Στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Διευκόλυνση Σόιμπλε στον Ραχόι η πρωτοβουλία για μη επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία


Dimitrios PAPADIMOULIS (GUE/NGL, GR)Μιλώντας σήμερα στο «Πρακτορείο 104,9 FM» (Κ. Μπλιάτκα), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, με την πρωτοβουλία για τη μη επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία, έδειξε μια «ευελιξία», επειδή ο πολιτικός του φίλος, ο κ. Ραχόι, προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ισπανία.

Η ομάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αντίθεσή της στη δογματική εμμονή και την τιμωρητική λογική της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες για υπέρβαση των ελλειμμάτων τους. Το βέβαιο είναι ότι η ερμηνεία των συνθηκών γίνεται με τα «χρωματιστά γυαλιά» της πολιτικής σκοπιμότητας και το παράδειγμα Σόιμπλε είναι χαρακτηριστικό. Είναι ωστόσο θετικό για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες, το γεγονός ότι η ΕΕ δεν «τιμώρησε» την ισπανική κυβέρνηση με κυρώσεις και πρόστιμα.

Στο παρελθόν μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία ακόμα και η ίδια η Γερμανία, είχαν υπερβεί τα ελλείμματα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες κυρώσεων και ποινών. Η σημερινή Γερμανία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες με τα υπερβολικά πλεονάσματα. Και αυτά θεωρούνται δημοσιονομικές ανισορροπίες, αλλά και εκεί πάλι δεν εφαρμόζονται οι προβλέψεις για την επιβολή κυρώσεων.

 

 

 

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: