Στην εφ/δα «Real News»: Το Brexit και οι κίνδυνοι που προκαλεί θέτουν πρόσθετες προκλήσεις και για την Ελλάδα


PAPADIMOULIS, Dimitrios (GUE/NGL, EL)Με άρθρο του στην εφ/δα «Real News« της Κυριακής, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης,  σχολίασε τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος και την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, επισημαίνοντας τα εξής:

Οι Βρετανοί επέλεξαν τη λογική του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας. Νίκησαν οι απόψεις του κ. Φάρατζ και της κας Λεπέν, που έχουν ως ατζέντα τη διάλυση της Ευρώπης.

Η απόφασή τους είναι απολύτως δημοκρατική και σεβαστή. Προκαλεί ήδη αβεβαιότητα και αναταραχές πριν απ’ όλα στη Μ. Βρετανία, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.  Το μήνυμα είναι πολύ ισχυρό. Είναι αδύνατον και ανόητο να αγνοηθεί. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, γιατί αλλιώς κινδυνεύει με αποσύνθεση και διάλυση.

Η ΕΕ χρειάζεται:

  • Ανάπτυξη και όχι αιώνια λιτότητα
  • Ενίσχυση της συνοχής και όχι των ανισοτήτων
  • Περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια, αντί για αποφάσεις παρασκηνίων πίσω από κλειστές πόρτες.

Αυτή η ιστορική ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής και όχι της διάλυσης της Ευρώπης είναι πριν απ’ όλα ευθύνη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Απέναντι στο σημερινό τέλμα και τις εντεινόμενες ανισότητες, που γεννά η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική, απέναντι στην ατζέντα της διάλυσης και του απομονωτισμού που προβάλλει η άκρα δεξιά, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου μας οφείλουν να προβάλλουν τώρα ένα πειστικό και ρεαλιστικό σχέδιο αλλαγής και προόδου, μέσα από τη συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών.

Η σεισμική εξέλιξη στη Μεγάλη Βρετανία και οι ευρύτερες αναταράξεις που προκαλεί θέτουν πρόσθετες προκλήσεις και για τη χώρα μας, καθώς επιβάλλουν ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι πριν: Πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση μακριά από εμφυλιοπολεμικούς διχασμούς, συνεπή εφαρμογή της συμφωνίας και αποφασιστική επιτάχυνση στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα. Και φυσικά, εθνικό μέτωπο για την ελάφρυνση του χρέους και τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: