(βίντεο) Μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, για την Ολομέλεια 12-15/06/2017


Eνημέρωση από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 12-15/6/2017

Τα βασικά σημεία του μηνύματος:

– Το Eurogroup συνεδριάζει πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να λογοδοτεί ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο

– Η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου επανέλαβε τη δέσμευση της Κομισιόν για 100% συγχρηματοδότηση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως αυτές πρόσφατα σε Αμύνταιο και Λέσβο
 
– Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μοντέλα παραγωγικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας, που να υπερβαίνουν τις νεοφιλελεύθερες ιδέες
 
– Μεγάλη στροφή για τους Εργατικούς, που ενταφίασε οριστικά τον Μπλερ και τον ‘’μπλερισμό’’
 

– Στις 21 Ιουνίου, οργανώνουμε μια μεγάλη εκδήλωση στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών, μεταξύ των οποίων κι ο Αλέξης Τσίπρας, για έναν διάλογο με στόχο συγκλίσεις και πλατιές προοδευτικές συμμαχίες, για ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην Ευρώπη.

 

Bίντεο/Μοντάζ: Βασίλης Κατσαρδής, υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση των βασικών θεμάτων του μηνύματος:

 

Παρεμβάσεις – Ολομέλεια

-Ήταν μια συζήτηση με την παρουσία του Μοσκοβισί και του Ντομπρόβσκις. Είχα την ευκαιρία να παρέμβω και να θέσω το εξής ερώτημα: «Ως πότε το Eurogroup θα συνεδριάζει πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να λογοδοτεί ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς δημοκρατικό έλεγχο, χωρίς ουσιαστική λογοδοσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη χρειάζεται μια στροφή στην ανάπτυξη, με ενίσχυση της πολιτικής ολοκλήρωσης, της διαφάνειας, της εσωτερικής αλληλεγγύης. Δεν μπορεί να τα λύνει όλα η αγορά κι αυτό το δείχνουν οι αριθμοί. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ανισότητες – και οι κοινωνικές και οι περιφερειακές- και η Ευρωζώνη θα κινδυνεύσει με καταστροφή, αν είναι ένα σχήμα που μετέχουν όλοι αλλά στο τέλος κερδίζουν μόνο οι Γερμανοί και οι κολλητοί τους. Το ίδιο θέμα τέθηκε με έναν άλλο τρόπο και στη συζήτηση που μετείχε ο Κώστας ο Χρυσόγονος και που αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης με βάση θέματα που έχουν σχέση με μετανάστες και προσφυγικό καθώς εκεί έχουμε πάλι την Ευρώπη à la carte, η οποία ψηφίζει πράγματα και μετά δεν τα εφαρμόζει όπως το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης Προσφύγων ή έχει κράτη-μέλη, όπως η Ουγγαρία, όπως η Πολωνία, όπως η Τσεχία, που αρνούνται να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και θέλουν από την Ευρώπη μόνο να παίρνουν λεφτά αλλά να μην εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Στα θετικά αυτής της ευρωομάδας,  αναφέρω ότι η Κομισιόν, με σχετικές ανακοινώσεις και του αρμόδιου Επιτρόπου, του κ. Αβραμόπουλου, επιτέλους προχώρησε σε κάτι για το οποίο πιέζουμε εδώ και καιρό: να κινηθούν διαδικασίες επί παραβάσει, για παράβαση του κοινοτικού δικαίου εναντίον της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, με αφορμή την άρνησή τους να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο προσφυγικό.

-Επίσης, στα θετικά, θεωρώ, ήταν και η παρέμβαση της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, της κ. Κρέτσου, μετά την παρέμβασή σας κιόλας, που σας απάντησε σε σχέση με τις πληγές που είχαμε στη Λέσβο και στο Αμύνταιο, έτσι;

-Συζητούσαμε για την πολιτική συνοχής τη μέρα που έγινε ο σεισμός ο μεγάλος και μια-δυο μέρες μετά τη μεγάλη κατολίσθηση στο Αμύνταιο. Ζήτησα –κι εγώ και άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές- έμπρακτη, άμεση ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με χρηματοδότηση στο 100% από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Προς τιμήν της, η Κορίνα Κρέτσου, αυτά που είπε τα έκανε κιόλας πράξη. Σε λίγες μέρες, ταξίδεψε στην Ελλάδα, επαίνεσε τη χώρα μας γιατί είναι στους πρωταθλητές της ΄΄καλής΄΄ απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και επανέλαβε τη δέσμευση της Κομισιόν για 100% συγχρηματοδότηση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Τώρα, πρέπει να τρέξουν όλοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές, έτσι ώστε τα λόγια να γίνουν πράξη.

Study Days – Χώρα των Βάσκων – Μοντραγκόν

-Να περάσουμε σε θέματα εκτός Ολομέλειας αλλά και πάλι του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά. Πείτε μας δυο λόγια για την επίσκεψη της ευρωομάδας της Αριστεράς στη χώρα των Βάσκων και κυρίως θέλω να μου πείτε περισσότερα λόγια για τον συνεταιρισμό Μοντραγκόν, τον οποίο επισκεφτήκατε την προηγούμενη εβδομάδα.

-Ήταν μια διαδικασία συζητήσεων σημαντικών, από τις πιο πετυχημένες πρωτοβουλίες της ευρωομάδας της Αριστεράς και εντυπωσιάστηκα πολύ κι απ’ αυτό που είδα στη χώρα των Βάσκων: μια κοινωνία οργανωμένη, με έντονο το στοιχείο του κοινοτισμού, πολύ πιο προοδευμένη από το μέσο όρο της Ισπανίας – είναι χαρακτηριστικό ότι, στη χώρα των Βάσκων, η ανεργία είναι λιγότερο από το μισό απ’ ό,τι στο σύνολο της Ισπανίας. Η Ισπανία έχει ανεργία 18%, στη χώρα των Βάσκων είναι 7-8%. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο, είναι η εμπειρία από το Μοντραγκόν. Εκεί έχουμε έναν αστερισμό συνεταιριστικών πρωτοβουλιών, 101 στον αριθμό, όλων των μορφών: από ερευνητικές πρωτοβουλίες μέχρι τράπεζες, από σουπερμάρκετ μέχρι βιομηχανία που παράγει εξαρτήματα για αεροπλάνα, οι οποίες είναι παραγωγικές μονάδες με κέρδη που δε στηρίζονται, όμως, στο μεγάλο ξένο κεφάλαιο που σήμερα είναι εδώ και αύριο φεύγει και πάει αλλού. Στηρίζονται στη συνεταιριστική ιδέα κι έχουν καταφέρει να έχουν 70.000 εργαζόμενους. Η μεγάλη πλειοψηφία απ’ αυτούς είναι μέτοχοι των συνεταιριστικών πρωτοβουλιών. Μάθαμε πολλά απ’ αυτήν την εμπειρία και νομίζω ότι αυτή η εμπειρία είναι πολύτιμη και για τη χώρα μας, την Ελλάδα, καθώς τώρα στην Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια να αναπτυχθεί η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, πάνω στα ερείπια που άφησαν όχι μόνο τα Μνημόνια και η ύφεση, αλλά και οι κακές πρακτικές του κομματισμού, του πελατειακού κράτους, που βούλιαξαν στα χρέη το συνεταιριστικό εγχείρημα, για παράδειγμα στον αγροτικό χώρο. Χρειαζόμαστε καλές πρακτικές και η εμπειρία από τους Βάσκους, στην οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα και ο Στέλιος ο Κούλογλου στη σχετική του παρέμβαση στη συζήτηση, μας βοηθάει.

-Και αυτήν την εμπειρία τη μετέφερε και η Κωνσταντίνα η Κούνεβα στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που έγινε το προηγούμενο σαββατοκύριακο, στην Αθήνα.

-Κατά σύμπτωση, δυο μέρες μετά, οργανώθηκε στην Αθήνα ένα μεγάλο φόρουμ συζητήσεων γύρω από την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Συμμετείχε η Κωνσταντίνα η Κούνεβα από την πλευρά της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι τώρα όλη αυτή η μαγιά των συζητήσεων των νομοθετικών πρωτοβουλιών, μαζί και με την αξιοποίηση θετικών εμπειριών από άλλες χώρες, είναι ο μοχλός για να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη. Στη Γαλλία, η κοινωνική οικονομία συμβάλλει σε ποσοστό πάνω από 10% του γαλλικού Α.Ε.Π. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ-πολύ πιο πίσω κι είναι από τα στοιχήματα της κυβέρνησης της ελληνικής να αναπτύξει, τώρα που μπαίνουμε σε μια τροχιά θετικής πορείας της οικονομίας, να αναπτύξει και την κοινωνική οικονομία. Δεν μπορεί να τα λύνει όλα η αγορά στη χώρα και χρειαζόμαστε μοντέλα παραγωγικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας, που να υπερβαίνουν τις νεοφιλελεύθερες ιδέες.

Βρετανικές Εκλογές

-Χάρηκα που η Τερέζα Μέι πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη. Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί οι Εργατικοί, με τον Τζέρεμυ Κόρμπιν, τα πήγαν πάρα πολύ καλά, διαψεύδοντας όλη την προπαγάνδα και τις προβλέψεις που θεωρούσαν ότι θα συντριβούν και είμαι κυριολεκτικά ενθουσιασμένος γιατί αυτό οφείλεται στη μαζική συμμετοχή των νέων ανθρώπων –πολλοί απ’ αυτούς ψήφισαν για πρώτη φορά και ψήφισαν μαζικά και πλειοψηφικά Κόρμπιν. Αυτό είναι μια μεγάλη στροφή για τους Εργατικούς τους Βρετανούς, που ενταφίασε οριστικά τον Μπλερ και τον ‘’μπλερισμό’’ και είναι κι ένα κέρδος για την πολιτική γιατί πολιτική χωρίς τους νέους δεν έχει μέλλον. Κι έχει και μια επίπτωση στα ευρωπαϊκά. Νομίζω ότι ηττήθηκε η ιδέα του σκληρού Brexit – θυμίζω ότι αυτό ήταν ο μοχλός με τον οποίο πήγε η Τερέζα Μέι στην εκστρατεία και θυμίζω ότι και οι Εργατικοί είχαν υποστηρίξει το remain, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των νέων ανθρώπων.

Progressive Caucus – Το Σενάριο που Λείπει

-To Progressive Caucus, η Προοδευτική Συμμαχία, είναι μια σύμπραξη ευρωβουλευτών από τρεις πολιτικές ομάδες, την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, που φιλοδοξεί να γίνει ένας χώρος διαλόγου και κοινής δράσης για αναζήτηση προοδευτικών, εναλλακτικών πολιτικών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη που δεν αρέσει γιατί κάνει κακά πράγματα κυρίως κι απέναντι στην Ακροδεξιά που προτείνει τη διάλυση της Ευρώπης. Μετέχω στην εκτελεστική επιτροπή αυτής της συμμαχίας και θέλω να πω ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει πάρει πολύ θετικές απόψεις και στάσεις απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση, τις διεκδικήσεις του ελληνικού λαού. Στις 21 Ιουνίου, σε 5-6- μέρες δηλαδή, οργανώνουμε μια μεγάλη εκδήλωση στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών, μεταξύ των οποίων κι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας. Θα μιλήσουν, επίσης, ο Πρωθυπουργός της Βαλλωνίας, ο Πωλ Μανιέτ, η Σκα Κέλλερ, η συμπρόεδρος των Πρασίνων, θα χαιρετίσουν ο Τζιάνι Πιττέλα και η Γκάμπι Τσίμερ, οι πρόεδροι των ευρωομάδων της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών και ο Μπενουά Αμόν από τη Γαλλία. Θα γίνει σε μια μεγάλη αίθουσα των Βρυξελλών και πιστεύω ότι θα συμβάλει σ ’αυτό που χρειάζεται: έναν διάλογο με στόχο συγκλίσεις και πλατιές προοδευτικές συμμαχίες, για ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην Ευρώπη, για το σενάριο που λείπει, την τρίτη προοδευτική εναλλακτική.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: