Συν/ξη στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Η πολιτική αντιπαράθεση ας επικεντρωθεί στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και διατηρήσιμη ανάπτυξη»


Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα (Α. Παπασταματίου – Στ. Χαρίτου) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Οι πάντες ομολογούν ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης

Σε μια περίοδο που ενισχύονται και τα σημάδια και οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αυτή η ρετρό «Βαρουφακιάδα», στην οποία πρωτοστατεί η ΝΔ, δείχνει τουλάχιστον αντιπολιτευτική πενία. Στο χθεσινό Eurogroup, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δεν υπήρχε στην ατζέντα θέμα που να αφορούσε την Ελλάδα. Χθες επίσης συνεδρίασε και ο ESM και αποφάσισε να εγκρίνει τη δόση των 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στον σημερινό διεθνή Τύπο, αλλά και στις χθεσινές δηλώσεις των Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, γίνεται λόγος για θετικές ειδήσεις. Ακόμα και στην ανακοίνωση του ΣΕΒ, οι βιομήχανοι ομολογούν ότι έχουμε μπει με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2ο εξάμηνο του 2017. Επιπροσθέτως, η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι μειώνεται η ανεργία, η οποία -αν και από το 27% έχει πέσει στο 21,7%- παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή την ώρα η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να επικεντρωθεί στο παρόν και το μέλλον, ώστε να βγούμε από την κρίση και να πετύχουμε μια διατηρήσιμη ανάπτυξη

Αυτή την ώρα πιστεύω ότι η συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο παρόν και το μέλλον και όχι στο παρελθόν, με προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και την αντιμετώπιση των πληγών -φτώχεια, κοινωνικές ανισότητες- που προκάλεσαν τα μνημόνια, αλλά και των παθογενειών -πελατειακό κράτος, φοροδιαφυγή, διαφθορά- που είχαν ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία. Στόχος μας, να πετύχουμε μια διατηρήσιμη ανάπτυξη, ώστε να αυξήσουμε τον πλούτο που παράγει η χώρα και να τον μοιράσουμε όσο το δυνατόν δικαιότερα.

Θα έχουμε φέτος μια χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό. Το στοίχημα για εμάς είναι να αυξήσουμε και τα έσοδα για το κράτος από τα χρήματα που αφήνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα. Αν περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές και μπουν περισσότερα χρήματα στο δημόσιο ταμείο, θα μπορέσουν να ελαφρυνθούν ταχύτερα αυτοί που υπερφορολογούνται και θα μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα για το κοινωνικό κράτος. Στόχος μας επίσης είναι να κάνουμε αποτελεσματικότερους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για το Δημόσιο, ώστε να κοστίζουν λιγότερο οι προμήθειες στο κράτος και άρα στον φορολογούμενο. Επιπλέον ζητούμενο για εμάς είναι να κάνουμε τη διοίκηση απλούστερη και καλύτερη, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης και να έρθουν περισσότερες επενδύσεις. Αν έρθουν περισσότερες επενδύσεις, θα έρθουν στη χώρα και τα δικά μας καλά μυαλά που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό γιατί τα έδιωξε η κρίση.

Έχουμε μια τάση, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, να αφήνουμε τον γάμο για να πάμε για πουρνάρια. Αντί να συζητάμε πώς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τι διδάγματα πήραμε από τη χρεοκοπία, έχουμε φτάσει στα άκρα την πολιτική αντιπαράθεση με όρους παρελθοντολογίας.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: