Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ξεριζώσουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας»


Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα (Μ. Γεωργίου) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Μόνο φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί αυτό το φρικτό έγκλημα. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να ξεριζώσουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας, που χτυπά νέα παιδιά που επέλεξαν απλώς να πάνε κάπου για να διασκεδάσουν και να ακούσουν μουσική.

Ζούμε σε έναν εξαιρετικά ταραγμένο και αβέβαιο κόσμο. Εμείς είμαστε τοποθετημένοι από την ιστορία και τη γεωγραφία σε μια ευαίσθητη γωνιά αυτού του πλανήτη, που αποτελεί γέφυρα ηπείρων και πολιτισμών και έχει πολλά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, έχουμε και στη γειτονιά μας πολλές πηγές αστάθειας. Επομένως, αυτή την ώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα, τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση παρά τις διαφορές μας και να επενδύσουμε περισσότερο στο σενάριο της ανάδειξης της Ελλάδας σε έναν πόλο σταθερότητας κι ασφάλειας, γιατί αυτό είναι το λαϊκό, δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Οι τζιχαντιστές του ISIS και οι παραφυάδες τους είναι η άκρα Δεξιά του Ισλάμ, η οποία με τη δράση της τροφοδοτεί την άκρα Δεξιά της Δύσης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος. Για να βγούμε, λοιπόν, από αυτόν τον φαύλο κύκλο και να απαλλαχθούμε από τον φόβο που τροφοδοτεί την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της βίας, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και κινητοποίηση δυνάμεων, αλλά και έξυπνες λύσεις.

Στο θέμα της ασφάλειας χρειάζεται αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεργασία. Ένα από τα επιχειρήματα των Βρετανών που επέλεξαν το Brexit ήταν ότι μένοντας μόνοι θα προφυλάξουν καλύτερα τη χώρα τους. Και αυτό το επιχείρημα αποδεικνύεται μια φενάκη, γιατί πιστεύω ότι χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο: Μια αποτελεσματικότερη συνεργασία, με ισχυρή ευρωπαϊκή και παγκόσμια ομπρέλα όλων των δυνάμεων που φροντίζουν για την ασφάλεια του πολίτη.

Την ίδια ώρα, για να μην εθελοτυφλούμε, χρειάζονται και μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες για την ειρήνευση και για πολιτικές διπλωματικές λύσεις στις περιοχές όπου ανθούν αυτά τα φαινόμενα, εξαιτίας λανθασμένων μακρόχρονων παρεμβάσεων των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.

 

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: