Απάντηση Κομισιόν σε ερώτηση Παπαδημούλη για την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και την κατάληψη των γραφείων της εφ/δας Ζaman από αστυνομικές δυνάμεις


ΠαπαδημούληςΑπάντηση Κομισιόν σε ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη, σχετικά με την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία: «Η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα σε θέματα δημοκρατίας».

Δημ. Παπαδημούλης: «Η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες προκείμενου η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία να αποκατασταθεί».

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου και συγκεκριμένα την κατάληψη των γραφείων της μεγάλης Τούρκικης εφημερίδας  Ζaman από τις αστυνομικές δυνάμεις, θέτοντας την έτσι υπό κρατικό έλεγχο πριν από λίγο καιρό.

Η Κομισιόν στην αόριστη απάντησή της, σημειώνει πως η ΕΕ «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εκθέσεις σχετικά με τις εξελίξεις» ενώ επαναλαμβάνει το γεγονός ότι έχουν γίνει συστάσεις στην Τουρκία, η οποία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, «πρέπει να σέβεται και να προάγει υψηλά δημοκρατικά πρότυπα και πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Αποφεύγοντας να δώσει καθαρή απάντηση όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για την αποκατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η Επιτροπή αρκείται στο να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι «αναμένει από την Τουρκία να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την κρατική και αστυνομική παρέμβαση στην Τουρκική εφημερίδα Zaman, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας μεταξύ άλλων να μάθει για το αν είναι ενήμερη για τους λόγους της ωμής παρέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων καθώς και για τις πρωτοβουλίες που εκείνη προτίθεται να αναλάβει για την αποκατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση Παπαδημούλη και η απάντηση της Επιτροπής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002025/2016
προς την Επιτροπή

Θέμα: Κρατική και αστυνομική παρέμβαση στην τουρκική εφημερίδα Zaman

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, αστυνομικές δυνάμεις κατέλαβαν, έπειτα από δικαστική εντολή, τα γραφεία της εφημερίδας Zaman, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Τουρκίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, με την δικαστική και πολιτική εξουσία να καταπατά την ελευθερία του Τύπου με συστηματικό τρόπο και να θέτει αυθαίρετα υπό κρατικό έλεγχο αντιπολιτευόμενες εφημερίδες.

Η καταπάτηση των στοιχειωδών ελευθεριών κάθε είδους, πέραν του ότι δεν αποτελεί πρακτική δημοκρατικών καθεστώτων, προσβάλλει το αίσθημα δικαίου και δεν συνάδει με τη θέληση της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεχυθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών από το 2013, το οποίο δεν οδηγεί πουθενά.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Είναι ενήμερη για τους λόγους για τους οποίους η εφημερίδα Zaman τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο εν μια νυκτί με την ωμή παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων;
  2. Η απόφαση του δικαστηρίου και της πολιτικής ηγεσίας συνάδει με την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία; Πόσο επηρεάζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τέτοιες συστηματικές παραβιάσεις βασικών αρχών ελευθερίας και λειτουργίας δημοκρατικών πολιτευμάτων;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή για την αποκατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία;

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής
(27.5.2016)

Η ΕΕ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εκθέσεις σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τον Feza Media Group, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Zaman, καθώς και τις μετέπειτα ενέργειες της αστυνομίας.

Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, πρέπει να σέβεται και να προάγει υψηλά δημοκρατικά πρότυπα και πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους μιας δημοκρατικής κοινωνίας, καθότι διασφαλίζουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών και ιδεών, καθώς και τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Μαρτίου 2016[1], η ΕΕ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι αναμένει από την Τουρκία να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.

Κάθε χώρα, και ιδίως εκείνες που συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην ΕΕ, πρέπει να εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και την προσήκουσα δικαστική διαδικασία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Η πρόοδος των προπαρασκευαστικών εργασιών για το άνοιγμα των κεφαλαίων που καλύπτουν τους εν λόγω τομείς κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (κεφάλαια 23 και 24 περί θεμελιωδών δικαιωμάτων, δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας) θα είναι σημαντική, καθώς θα παράσχει στην Τουρκία έναν συνολικό χάρτη πορείας για μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του τύπου.

 

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: