Συνέντευξη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Η μη συμφωνία στις 15 Ιουνίου θα είναι ήττα για την ίδια την Ευρώπη»


DP_6Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» (Κ. Παπαδάκη – Σ. Παπαδοπούλου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

ΕΡ: Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε τις δηλώσεις σας για μια συνεννόηση για το χρέος με ένα ευρύ μέτωπο, στο οποίο καλέσατε όλα τα κόμματα, το οποίο όμως δεν είχε την ανάλογη αποδοχή από την αντιπολίτευση, καθώς προκάλεσε αντιδράσεις.

ΑΠ: Αρχικά, όλοι νομίζω συμφωνούν ότι η υπόθεση της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που αποτελεί δέσμευση των δανειστών μας, είναι εθνική υπόθεση μείζονος σημασίας. Αυτό το επανέλαβε χθες η κυβερνητική τοποθέτηση και αναγκάστηκε να το πει, μετά από σιωπή, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες ημέρες.

Εγώ απλά είπα το αυτονόητο. Ότι σε μια εθνική υπόθεση, που η προώθησή της βρίσκει εμπόδια στην εφαρμογή της από συγκεκριμένες πλευρές των δανειστών, η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση μπορεί να βοηθήσει και είναι επιβεβλημένη. Η σπουδή της ΝΔ να αρνηθεί αυτή μου την πρόταση και να με καταγγείλει κιόλας με χαρακτηρισμούς έως και υβριστικούς, δείχνει μια αμηχανία και μια εμμονή στον αντιπολιτευτικό μηδενισμό. Ποντάρουν δηλαδή στην αποτυχία της κυβέρνησης, που θα είναι όμως ζημιά και για τη χώρα, για να κερδίσουν κάποιους κομματικούς πόντους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε άρνηση. Αντίθετα, εγώ κρατώ την απόλυτη στήριξή μου από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -που έγινε σε συνεννόηση και μαζί μου και με το γραφείο του Πρωθυπουργού- και επίσης την κυβερνητική τοποθέτηση, που λέει ότι δεν υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης -αυτή τη στιγμή- μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα είναι ανοικτό. Για να είμαστε, όμως, ειλικρινείς και πρακτικοί μία τέτοια ευρύτερη συνεννόηση προϋποθέτει αρχικά να τη θέλουν όλες οι πλευρές. Προϋποθέτει, επίσης, και μια προετοιμασία, ώστε αν είναι να γίνει κάποια στιγμή αυτή η σύσκεψη να φέρει θετικό αποτέλεσμα κι ένα εθνικό μέτωπο διεκδίκησης που να ενισχύσει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας. Γιατί αν είναι να γίνει μια σύσκεψη για να αλληλοκατηγορούνται οι αρχηγοί, τότε πραγματικά δεν θα έχει νόημα.

Χθες, η πρότασή μου έριξε έναν σπόρο, που νομίζω ότι βρίσκει μεγάλη απήχηση μέσα στην ελληνική κοινωνία. Κι αυτό γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ενστικτωδώς ότι όταν είμαστε ενωμένοι σε κάποια θέματα πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Στο κομματικό σύστημα, θεωρώ ότι ήταν εντυπωσιακή η βιαστική άρνηση της ΝΔ και μάλιστα με έναν τρόπο άκρως επιθετικό, που δείχνει ότι προτάσσουν αυτό που νομίζουν ότι είναι κομματικό τους συμφέρον, έναντι μιας ευρύτερης προσπάθειας συνεννόησης.

ΕΡ: Η ΝΔ μιλά και για εκλογές…

ΑΠ: Νομίζω ότι αυτή είναι μια λάθος γραμμή. Όσο πιο γρήγορα ξεκολλήσει η ΝΔ από αυτή την πολιτική τόσο το καλύτερο και για την ίδια. Όλες οι δημοσκοπήσεις -ακόμα και οι πιο ευνοϊκές για τη ΝΔ και δυσμενείς για τον ΣΥΡΙΖΑ- δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και μεταξύ αυτών οι μισοί περίπου ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Αυτό που θέλουν είναι ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από αυτή την πολύχρονη κι οδυνηρή κρίση.

ΕΡ: Τι προσδοκάτε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου;

ΑΠ: Αυτό που επιδιώκουμε και δεν το προσδοκούμε απλά είναι να υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η οποία θα προχωρά στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, θα δρομολογεί την εκταμίευση της δόσης και θα πετυχαίνει τον σαφέστερο δυνατό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του μνημονίου, αλλά θα πρέπει να προσδιοριστούν από τώρα μαζί με τη 2η αξιολόγηση. Αυτό είναι και το «αγκάθι», που οδήγησε σε μη συμφωνία στις 22 Μαΐου. Η Ελλάδα -με τη στήριξη και άλλων ισχυρών παραγόντων και θεσμών όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αλλά και μεγάλων κρατών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία- πιέζει για μια συμφωνία. Το ζητούμενο τώρα είναι ο συμβιβασμός του ΔΝΤ με την κυβέρνηση του Βερολίνου, καθώς οι ανελαστικότητες και οι αναβλητικότητες των κυρίων Σόιμπλε και Τόμσεν αθροίζονται στην πλάτη των Ελλήνων, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και σε βάρος της Ευρωζώνης.

Εάν στις 15 Ιουνίου δεν υπάρχει μια συμφωνία που να δίνει αυτό τον καθαρό οδικό ορίζοντα, που θα οδηγεί την Ελλάδα στην έξοδο στις αγορές, έτσι ώστε από τον Αύγουστο το ’18 και μετά να μπορούμε να δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια, όπως όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, θα είναι μια μεγάλη ήττα και αποτυχία για την ίδια την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Νομίζω ότι έχουν και τους δικούς τους λόγους η Ευρωζώνη, η Μέρκελ, ο Μακρόν, ο Τζεντιλόνι, οι πάντες -όχι μόνο ο Τσίπρας και η Ελλάδα- να υπάρξει αυτή η απόφαση.  Τώρα είναι η ώρα των ηγετών. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια περίοδο αναταράξεων, λόγω και της κόντρας με τον Τραμπ, που φαίνεται να κλιμακώνεται. Επομένως, υπάρχει ένας παραπάνω λόγος να φροντίσουν οι ηγέτες, ώστε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να έχει θετική κατάληξη.

ΕΡ: Χθες είδαμε να απευθύνεστε στον κ. Μοσκοβισί και να ρωτάτε τι θα κάνει, τι προτείνει και τι περιμένει η Κομισιόν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Πήρατε ικανοποιητικές απαντήσεις;

ΑΠ: Και ο Μοσκοβισί χθες και ο Ντράγκι προχθές είπαν ότι θέλουν συμφωνία και για τον οδικό χάρτη βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους στις 15 Ιουνίου. Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις και στα πλεονάσματα και στα ελλείμματα και στους ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, έδωσε και ένα θετικό νέο για τη χώρα, ότι δηλαδή η Κομισιόν έχει αποφασίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό είναι μια πράξη με έναν ισχυρό θετικό συμβολισμό, ο οποίος θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα εάν συνδυαστεί και με τη συμφωνία για το χρέος.

ΕΡ: Η συμφωνία θεωρείτε ότι είναι και λίγο έρμαιο των πολιτικών από χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο;

ΑΠ: Αν οι εκλογές στη Γερμανία είχαν γίνει ήδη και δεν ήταν προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβρη, η συμφωνία για τον οδικό χάρτη βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και ο από τώρα προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων με μεγαλύτερη σαφήνεια, θα είχαν ήδη αποφασιστεί στις 22 Μαΐου. Ακόμη, όμως, και στον γερμανικό Τύπο -με οξύ τρόπο- γράφονται άρθρα που υποστηρίζουν ότι είναι απαράδεκτο, άδικο και ανεύθυνο να πληρώνει ο ελληνικός λαός -με τεράστιο κόστος, που προκαλεί αυτή η ασάφεια και αναβλητικότητα- τις εκλογικές σκοπιμότητες ορισμένων στο Βερολίνο.

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: