Στο ΕΚ: «Γιατί καθυστερεί η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων; Θα ενισχυθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Ως πότε οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται από την ΕΚΤ με υψηλότερα επιτόκια;»


Dimitrios PAPADIMOULIS• «Δεν αρκεί η νομισματική πολιτική. Χρειάζεται και αλλαγή οικονομικής πολιτικής».

• Παρέμβαση Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ΕCΟΝ) και της συζήτησης σχετικά με την Eτήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2014, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Κ. Πρόεδρε, κ. Ντράγκι και κ. Ντομπρόβσκις, δεν αρκεί η νομισματική πολιτική. Χρειάζεται και αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Και γι’ αυτά πρέπει να απαντήσει και ο παρών, κ. Ντομπρόβσκις. Γιατί απαιτείται εγκατάλειψη της μονομερούς λιτότητας και στροφή στην ανάπτυξη. Τόνωση των επενδύσεων και της ζήτησης, ιδιαίτερα στις πλεονασματικες χώρες.

Κύριε Ντομπρόβσκις, γιατί καθυστερεί η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, που συνιστά τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης; Ως πότε θα βάζει βέτο ο κ. Σόιμπλε;

Κύριε Ντράγκι, σκοπεύετε να προχωρήσετε και να ενισχύσετε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Ή θα το μαζέψετε επειδή έχετε εσωτερική αντιπολίτευση από υπερσυντηρητικούς κύκλους που εκφράζει ο κύριος Βάιντμαν;

Και πότε επιτέλους θα μετάσχει και η χώρα μου, η Ελλάδα, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα πάψει να δανείζεται με επιτόκια μεγαλύτερα απ’ ότι άλλες χώρες; Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να πάρετε κι εσείς πρωτοβουλίες για να μη στραγγαλίζεται. Ευχαριστώ».


Στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπαδημούλης, δέχθηκε ερώτηση από τον Ευρωβουλευτή Ζαν -Λικ Σαφοζέρ του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, Ε
NF:

«Αγαπητέ συνάδελφε, γιατί δεν ζητάει η ελληνική κυβέρνηση να κόψει δικό της νόμισμα και να επενδύσει στην ελληνική οικονομία;»

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, απάντησε στον Ζαν -Λικ Σαφοζέρ:

«Η διάλυση της ζώνης του ευρώ και η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα είναι το πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν όχι της κυβέρνησης Τσίπρα. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν το σχέδιο του κ. Σόιμπλε, που ευτυχώς ακυρώθηκε το καλοκαίρι. Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα και από το Β’ εξάμηνο του 2016, θα περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που χρειάζεται και αυτό για το ποίο αγωνιζόμαστε εμείς από την Αριστερά είναι όχι η διάλυση, αλλά η αλλαγή της Ευρώπης. Η κοινωνική Ευρώπη».

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: