Συνεδρίαση Ευρωομάδας – ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ:«Η Αριστερά πρωτοπόρος στον αγώνα, στην κοινωνική αλλαγή, στην Ευρώπη»


IMG_0179ΣΥΡΙΖΑ, Κυβέρνηση, ευρωομάδα και κοινοβουλευτική ομάδα ενώνουν την φωνή και την δύναμή τους

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση ευρωομάδας – κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τον συντονισμό των δράσεων στο πεδίο των ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Τοποθετήθηκαν εισηγητικά οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστας Χρυσόγονος, Στέλιος Κούλογλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστας Δουζίνας, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Αννέτα Καββαδία, καθώς και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξωτερικές υποθέσεις Γιάννης Μπουρνούς. Την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ τον εισηγητικό χαιρετισμό απηύθυνε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Στην μεγάλη συζήτηση που ακολούθησε πήραν τον λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, καθώς και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς Χάρης Γολέμης.

Στόχος της μεγάλης αυτής εκδήλωσης ήταν η ενδυνάμωση μιας συλλογικής προσέγγισης στα θέματα των σχέσεων με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης γενικότερα, καθώς και η χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής για τους ιδεολογικούς και πολιτικούς αγώνες που θα κληθεί να δώσει η Αριστερά το επόμενο διάστημα. Όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, η δημιουργία ενός πλαισίου συντονισμένης, πολυεπίπεδης δράσης είναι απολύτως θετική για την προσπάθεια της χώρας το επόμενο διάστημα και σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική και σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσαν διεξοδικά τις δυνατότητες δράσης και παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ από την πλευρά του ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης εστίασε στην διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται για την ισχυροποίηση των θέσεων της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης ανέλυσε το θεσμικό πλέγμα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστας Δουζίνας ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν για την ισχυροποίηση της φωνής και των επιχειρημάτων της Αριστεράς, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.
Η Αννέτα Καββαδία ανέλυσε τέλος τις δράσεις που σχεδιάζονται στα πλαίσια της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο Υπεύθυνος της πολιτικής Γραμματείας για τις εξωτερικές υποθέσεις Γιάννης Μπουρνούς ανέπτυξε το πλέγμα σχέσεων ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη καθώς και το πλαίσιο δράσης στο επίπεδο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς .

Από την συζήτηση που ακολούθησε αναδύθηκαν σημαντικές προοπτικές δράσεις, από το τοπικό, στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να πρωτοπορεί στην ευρωπαϊκή αλλαγή και στην δημιουργία ενός ακόμα πιο συμπαγούς κοινού μετώπου ενάντια στην ακραία λιτότητα.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: