόν, μεταξύ άλλων, να αναλάβει δράση και «να επαναφέρει το ζήτημα και να το εντάξει στον προγραμματισμό του ΠΔΠ 2020-2027 ανταποκρινόμενη στις συστάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση στη Κομισιόν:

 Οι δαπάνες της χρηματοδότησης της ΕΕ για τη μετάβαση από ιδρυματική φροντίδα, σε αυτή που βασίζεται στην κοινότητα και τις υπηρεσίες, η οποία αποτελεί υποχρέωσή για όλα τα κράτη-μέλη, είναι από τα σαφέστερα παραδείγματα της προσθετικότητας της ΕΕ σε θέμα που αφορά ανθρώπους σε όλη την Ένωση, ειδικά στις ασθενέστερες χώρες και περιφέρειες. Έτσι, η ΕΕ κατόρθωσε να αλλάξει τα συστήματα παροχής υπηρεσιών φροντίδας με οφέλη υποστήριξης μέσω οικογενειακών και κοινοτικών υπηρεσιών.

Η πρόταση για το σχέδιο κανονισμού του ESF+ στο πλαίσιο του ΠΔΠ 2020-2027 δεν περιέχει αναφορά στη μετάβαση από την ιδρυματική στην κοινωνική φροντίδα και υπηρεσίες, αντίθετα με τον ισχύοντα κανονισμό του ESF. Επιπλέον, υπάρχει αναφορά κατά την οποία το ESF δεν υποστηρίζει καμία μορφή διαχωρισμού, καθώς και αναφορά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ερωτάται η Κομισιόν:

 – Πώς χαρακτηρίζει την περιθωριοποίηση ανθρώπων μέσω της παράλειψης του νέου ΠΔΠ 2020-2027;

– Τι προτίθεται να κάνει ώστε να επαναφέρει το ζήτημα και να το εντάξει στον προγραμματισμό του ΠΔΠ 2020-2027 ανταποκρινόμενη στις συστάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες;

– Αντιλαμβάνεται ότι ως και η χρήση γλώσσας που μιλάει για διαχωρισμό ευρύτερα είναι μια μορφή διάκρισης που πρέπει να αντιμετωπιστεί;

 

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: