Στο Συνέδριο Capital+Vision: «Να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ του Brexit προς όφελός μας» [βίντεο ομιλίας]


capital-and-visionΚεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο Capital + Vision 2016 με τίτλο «Ανάπτυξη & Επενδύσεις δημιουργώντας προοπτικές για την Ελληνική Οικονομία» ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Εφημερίδα «Κεφάλαιο» και την πύλη Capital.gr, και φιλοξένησε μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καινοτόμες επιχειρήσεις και εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, προσελκύωντας εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις συνέπειες του Brexit τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ελληνική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι τεράστιες δυσκολίες του Ηνωμένου Βασιλείου από την απόφαση για Brexit υπογραμμίζουν τη ζημιά που θα πάθαινε η Ελλάδα από το σενάριο του Grexit. Θεωρώ πολύ σωστή την απόφαση του πρωθυπουργού να ακυρώσει το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit και να υπογράψει μια δύσκολη συμφωνία, επιλέγοντας τον δρόμο ανάπτυξης της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη».

Η ευκαιρία του Brexit
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από μια άποψη το Brexit μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα «αρκεί να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ, καθώς οι ηγετικές δυνάμεις της Ένωσης δεν θέλουν και άλλους πονοκεφάλους», σημείωσε συμπληρώνοντας πως «μια Ελλάδα που μετά από επτά χρόνια σκληρής ύφεσης πορεύεται στον δρόμο των αλλαγών, είναι μια Ελλάδα που μπορεί να τα καταφέρει».

Οι παθογένειες της Ελλάδας
Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο κ. Παπαδημούλης στους δύο παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της Ελλάδας. «Και όλο το χρέος να μας χαρίσουν, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της χώρας δεν θα τα καταφέρουμε, όπως είναι το πελατειακό κράτος, η φοροδιαφυγή, η έλλειψη σταθερών κανόνων στη φορολογία και το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά. «Το δεύτερο είναι τα κατασκευαστικά ελλείμματα της Ευρωζώνης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την Ευρώπη«, είπε ο κ. Παπαδημούλης δίνοντας ως παράδειγμα την τραπεζική ενοποίηση. «Να μειωθούν οι ανισότητες στα τραπεζικά συστήματα, αλλά αυτό το μπλοκάρουν οι Γερμανοί», ανέφερε.

Η Ευρώπη δεν θέλει και άλλες αναταράξεις
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, «επειδή οι ηγετικές δυνάμεις της Ευρώπης δεν θέλουν πρόσθετους πονοκεφάλους, για να φτιάξουμε έναν οδικό χάρτη ανάπτυξης, κάνοντας όμως τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Αναρωτήθηκε επίσης ποιος είναι ο οδικός χάρτης που εξυπηρετεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Να τελειώσει η αξιολόγηση γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις, ενώ τα πρώτα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους θα γίνουν στους επόμενους λίγους μήνες. Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι μαραθώνιος, για να ανοίξει ο δρόμος συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να βγει η Ελλάδα το 2017 στις αγορές, να χαλαρώσουν τα capital controls».

Brexit, ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία
Όσον αφορά τις συνέπειες του Brexit για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, «γιατί η May κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Η κυρία May θέλει να έχει όλα τα πλεονεκτήματα της Ευρωζώνης αλλά όχι τις υποχρεώσεις. Εύχομαι να αποφύγουμε το σκληρό Brexit γιατί θα προστεθεί αβεβαιότητα. Να εφαρμοστεί λοιπόν το άρθρο 50. Μοντέλα συνεργασίας υπάρχουν», υπερθεμάτισε.

Σχετικά με τις συνέπειες που θα γνωρίσει η Ελλάδα, ανέφερε πως «στον εμπορικό τομέα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεγάλος πελάτης μας και θα γίνουν ακριβότερες οι ελληνικές εξαγωγές μας λόγω της υποτίμησης της στερλίνας. Θα γίνουμε επίσης ακριβότεροι στον τουριστικό τομέα. Στον δε ναυτιλιακό τομέα δεν νομίζω να αλλάξουν πράγματα γιατί οι ελληνικές εταιρείες θα προσαρμοστούν, όπως και στον τραπεζικό τομέα λόγω των βρετανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Να βγάλουμε τελείως το Grexit από το τραπέζι
Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημούλης τόνισε πως «το κρίσιμο ζήτημα είναι να βγάλουμε το Grexit από το τραπέζι και να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι κανείς δεν θέλει πρόσθετες αναταράξεις.
Να απεξαρτηθούμε πλήρως από την αντίληψη πως η ΕΕ είναι μια αγελάδα που αρμέγουμε συνεχώς. Αυτή η αντίληψη μας οδήγησε στην υπερχρέωση και τη δήθεν ευμάρεια που μεταφράστηκε σε ελλείμματα και χρέη. Να φτιάξουμε μια χώρα με κοινωνικό κράτος, αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας».

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: