(βίντεο) Μήνυμα Αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ολομέλεια 24-27/10/2016


Eνημέρωση από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 24-27 Οκτωβρίου 2016.

  • «Υπάρχουν αποφάσεις στο προσφυγικό, ομόφωνα υπογεγραμμένες, που δεν υλοποιούνται. Και μια Ευρώπη που δεν υλοποιεί τις αποφάσεις της, είναι μια Ευρώπη που δεν πείθει»
  • «Οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται Ευρωπαϊκό κεκτημένο, στην Ελλάδα όμως έχουν σε πολλούς τομείς καταργηθεί. Αυτό πρέπει να επανέλθει».
  • «Εγκρίθηκε στην ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία: Η Ελλάδα θα έχει αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης από τα κοινοτικά κονδύλια μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, όταν και τελειώνει το πρόγραμμα».
     

Bίντεο/Μοντάζ: Βασίλης Κατσαρδής, υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση των βασικών θεμάτων του μηνύματος:

  • Σύνοδος Κορυφής

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στην Ολομέλεια. Η Ελλάδα και η Ιταλία σηκώνουν σχεδόν μόνες τους το βάρος του προσφυγικού γιατί η ΕΕ μιλάει για αλληλεγγύη αλλά επιλεκτική αλληλεγγύη, που σημαίνει όχι αποτελεσματική, αλλά α λα καρτ, “ευέλικτη”. Και επέκρινα τον κύριο Τουσκ και τον κύριο Γιούνκερ, οι οποίοι για να μην τα χαλάσουν με τον κύριο Όρμπαν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που ανήκουν στο ίδιο κόμμα, δεν πιέζουν να εφαρμοστούν οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες που είναι έτοιμοι να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες όπως έχει αποφασισθεί, αλλά η απόφαση αυτή δεν εφαρμόζεται, γιατί κάποιοι βάζουν εμπόδια και επίσης είχαν αποφασίσει να στείλουν εκατοντάδες ειδικούς για να βοηθήσουν στην διαδικασία καταγραφής των προσφύγων και εξέτασης του ασύλου και στα νησιά μας που σηκώνουν το βάρος, υπάρχουν αυτή την στιγμή μόνο 32 ειδικοί για τα θέματα του ασύλου. Επομένως εκεί χρειάζεται η Ευρώπη αν δεν θέλει να διαλυθεί, να αλλάξει ριζικά και κυρίως να εφαρμόζει τις αποφάσεις τις. Θεωρώ θετικό ότι η κριτική που άσκησα και εγώ και άλλοι συνάδελφοι, οδήγησαν στο τέλος της συζήτησης τον κύριο Τίμμερμανς, τον αντιπρόεδρο τις κομισιόν που μίλησε αντί για τον κύριο Γιούνκερ, να πει σωστές κουβέντες για το θέμα το προσφυγικό και της αλληλεγγύης, να κάνει κριτική στα τοίχοι και τους διάφορους Όρμπαν, το ζητούμενο τώρα είναι τα λόγια να γίνουν πράξη. (…)

Υπάρχουν αποφάσεις ομόφωνα υπογεγραμμένες που δεν υλοποιούνται και μια Ευρώπη που δεν υλοποιεί τις αποφάσεις της, είναι μια Ευρώπη που δεν πείθει, δεν αρέσει και, αν δεν θέλουμε να κινδυνέψουμε με μια διαλυτική κρίση, πρέπει να δώσει απαντήσεις Ευρωπαϊκές στο προσφυγικό».

Μηχανισμός Δημοκρατίας

«Μίλησε για αυτό εκ μέρους μας ο Κώστας ο Χρυσόγονος που είναι και καθηγητής του συνταγματικού δικαίου και σωστά νομίζω επισήμανε ότι ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και για αυτό πρέπει να προσεχθούν πάρα πολύ οι λεπτομέρειες, οι εγγυήσεις, οι μηχανισμοί, έτσι ώστε τα δικαιώματα τα πολιτικά και τα κοινωνικά, να εφαρμόζονται και να μην γίνει αυτός ο μηχανισμός, ένα εργαλείο για να επιδιωχθεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Άρα χρειάζεται πολύ δουλεία και πολύ προσοχή πριν θεσπιστεί ο,τιδήποτε σε αυτό, πολύ περισσότερο που έχουμε στην εμπειρία της χώρας μας – αποφάσεις που έχουν επιβληθεί μέσω μνημονιακών πολιτικών, καταργούν κοινωνικά δικαιώματα τα οποία είναι θεσπισμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(…) Η κριτική μας για αυτήν την Ευρώπη α λα καρτ, είναι μια πάγια και σταθερή επιδίωξή μας και αυτό αφορά και στο προσφυγικό και στην άσκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται Ευρωπαϊκό κεκτημένο, στην Ελλάδα έχουν πάει πάρα πολύ πίσω και σε πολλούς τομείς, έχουν καταργηθεί και αυτό πρέπει να επανέλθει».


Ελευθεροτυπία στην Τουρκία

«Ο Ερντογάν έχει αξιοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα για να ελέγξει τα πάντα, για να φορτώσει σε όσους τον αμφισβητούν την ρετσινιά του πραξικοπηματία και ένα επιβάλλει βήμα βήμα ένα καθεστώς που έχει όλο και λιγότερη σχέση με την δημοκρατία , για αυτό το θέμα μίλησε εκ μέρους μας ο Στέλιος Κούλογλου».
Προσβασιμότητα των Ιστοτόπων των Οργανισμών Δημόσιου Τομέα

«Κάλιο αργά παρά ποτέ την περιμέναμε από το 2012, αλλά όπως σωστά είπε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, όπου μίλησε εκ μέρους μας  πρέπει να μπούμε λίγο στην θέση αυτών των ανθρώπων, των ατόμων με αναπηρία για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να τους δώσουμε, πρόσθετες δυνατότητες μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, για να κάνουν την δουλεία τους, να κλείσουν ένα ραντεβού σε ένα νοσοκομείο να πάρουν ένα πιστοποιητικό. Το ζήτημα τώρα είναι αυτό που ψηφίστηκε να εφαρμοστεί».
Αυξημένα ποσοστά συγχρηματοδότησης για Ελλάδα-Κύπρο

«
Eίναι μία πρόταση που ήρθε από την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής και εγκρίθηκε στην ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία, ήμουν σκιώδη εισηγητής εκ μέρους της ομάδας τη αριστεράς σε αυτήν. Τι λέει λοιπόν αυτή; Ότι από τα κοινοτικά κονδύλια από τα κοινοτικά ταμεία η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης μέχρι και τα μέσα της επόμενης χρονιάς από τότε που τελειώνει το πρόγραμμα, πρακτικά στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, η Ελλάδα θα έχει αυξημένη συγχρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους, αυτό είναι μια ώθηση για να υπάρξουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν να ξεκολλήσουμε από αυτή την τεράστια ύφεση και να επιστρέψουμε σε μια διατηρήσιμη ανάπτυξη , θεωρώ θετικό ότι η ολομέλεια με ευρύτατη πλειοψηφία , ενέκρινε και για την Ελλάδα και για την Κύπρο αυτή την ρύθμιση , η οποία δεν επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, είναι δημοσιονομικά ουδέτερη όπως λέγεται στην γλώσσα την τεχνοκρατική αλλά δίνει για τα επόμενα χρόνια την δυνατότητα , καθώς το ελληνικό δημόσιο ταμείο δεν έχει χρήματα για να συνδράμει , να υλοποιούνται προγράμματα με μία συγχρηματοδότηση, πολύ μεγαλύτερη για την Ελλάδα και την Κύπρο από ότι τις άλλες χώρες».
Ευρωβουλευτές UKIP

«Για τον καυγά ανάμεσα στους δύο βουλευτές του Φάρατζ… βγήκαν έξω από την έξοδο του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συνεδρίαζαν και γρονθοκοπήθηκαν σαν να ήταν δύο μεθυσμένοι που τσακώνονται σε μια παμπ της Αγγλίας, ο ένας βρέθηκε στο νοσοκομείο, έγινε σάλος, μετά έφυγε και από την ομάδα και τώρα ανήκει στους ανεξάρτητους, είναι ένας τρόπος να λύνουν τις εσωκομματικές τους διαφορές που δεν αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατίας και όπως έγραψε έτσι με ένα χιουμοριστικό τρόπο ο Κούλογλου στο twitter σκεφτείτε και να είχαν χάσει το δημοψήφισμα τι θα γινόταν».
Ασυλία Λε Πεν

«Εξίσου σοβαρό, και ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία είναι ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να άρει την ασυλία του Ζαν Μαρι Λεπέν, του πατέρα της Μαρίν Λεπέν και ιδρυτή του ακροδεξιού εθνικού μετώπου στην Γαλλία, γιατί σχολιάζοντας της δηλώσεις ενός γνωστού διανοούμενου εβραϊκής καταγωγής που δεν του άρεσαν, είπε ότι χρειάζεται να προγραμματιστεί μια επόμενη φουρνιά, δηλαδή ο αρνητής του ολοκαυτώματος γίνεται και υμνητής του ολοκαυτώματος με ένα άθλιας ποιότητας χιούμορ, αυτό δείχνει το ότι η προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να δείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον κακό μπαμπά της που αυτός είναι φασίστας και αυτή είναι κάτι πιο ήπιο, δεν είναι πολύ πειστική. Άλλωστε και για την ίδια έρχεται ένα αίτημα για άρση της ασυλίας της».
Solidacities – Πόλεις Αλληλεγγύης

«Είναι μια πρωτοβουλία που από την μεριά της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την στηρίξαμε ενεργά ο Στέλιος ο Κούλογλου και εγώ, 17 πόλεις και ανάμεσα τους και αρκετοί δήμοι πόλεις της Ελλάδας, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και αντάλλαξαν εμπειρίες για το πως κινήθηκαν για να τη στηρίξουν, σε συνεργασία με τοπικά κινήματα την υπόθεση των προσφύγων, ανάμεσά τους ήταν και ο Δήμαρχος της Λέσβου ο Σπύρος Γαλινός είχαμε την ευκαιρία στο θέμα αυτό να έχουμε και την συμμετοχή και την παρέμβαση του Γιάννη Μουζάλα του αρμόδιου υπουργού για την μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό ήταν μια καλή στιγμή μια καλή είδηση στο Ευρωκοινοβούλιο που δείχνει ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη μπορεί να ανοίγει δρόμους, εκεί που υπάρχει η άρνηση ή η βραδυπορία των κυβερνήσεων , νιώθω ικανοποίηση και χαρά γιατί η Ευρωομάδα της αριστεράς αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία και γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είχαν την τιμητική τους μέσα σε αυτή την πολύχρωμη προσπάθεια».

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: