Στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Χθες πετύχαμε μια καλή συμφωνία για την αξιολόγηση και το χρέος


PAPADIMOULIS, Dimitrios (GUE/NGL, GR)Μιλώντας σήμερα στο «Πρακτορείο 104,9 FM» (Κ. Μπλιάτκα), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η συμφωνία στο Eurogroup είναι μια καλή απόφαση, που επιτρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να μπούμε σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης

Η συμφωνία στο Eurogroup είναι μια καλή απόφαση, που επιτρέπει να γυρίσουμε σελίδα και από μία άγρια περίοδο λιτότητας να μπούμε σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης. Μπαίνουμε σε μια εποχή, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι τα πολύ δύσκολα είναι πλέον πίσω μας κι ότι μπορούμε μέσα στους επόμενους μήνες να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας.

Το βασικό που πετύχαμε χθες -και δεν ήταν εύκολο- λόγω των ενστάσεων της «σχολής Σόιμπλε»- ήταν ότι όλοι αναγνώρισαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο κι ότι πέρα από τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός, χρειάζεται κι οι δανειστές να πάρουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Δεν έχουμε πια μια αόριστη γενική διατύπωση για το χρέος, αλλά μια συμφωνία πλαίσιο, έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη.

Εκτός από τη συμφωνία για το χρέος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ολοκληρώνεται τουλάχιστον το 70% του τρίτου μνημονίου και δίνεται ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, με τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ, που θα δοθεί σε δύο στάδια.

Με βάση τις ενδείξεις, η οικονομία θα αρχίσει να κινείται με θετικό πρόσημο μέσα στο 2016, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης, για το 2017 και το 2018, θα είναι της τάξης του 3%. Αυτό που χρειάζεται αυτή την ώρα είναι να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας, τη στροφή στην καθημερινότητα του πολίτη και τη βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία στο Eurogroup δεν είναι τίποτα άλλο από αντιπολιτευτικές μιζέριες

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία στο Eurogroup δεν είναι τίποτα άλλο από αντιπολιτευτικές μιζέριες που δεν επιτρέπουν να βλέπουμε την πραγματικότητα. Μάλιστα, ενώ ο πολιτικά «ομογάλακτος» της ΝΔ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτηρίζει πολύ σημαντική για την Ελλάδα την απόφαση, η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΝΔ είναι γεμάτη μηδενισμό και αντιπολιτευτική μιζέρια.

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγιναν λάθη και υπήρξαν και υπερβολικές προσδοκίες, αλλά οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αυτές που χρεοκόπησαν τη χώρα και «τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα». Είναι πολύ νωπή η περίοδος που η ΝΔ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πέταγαν δισεκατομμύρια από τα παράθυρα σε εξοπλισμούς, σε Ολυμπιάδες, σε σκάνδαλα τύπου Siemens, σε διορισμούς, αλλά και σε απευθείας αναθέσεις.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: