Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο, για τα Αποτελέσματα της Συνόδου G20: «Μόνο στην ΕΕ, η φοροδιαφυγή είναι ένα τρις το χρόνο, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2016!»


Dimitrios PAPADIMOULISΔημήτρης Παπαδημούλης: «Όχι ανούσια ρητορική, αλλά έργα. Σε προσφυγικό, φοροδιαφυγή, επενδύσεις».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE-NGL, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα τα «Αποτελέσματα της συνόδου κορυφής G20 – Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής».
Ο Δημ. Παπαδημούλης, ενώπιον του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, που εκπροσωπούσε την Κομισιόν και του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβάν Κορτσόκ, που εκπροσωπούσε το Συμβούλιο, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κύριε Μοσκοβισί, κύριε εκπρόσωπε του Συμβουλίου, στην Κίνα είδαμε ενδιαφέρουσες διακηρύξεις στο τέλος της συνάντησης των G20. Όμως οι πολίτες ζητούν έργα χειροπιαστά, όχι λόγια. Μετρήσιμο αποτέλεσμα -όχι ανούσια ρητορική.
Για παράδειγμα, στο ζήτημα της φοροδιαφυγής: Ήταν σωστή η απόφαση της Κομισιόν για τη φορολόγηση της Apple και για την εκτεταμένη της φοροδιαφυγή στην Ιρλανδία. Έργα χρειαζόμαστε – σωστά επισημάνατε κ. Μοσκοβισί, ότι χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία στο προσφυγικό. Αλλά μπορεί η Ευρώπη να δίνει το παράδειγμα σε αυτό το θέμα, όταν η ίδια η ευρωπαϊκή συνεργασία δεν υλοποιείται και έχουμε κράτη-μέλη που αρνούνται να δεχθούν κα να εφαρμόσουν τις αποφάσεις για αναλογική κατανομή των προσφύγων;
Όταν ακόμη, από τους 400 ειδικούς που χρειάζονται, έχουν σταλεί λιγότεροι από 40 στη χώρα μου την Ελλάδα, η οποία σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, για να βοηθήσουν στις διαδικασίες καταγραφής των προσφύγων;

Κι ακόμη για τις επενδύσεις και τη φοροδιαφυγή, η οποία, μόνο στην ΕΕ, είναι επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2016 – ένα τρισεκατομμύριο το χρόνο! Χρειαζόμαστε λοιπόν, έργα όχι λόγια. Και περιμένω από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου, στη δευτερολογία του, μαζί με όσα θα μας πει, να μας εξηγήσει γιατί σε μια τόσο σημαντική συνάντηση όσο η σημερινή, εκείνος άργησε να έρθει…»

 

 

 

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: