Στην εφ/δα «Ταχυδρόμος» της Θεσσαλίας: Το 3ο μνημόνιο θα είναι και το τελευταίο – Εκλογές το 2019


PAPADIMOULIS, Dimitrios (GUE/NGL, EL)Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Θεσσαλίας και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Λέτσιο, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:  

1. Μεγάλη είναι η αγωνία για τις εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης από τους Θεσμούς. Εκτιμάτε ότι θα είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθεί αυτή έως το τέλος του 2016, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους;

H γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι στόχος και κοινή επιδίωξη τόσο της κυβέρνησης όσο και των θεσμών. Η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης των 2.8 δισ., ενώ καλλιεργείται συνεχώς το κλίμα για τη συμφωνία σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, θέση που κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των δανειστών.

Ταυτόχρονα, πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους μέσα στο 2016, βάσει του «οδικού χάρτη» που αποφάσισε το Eurogroup τον Μάιο του 2016. Και οι δυο επιδιώξεις της κυβέρνησης έχουν στόχο να θέσουν την οικονομία σε σταθερή και υγιώς αναπτυξιακή τροχιά και να οδηγήσουν στην οριστική έξοδο από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης, ώστε το τρίτο μνημόνιο που ολοκληρώνεται το 2018 να είναι και το τελευταίο.

2. Η παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της περίφημης διόγκωσης ή μη του ελλείμματος με κατηγορούμενο τον κ. Γεωργίου, πιστεύετε ότι όντως συνιστά παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης; Ή μήπως ήρθε να υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων, εφόσον βρίσκεται υπό την επιτήρηση των Θεσμών;

Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα «μαγειρέματα», όπως και τα μεγάλα ελλείμματα στα δημόσια οικονομικά, βαραίνουν τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ειδικά την περίοδο 2000-2009. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και την άριστη συνεργασία με την Eurostat και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η δύσκολη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, όμως, σεβόμαστε και την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών και δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις και υποδείξεις στον ρόλο και το έργο της δικαιοσύνης. Τα Συμβούλιο των Εφετών θα εξετάσει την υπόθεση κι αν απαιτείται δικαστική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο και συμβολή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, αυτό θα είναι θετικό για την εξέλιξη και αξιολόγηση της υπόθεσης.

3. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό; Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Ε.Ε ή θα αφήσει ανεξέλεγκτες τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας;

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, όσο και πολλά κράτη-μέλη μονομερώς, δεν τηρούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Η συμφωνία μετεγκατάστασης προχωρεί εξαιρετικά αργά, δεν βελτιώνεται ικανοποιητικά η συνεργασία των υπηρεσιών ασύλου μεταξύ των κρατών-μελών, δεν υποστηρίζεται επαρκώς η Ελλάδα -ιδιαίτερα σε ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, παρά τις διαρκείς πιέσεις και «υπενθυμίσεις» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων. Η κατάσταση στην Τουρκία εκτραχύνεται συνεχώς και κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του Ερντογάν. Είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση την οποία παρακολουθούμε στενά.

Θα τονίσω, όμως, ότι θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο τι κάνουμε εμείς ως Ευρωπαίοι για τα του οίκου μας, τι ποιότητα συνεργασίας έχουμε και τι συνέπεια δείχνουμε στις δεσμεύσεις μας και στις κοινές αποφάσεις μας. Ας ρυθμίσουμε πρώτα με επιτυχία τα δικά μας ζητήματα και έπειτα ας αξιολογήσουμε και την ήδη εξόχως προβληματική διαχείριση του προσφυγικού από την πλευρά της Τουρκίας.

4. Επικρίνεται σφόδρα η ελληνική κυβέρνηση στους χειρισμούς της για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, για το ότι δεν κινείται με βάση την νομοθεσία της Ε.Ε και ότι επιχειρεί να ευνοήσει πρόσωπα πιο κοντινά στην παρούσα κυβέρνηση.

Ουδέν αναληθέστερο. Δείτε και τα σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις της Κομισιόν. Η κυβέρνηση «επικρίνεται» από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που λειτουργούν ως φερέφωνα των καναλαρχών που επί 27 χρόνια τους προστάτευαν, θρέφοντας ένα απέραντο καθεστώς ανομίας, με εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Για πρώτη φορά επιχειρείται να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και είναι πολύ φυσιολογικό όσοι μεγάλωσαν, πλούτισαν και απέκτησαν επιρροή μέσα σε αδιαφανείς συνθήκες, κρατικοδίαιτες και πελατειακές πρακτικές να σοκάρονται με τη νομιμότητα και τη διαφάνεια.

5. Στο εσωτερικό πεδίο, οι πολίτες δυσανασχετούν με την υπερβολική φορολόγηση και την αθέτηση των όσων προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλέπετε ότι χάνει πλέον πολλά ερείσματά του στην κοινωνία, γεγονός που τον οδηγεί στην ήττα όταν θα γίνουν εκλογές;

Οφείλουμε να ακούμε την κοινωνική δυσφορία και να εργαζόμαστε για αποτελεσματικές λύσεις. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, κύριο μέλημά μας ήταν η κατά το μέγιστο δυνατό προστασία των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, η απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης και η σταδιακή επαναφορά της ανάπτυξης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε, μέσα σε ένα εξαιρετικά σύνθετο και δυσμενές περιβάλλον πολιτικών και οικονομικών συσχετισμών, εντός και εκτός των συνόρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Στην πρώτη φάση, επικεντρώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα μας έβγαζε σταδιακά στην ανάπτυξη. Δεν κερδίσαμε αυτά που θα θέλαμε, μέσα σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας και άθλιας προπαγάνδας, σύγκρουσης μεταξύ διαφορετικών κέντρων επιρροής στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, αλλά διασφαλίσαμε καλύτερους όρους και μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στα εσωτερικά οικονομικά μέτωπα.

Τον Σεπτέμβριο ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε για να εφαρμόσουμε αυτή τη δύσκολη συμφωνία, χωρίς ποτέ να ξεχάσουμε από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε και πού βαδίζουμε ως Αριστερά. Ο στόχος μας είναι να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από το καθεστώς επιτήρησης, προστατεύοντας κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αδύναμα και ασθενή κοινωνικά στρώματα, θέτοντας τις βάσεις για σταθερή στροφή στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό κάνουμε και θα αυτό συνεχίσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και θα τα καταφέρουμε.

Τα πιο δύσκολα είναι ήδη πίσω μας. Εργαζόμαστε, ώστε το 2019 -που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές- η Ελλάδα να έχει ισχυρή ανάπτυξη, σημαντικά μειωμένη ανεργία, βιώσιμο χρέος και φυσικά να έχει βγει από το τρίτο μνημόνιο, που θα είναι και το τελευταίο. Θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος από τον ελληνικό λαό.

6. Η εμμονή ΣΥΡΙΖΑ με τα δημοψηφίσματα, κατά την γνώμη σας, ανοίγει το πεδίο για την αναβάθμιση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα;

Δεν γνωρίζω σε ποια «εμμονή» αναφέρεστε. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια μακρά και απαιτητική διαδικασία, την οποία χρειάζεται ο τόπος και το πολιτικό μας σύστημα. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τον διάλογο με μια σοβαρή δέσμη προτάσεων. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της καλείται να συμμετέχει ενεργά  και να αποφύγει για άλλη μια φορά τις παλινωδίες.

7. Εν όψει συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, εντείνονται οι απόψεις όσων υποστηρίζουν ότι από όσους τον ψηφίζουν στις εκλογές ελάχιστος είναι ο αριθμός εκείνων που αποτελούν ενεργά μέλη του κόμματος. Αυτό πώς μπορεί να αλλάξει στην πράξη;

Πρέπει επιτέλους να γίνουμε κόμμα του 35% και όχι του 4%. Η αντιστοίχιση του κόμματος με την κοινωνία είναι μια μεγάλη πρόσκληση για εμάς. Ένας από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου μας είναι να καταφέρουμε να φέρουμε εγγύτερα ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που μας υποστήριξαν και μας υποστηρίζουν αυτά τα χρόνια. Που μας πίστεψαν και μας πιστεύουν, που θέλουν η χώρα μας να γυρίσει σελίδα μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, διαφθοράς, πολιτικής κατάπτωσης και συμμετοχικής αδράνειας. Η Αριστερά πάντοτε ενέπνεε τους ανθρώπους, έχοντας ενίοτε μεγαλύτερη κοινωνική από ό,τι κομματική απήχηση. Η εξισορρόπηση των δύο αυτών παραμένει πάντοτε μια πρόκληση για εμάς, ιδιαίτερα σε μια περίοδο πολύ έντονων πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών προκλήσεων.  Σε αυτόν τον τομέα δεν τα έχουμε καταφέρει και οφείλουμε και πριν και μετά το Συνέδριο να κάνουμε περισσότερα.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: