Δημήτρης Παπαδημούλης προς Κομισιόν: «Η εμμονή στην μονομερή λιτότητα και η άρνηση χωρών να συμμετέχουν σε ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης προβλημάτων, ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ»


PAPADIMOULIS DimitriosΓερμανικό Ινστιτούτο Bertelsmann: «Η ανεπάρκεια της ΕΕ να υλοποιήσει κοινές πολιτικές σε κοινά ζητήματα, όπως οι προσφυγικές ροές και η κλιματική αλλαγή, προκαλεί άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων».

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την πρόσφατη έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Bertelsmann στην οποία γίνεται λόγος στις αιτίες αύξησης του Ευρωσκεπτικισμού και των ακροδεξιών κινημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Bertelsmann επισημαίνει στην έκθεσή του «την ανεπάρκεια της ΕΕ να υλοποιήσει κοινές πολιτικές σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι προσφυγικές ροές».

Παράλληλα η αναζήτηση λύσεων αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο το μόνο που πετυχαίνει είναι η άνοδος της ακροδεξιάς ατζέντας ενώ θέτει σε αμφισβήτηση την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Με αφορμή την εν λόγω έκθεση, ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν για το που εντοπίζει εκείνη τους λόγους ανόδου του Ευρωσκεπτικισμού καθώς και το αν θεωρεί ότι η εμμονή στην μονομερή λιτότητα ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ. Τέλος ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει λεπτομέρειες από την Κομισιόν αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει για να αντιμετωπίσει την ανησυχητική αυτή δυναμική.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Θέμα: Ευρωπαϊκή ενοποίηση και ευρωσκεπτικισμός

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Bertelsmann σε έκθεση που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες σχετικά με την πορεία της ΕΕ, αναφέρει πως η «Η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της και είναι μίλια μακριά από την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων» ενώ συνεχίζει υποστηρίζοντας πως οι συνεχείς διαιρέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί.

Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται η ανεπάρκεια της ΕΕ να υλοποιήσει κοινές πολιτικές σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι προσφυγικές ροές, μιας και οι πολιτικές απαντήσεις εξακολουθούν να προωθούνται από πολλούς σε εθνικό επίπεδο. Το παραπάνω ενισχύει τα ακροδεξιά κινήματα και τον Ευρωσκεπτικισμό, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την πορεία της Ευρωπαϊκή Ενοποίησης.

Με δεδομένες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ειδικά από χώρες που φλερτάρουν με την ξενοφοβία, τον εθνικό απομονωτισμό άλλα και την άρνησή τους να συμμετέχουν σε έναν κοινό Ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης προβλημάτων όπως το προσφυγικό, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Έχει υπ’ όψη της την εν λόγω έκθεση του Bertelsmann Stiftung;
  2. Πού εντοπίζει τους λόγους ανόδου του Ευρωσκεπτικισμού και της ακροδεξιάς, για διάλυση της ΕΕ; Προκαλεί η εμμονή στην μονομερή λιτότητα, κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ;
  3. Τι πρωτοβουλίες σχεδιάζει και ποιες προτάσεις προωθεί για την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχητικής δυναμικής;

 

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: