Στην «Αυγή» της Κυριακής: Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική. «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά»


HÄNDEL, Thomas (GUE/NGL, DE); PAPADIMOULIS, Dimitrios (GUE/NGL, EL)Σε συνέντευξή του στην εφ/δα «Αυγή» της Κυριακής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

 

Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος;

Οι Βρετανοί επέλεξαν τη λογική του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας. Νίκησαν οι απόψεις του κ. Φάρατζ και της κας Λεπέν, που έχουν ως ατζέντα τη διάλυση της Ευρώπης. Η απόφαση είναι απολύτως δημοκρατική και σεβαστή. Προκαλεί ήδη αβεβαιότητα και αναταραχές πριν απ’ όλα στη Μ. Βρετανία, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα είναι πολύ ισχυρό. Είναι αδύνατον και ανόητο να αγνοηθεί. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, γιατί αλλιώς κινδυνεύει με αποσύνθεση και διάλυση.

Η ΕΕ χρειάζεται ανάπτυξη και όχι αιώνια λιτότητα, ενίσχυση της συνοχής και όχι των ανισοτήτων, περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια, αντί για αποφάσεις παρασκηνίων πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτή η ιστορική ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής και όχι της διάλυσης της Ευρώπης, είναι πριν απ’ όλα ευθύνη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Απέναντι στο σημερινό τέλμα και τις εντεινόμενες ανισότητες που γεννά η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική, απέναντι στην ατζέντα της διάλυσης και του απομονωτισμού που προβάλλει η άκρα Δεξιά, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου μας οφείλουν να προβάλλουν τώρα ένα πειστικό και ρεαλιστικό σχέδιο αλλαγής και προόδου, μέσα από τη συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών.

 

Ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι πρέπει να πάρει η συζήτηση για τα εργασιακά που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, σε συνέχεια και των δηλώσεων του Ζ. Κ. Γιούνκερ, προέδρου της Κομισιόν;

 Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση για τα εργασιακά, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με κορμό την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιδιώκοντας ασφαλώς την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική στήριξη αυτής της πρότασης μέσα στην Ελλάδα. Οι σχετικές δηλώσεις Γιούνκερ στην Αθήνα είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τα εργασιακά θα είναι από τα αγκάθια της δεύτερης αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, βρίσκεται τώρα σε καλύτερη θέση και με ισχυρότερα ερείσματα. Τα πιο δύσκολα βρίσκονται πλέον πίσω μας. Η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς εντός του 2016 θα επηρεάσει θετικά και τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στις αρχές της εβδομάδας το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνώρισε την ελληνική συμβολή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής “κρίσης”. Θεωρείτε ότι η ΕΕ έχει ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα μας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δέσμια της ξενοφοβίας και των εθνικισμών, έχει αποτύχει να δώσει μία ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά δεν αρκεί. Η Ελλάδα σήκωσε το κύριο βάρος μιας Ευρώπης που πιάστηκε στον ύπνο με τις προσφυγικές ροές. Η ΕΕ πέτυχε μία δύσκολη και αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία. Μία συμφωνία με την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη συνεχίζουν προκλητικά να μην εφαρμόζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η ΕΕ έχει την ευθύνη να εγγυηθεί με κάθε τρόπο τη διαδικασία της μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να δώσει περισσότερη και πολύπλευρη βοήθεια στην Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν η Αριστερή Συμμαχία (Unidos Podemos) θα τα πάει αρκετά καλά στις ισπανικές εκλογές. Πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα;

 Η δυναμική προοδευτικών αλλαγών που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωπαϊκό Νότο πριν ενάμιση χρόνο συνεχίζεται στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Το στοίχημα πλέον στην Ισπανία είναι να φύγει η δεξιά κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για τη μονομερή λιτότητα και την ανεργία, και να καταφέρουν οι Unidos Podemos να διαμορφώσουν με συμμαχίες μία νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μία αντίστοιχη κυβέρνηση. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό.

Αν αποκτήσει η Ισπανία μία προοδευτική κυβέρνηση, θα στείλει πανευρωπαϊκά μηνύματα. Η ίδια η Ευρώπη, ξεκινώντας από τον Νότο, χρειάζεται μία προοδευτική ανάσα. Η ακροδεξιά, το προσφυγικό, η οικονομική κρίση είναι ζητήματα που απαιτούν περισσότερη συνεργασία των Ευρωπαϊκών λαών και όχι διάλυση της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα δουλέψει για το όφελος των πολλών και θα υψώσει τη σημαία της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης ή θα βυθιστεί και θα αποσυντεθεί μέσα σε μία ακροδεξιά ατζέντα μίσους και εθνικών ανταγωνισμών. Εμείς ως Ευρωπαϊκή Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ παλεύουμε σαφώς για το πρώτο και δεν είμαστε πια μόνοι.

Έχετε δηλώσει ότι «το αίτημα του ελληνικού λαού δεν είναι ‘παραιτηθείτε’, αλλά «κυβερνήστε αποτελεσματικότερα». Θεωρείτε ότι έχει κάνει λάθη η κυβέρνηση; Θα μπορούσε να έχει κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά;

Το κίνημα των «Παραιτηθείτε» ξεφούσκωσε γρήγορα, γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία της κοινωνίας που ζητά ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, δικαιοσύνη και προκοπή και όχι αναμπουμπούλα και οπισθοδρόμηση. Αυτό είναι και το στοίχημα για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ελληνικός λαός έδωσε πριν 9 μήνες εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να βγάλουν την χώρα από την ύφεση και να στρέψουν την οικονομία στην ανάπτυξη. Τώρα η κυβέρνηση καλείται να γίνει πιο αποτελεσματική. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιταχύνει τα βήματά της σε ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μεταρρύθμιση του κράτους και η καθημερινότητα του πολίτη. Εκτός από τις μεγάλες μάχες που η κυβέρνηση έχει δώσει με πείσμα, πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη και στα μικρά, επιτυγχάνοντας θετικά, μετρήσιμα αποτελέσματα. Δηλαδή «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά».

 

Απλή αναλογική -όπως ήταν η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ- ή συναίνεση με τις πολιτικές δυνάμεις για τη μετατόπιση του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο;

Η απλή αναλογική είναι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς συνολικά εδώ και δεκαετίες. Με αυτή την αφετηρία, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, με στόχο ένα σταθερό και αναλογικό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα οδηγήσει οριστικά τη χώρα στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας, όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σας στο Ευρωκοινοβούλιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των πλεονασμάτων μετά το 2018. Πιστεύετε ότι μπορεί να διαμορφωθεί μια τέτοια πολιτική πλειοψηφία στην ΕΕ;

 Είναι μία διεκδίκηση που κερδίζει διαρκώς έδαφος και μεταξύ των δανειστών και μέσα στην Ελλάδα. Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα απαντούν στο αίτημα για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να καταφέρει η κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική, καθώς και να στηρίξει τα αρχικά βήματα της μεγάλης στροφής της ελληνικής οικονομίας προς μία βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξή της για να πετύχουμε γρήγορη μείωση της ανεργίας.

Εμείς θα τιμήσουμε τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει, άλλα και οι δανειστές οφείλουν να τιμήσουν, χωρίς αναβολές και ζαβολιές, τη δέσμευσή τους για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και γενναία αποκλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: