Στο ΕΚ: «Η Κομισιόν να παίξει ενεργό ρόλο ώστε οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του ΔΝΤ να μην επιτρέψουν να ξαναζήσουμε την περιπέτεια του τελευταίου καλοκαιριού» – Μοσκοβισί: «Κατά τη γνώμη της Κομισιόν, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα»


Dimitrios PAPADIMOULIS (GUE/NGL, GR)Διάλογος Παπαδημούλη – Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο, σε συζήτηση για την Ετήσια Έκθεση της ΕτΕπ.

Δημ. Παπαδημούλης:
«Η Κομισιόν να παίξει ενεργότερο ρόλο ώστε οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του ΔΝΤ να μην επιτρέψουν να ξαναζήσουμε την περιπέτεια του τελευταίου καλοκαιριού».

Πιερ Μοσκοβισί:
«Κατά τη γνώμη της Κομισιόν, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο Συζήτησης για την Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕπ) και το γενικότερο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την υποστήριξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.
Ο Δημ. Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) στην οποία είναι Τακτικό Μέλος και ενώπιον του Επίτροπου αρμόδιου για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή, τον κ. Πιρίνσκι, για την έκθεσή του. Και απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί και στον κ. Χόγιερ, να πω ότι η βασική ιδέα της γνωμοδότησης της Επιτροπής μας είναι ότι χρειάζομαστε επειγόντως περισσότερες επενδύσεις και στροφή σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα στις χώρες που μαστίζονται από μεγάλη ύφεση, υψηλή ανεργία και μεγάλη μείωση επενδύσεων, όπως η χώρα μου η Ελλάδα. Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει και το πρόσθετο πρόβλημα του προσφυγικού, όπως σωστά σημείωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Η εμμονή σε μια τυφλή, δογματική λιτότητα βλάπτει και την οικονομία και τη δημοκρατία αλλά και την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή. Και χρειάζεται πιο αποτελεσματική και συνδυασμένη δράση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του «Ταμείου Γιούνκερ» όπως ονομάστηκε, και των ιδιωτικών κεφαλαίων και των διαρθρωτικών κονδυλίων, για να έχουμε μία ισχυρότερη στροφή στην ανάπτυξη.

Κ. Μοσκοβισί, το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη είναι αστάθεια ή αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και σας καλώ η Κομισιόν να παίξει ενεργότερο ρόλο έτσι ώστε οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, που απειλούν με αστάθεια το ΝΑ άκρο της Ευρώπης, να μην επιτρέψουν να ξαναζήσουμε την περιπέτεια του τελευταίου καλοκαιριού. Ευχαριστώ».

Στη συνέχεια, ο Πιερ Μοσκοβισί, απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Για την Ελλάδα, επειδή ετέθη το θέμα, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη της Κομισιόν, είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά. Δεν πρέπει να κάνουμε σα να έχει προκύψει νέα κρίση η οποία μπορεί να ξεσπάσει, ενώ έχει υπάρξει μεγάλη προσέγγιση στον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και έχω κάθε ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε αυτή τη συμφωνία. Αυτό τουλάχιστον προσπαθεί να επιτύχει η Κομισιόν με πολύ αποφασιστικότητα. Θα εργαστούμε για το θέμα αυτό με πολλή ψυχραιμία, αντικειμενικότητα και βούληση. Βούληση από κοινού θα έλεγα, ώστε η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις και ενισχυμένη να επανέλθει στην ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όπου, φυσικά, το Σχέδιο Γιούνκερ και η δραστηριότητα της ΕτΕπ, είναι βασικής σημασίας».


 

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: