Ερώτηση προς την Κομισιόν: «Ποια μέτρα σχεδιάζει για να διασφαλίσει ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων θα υλοποιηθεί, σύμφωνα και με τους στόχους της πρόσφατης έκθεσής της;»


PAPADIMOULIS, Dimitrios (GUE/NGL, GR)Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ευθύνες, η αλληλεγγύη, η μείωση και ο επιμερισμός του κινδύνου, είναι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν τα κράτη-μέλη όσον αφορά τόσο την νομισματική ένωση όσο και την τραπεζική ένωση.

Με δεδομένο ότι τα σενάρια πολλών ταχυτήτων τα οποία περιλαμβάνονται στην Λευκή Βίβλο θέτουν υπό συζήτηση τους στόχους της Έκθεσης των 5 Προέδρων, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτά την Επιτροπή «ποια μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν για να διασφαλίσει ότι προτάσεις της, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων θα υλοποιηθεί, σύμφωνα πάντα και με τους στόχους της πρόσφατης έκθεση της Κομισιόν» καθώς και «πως σχεδιάζει η Κομισιόν να αυξήσει τους δείκτες διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας σε όργανα όπως το Eurogroup».


Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Επόμενα βήματα της Νομισματικής Ένωσης

Στις 31 Μαίου 2017, η Κομισιόν δημοσίευσε την έκθεση της για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Σε αυτή την έκθεση αναλύονται τα επόμενα βήματα της ΕΕ που σχεδιάζονται σε μία σειρά από τομείς.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η ευθύνες, η αλληλεγγύη, η μείωση και ο επιμερισμός του κινδύνου, είναι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν τα κράτη-μέλη όσον αφορά τόσο την νομισματική ένωση όσο και την τραπεζική ένωση. Με δεδομένο ότι τα σενάρια πολλών ταχυτήτων τα οποία περιλαμβάνονται στην Λευκή Βίβλο θέτουν υπό συζήτηση τους στόχους της Έκθεσης των 5 Προέδρων, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποια μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν για να διασφαλίσει ότι προτάσεις της, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων θα υλοποιηθεί, σύμφωνα πάντα και με τους στόχους της πρόσφατης έκθεση της Κομισιόν;

2. Στην έκθεση αναφέρεται πως η διαδικασία λήψης των αποφάσεων πρέπει να καταστεί πιο διαφανής και δημοκρατικά υπόλογη. Πως σχεδιάζει η Κομισιόν να αυξήσει τους δείκτες διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας σε όργανα όπως το Eurogroup;

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: