Συνέντευξή μου στο «Πρακτορείο FM»: «Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στη σταθερότητα και την ανάπτυξη»


Dimitrios PAPADIMOULISΣε σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Πρέπει να αποφευχθεί το σχέδιο διαιρέσεων στην Ευρώπη, για να κλείσει η πόρτα σε εθνικισμούς και πολέμους

 Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, δεν είναι για να πανηγυρίζει κανείς. Η Ευρώπη πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να δει ότι απέχει πολύ από όσα υποσχέθηκε στους πολίτες, για ασφάλεια, κράτος δικαίου, δουλειές και φυσικά ειρήνη.

Πρέπει, επίσης, να αποφευχθεί το σχέδιο διαιρέσεων για να κλείσει η πόρτα σε εθνικισμούς και πολέμους, να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη και όχι σχέδιο α΄ και β΄ εθνικής. Ανήκουμε στη ζώνη Σένγκεν και θέλουμε να μείνουμε εκεί, αλλά πρέπει να τελειώσουν τα μνημόνια και η επιτροπεία. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, θεωρώ ότι η χειρότερη ταχύτητα είναι η όπισθεν, γιατί μας γυρίζει σε ένα εφιαλτικό παρελθόν και η αμέσως επόμενη χειρότερη είναι η νεκρά, αφού δεν μας οδηγεί πουθενά.

 

Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει κοινό μηχανισμό για το προσφυγικό

 Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει κοινό μηχανισμό για το προσφυγικό, να προχωρήσει τη φορολογική ενοποίηση -προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών- καθώς και την τραπεζική ενοποίηση. Είναι, επίσης, αναγκαίο να ενισχυθεί η αστυνομική συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τελικά να δημιουργηθεί ένας πυλώνας που θα εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ εργασιακών δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να γίνει ενεργό μέλος της ευρύτατης συμμαχίας για την αναδόμηση της Ευρώπης. Μιας νέας προοδευτικής συμμαχίας, όχι μόνο με τα κόμματα της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και των κεντροδεξιών δυνάμεων του Νότου.

Η ανόητη δήλωση Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου εμπεριέχει ρατσισμό

Η ανόητη δήλωση Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου εμπεριέχει ρατσισμό και προς το φύλο, αλλά και προς ένα κομμάτι της Ευρώπης, και οδηγεί σε διαιρέσεις.

Ο Γκάμπριελ, που πολιτικά κινείται στον ίδιο χώρο, αλλά έχει μυαλό στο κεφάλι του, είπε κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της διαίρεσης σε Βορρά και Νότο, σε Δύση και Ανατολή, γιατί ούτε η Γερμανία θα μπορέσει μόνη της να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν συνάδει με το δίκαιο του ισχυρού.

 

Το καλύτερο για όλες τις πλευρές είναι να υπάρξει ένα καθαρό δημοσιονομικό πακέτο

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, είναι ανάγκη και κοινό συμφέρον να κλείσει το συντομότερο. Το καλύτερο για όλες τις πλευρές είναι να υπάρξει ένα καθαρό δημοσιονομικό πακέτο.

Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας, χρειάζεται σκληρή δουλειά και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Κανείς δεν έχει συμφέρον να φτάσουμε με την ψυχή στο στόμα στο καλοκαίρι του 2015 και κυρίως αυτοί που δεν έχουν συμφέρον είναι οι πιο αδύναμοι στην Ελλάδα, δηλαδή οι άνεργοι.

Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στη σταθερότητα και την ανάπτυξη

Και φέτος υπάρχουν ενδείξεις πως η χώρα πάει για ρεκόρ στον τουρισμό. Ωστόσο, εν μέσω καθυστερήσεων, «χάθηκαν» το πρώτο εξάμηνο του έτους 4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Μετά τις ολοφάνερες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά, οι δανειστές πρέπει να κάνουν πίσω για την ελάφρυνση χρέους και το ΔΝΤ να υποχωρήσει στις απαιτήσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μέχρι και ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε δημοσίως ότι τάσσεται υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: