Στο Πρώτο Πρόγραμμα: Το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι πολιτική οξύτητα και αποσταθεροποίηση


portraitΣε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (Θ. Σιαφάκα) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

Όσοι συνδέουν το Brexit με το Grexit είναι πια ελάχιστοι και κάνουν λάθος. Το Grexit έχει φύγει πια οριστικά από το τραπέζι και γι’ αυτό διαβεβαιώνουν οι πάντες

Το ενδεχόμενο μιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ κατά τη γνώμη μου θα βλάψει και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Το Ην. Βασίλειο θα γνωρίσει ύφεση, πιθανότατα θα κατακερματιστεί, γιατί η Σκωτία και η Β. Ιρλανδία θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ και η ύφεση θα πλήξει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα με περικοπές στο κοινωνικό κράτος, σε μισθούς και συντάξεις.

Η Ευρώπη, της οποίας η οικονομία ούτως ή άλλως δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά, θα κλυδωνιστεί, καθώς θα χρειαστούν χρόνια για την οριστικοποίηση του «διαζυγίου», σε νομικό επίπεδο, και επίσης γιατί το Ην. Βασίλειο είναι μια μεγάλη οικονομία της ΕΕ κι επομένως οι κλυδωνισμοί εκεί θα επηρεάσουν και τη γενικότερη κατάσταση. Η παγκόσμια οικονομία θα επηρεαστεί επίσης, γι’ αυτό είδατε και τις ισχυρές προειδοποιήσεις Ομπάμα, που ταξίδεψε στο Λονδίνο για να τους πει να μην ψηφίσουν Brexit. Από ‘κει και πέρα, θέλω να υπογραμμίσω ότι όσοι συνδέουν το Brexit με το Grexit είναι πια ελάχιστοι και κάνουν λάθος. Το Grexit έχει φύγει πια οριστικά από το τραπέζι και γι’ αυτό διαβεβαιώνουν οι πάντες.

 

Για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια σκληρής λιτότητας, τεράστιας ύφεσης και ανεργίας, έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται αισιόδοξες προοπτικές

Η Ελλάδα έχει πετύχει ένα σημαντικό βήμα οικονομικής και πολιτικής σταθεροποίησης, τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας. Υπάρχουν δυσκολίες μπροστά μας, αλλά για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια σκληρής λιτότητας, τεράστιας ύφεσης και ανεργίας, έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται αισιόδοξες προοπτικές. Προϋπόθεση για να τις αξιοποιήσουμε είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα την αναπτυξιακή ατζέντα που έχει προτάξει, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της και η χώρα να εδραιώσει ακόμη περισσότερο όρους οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, που είναι το οξυγόνο για την ανάπτυξη.

Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι πολιτική οξύτητα και αποσταθεροποίηση. Και χαίρομαι, γιατί ακόμα και κορυφαία στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι αυτήν την ώρα οι εκλογές θα δημιουργούσαν αστάθεια. Και χαίρομαι διπλά, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, απορρίπτει το αίτημα για «εκλογές εδώ και τώρα». Όσοι περίμεναν μια εύκολη και εντυπωσιακή κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λάθος.

 

Θα ήταν πολύ χρήσιμο, αν φεύγαμε από την κακή παράδοση του να αλλάζει κάθε τόσο ο εκλογικός νόμος και η εκάστοτε πλειοψηφία να τον «κόβει και να τον ράβει στα μέτρα της»

Αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ας περιμένουμε τον οργανωμένο διάλογο που θα έχουμε μες το επόμενο διάστημα, με αφετηρία την κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης στις 24 Ιουλίου και των θέσεων των κομμάτων. Θέλω να υπογραμμίσω δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτούν ουσιαστικό διάλογο, για την επίτευξης της ευρύτερης δυνατής συνεννόησης και συναίνεσης κι αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης, με επίγνωση του γεγονότος ότι αυτή τη στιγμή τους πολίτες τους απασχολεί η οικονομία, η ανεργία κι η ανάπτυξη κι όχι η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κατά δεύτερον, αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το πρόγραμμά μας, είναι η απλή αναλογική, αλλά θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και χρησιμότητα για τον τόπο, αν με επιμέρους μετακινήσεις από τη θέση αρχής των πολιτικών δυνάμεων θα μπορούσε γύρω από την επίτευξη ενός πάγιου, εκλογικού νόμου στην Ελλάδα, να επιτευχθεί μία πλειοψηφία πάνω από 200 ψήφους στη Βουλή, έτσι ώστε αυτή η αλλαγή να ισχύσει άμεσα. Θα ήταν πολύ χρήσιμο, αν φεύγαμε από την κακή παράδοση του να αλλάζει κάθε τόσο ο εκλογικός νόμος και η εκάστοτε πλειοψηφία να τον «κόβει και να τον ράβει στα μέτρα της».

Η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές αυτές οι σκοπιμότητες έχουν εξελιχθεί σε μπούμερανγκ. Επομένως, θα έλεγα ότι σε αυτήν τη συζήτηση, κατά την άποψή μου, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέλθει με τις θέσεις που έχει ως κόμμα, αλλά και με τη διάθεση μετακινήσεων, ώστε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Όπως, επίσης, θεωρώ χρήσιμο το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση γίνεται σε ανύποπτο χρόνο, πολύ μακριά από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2019 και επομένως το στοιχείο της χρησιμοθηρίας και της σκοπιμότητας είναι δύσκολο να επιδιωχθεί.

 

Έχει γίνει πολύ μεγαλύτερος ντόρος γύρω από το κίνημα «Παραιτηθείτε» από αυτόν που του αξίζει

Νομίζω ότι έχει γίνει πολύ μεγαλύτερος ντόρος γύρω από το κίνημα «Παραιτηθείτε» από αυτόν που του αξίζει. Έχω την εντύπωση ότι εκφράζει το πιο ακραίο κομμάτι της εκ δεξιών αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ κι ότι θα «ξεφουσκώσει» γρήγορα. Το κάθε κόμμα έχει τις θέσεις του, αλλά δεν βλέπω σε αυτό το κίνημα των «δεξιών αγανακτισμένων» στοιχεία διάρκειας και κοινωνικού κινήματος. Μπορεί κάποιοι να αγανάκτησαν, γιατί εδώ και 1,5 χρόνο έχουν μείνει μακριά από την κουτάλα της εξουσίας, αλλά το γεγονός αυτό δεν φτιάχνει κινήματα…

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: