Στην εφ/δα «Free Sunday»: Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που θα απαλλάξει τη χώρα από την επιτροπεία των Μνημονίων


Dimitris PAPADIMOULISΣε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Free Sunday» και την Αγγελική Σπανού, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

1. Τι μάθαμε από τις γαλλικές περιφερειακές εκλογές;

To πρώτο συμπέρασμα είναι πως η πρωτοφανής εμμονή της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ στη μονομερή λιτότητα, καθώς και το δημοκρατικό έλλειμμα, οδηγούν σε κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς και ισχυροποιούν τις ακροδεξιές αντιευρωπαϊκές φωνές, που θέλουν τη διάλυση και όχι την αναγκαία αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επισήμανε πριν λίγες ημέρες ακόμα και ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι Γάλλοι πολίτες και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά τους είναι αρκετά ισχυρά, στον βαθμό που δεν επέτρεψαν στον Β’ γύρο των γαλλικών εκλογών να υπερισχύσει η Λεπέν. Αρκετά εκατομμύρια ψηφοφόροι που απείχαν κατά τον Α’ γύρο των εκλογών, αποφάσισαν και κινητοποιήθηκαν ενάντια στο εφιαλτικό σενάριο μίας πιθανής νίκης της γαλλικής ακροδεξιάς.

Κάθε εφησυχασμός, όμως, θα ήταν ολέθριο πολιτικό λάθος. Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση χρειάζεται επειγόντως επιτάχυνση και αλλαγές. Από τη μονομερή λιτότητα στην ανάπτυξη, με ισχυρότερες πολιτικές σύγκλισης και συνοχής, περισσότερη και διαφορετική Ευρώπη. Οι γαλλικές εκλογές ήταν το καμπανάκι, ας μην κωφεύουμε. Η Ευρώπη ή θα αλλάξει και θα προχωρήσει μπροστά ή θα κινδυνέψει με διάλυση από την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς.

2. Αν στις ισπανικές εκλογές κερδίσει η δεξιά του Ραχόι ποιο θα είναι το πολιτικό συμπέρασμα;

 Και στην Πορτογαλία βγήκε πρώτος ο Κοέλιο, αλλά με πολύ ψαλιδισμένα ποσοστά. Γι’ αυτό και κυβερνούν πλέον, με βάση το δημοκρατικό κανόνα της πλειοψηφίας, οι Σοσιαλιστές μαζί με την ισχυροποιημένη Αριστερά.

Μέχρι στιγμής διαφαίνεται πτώση της ισπανικής Δεξιάς και άνοδος της Αριστεράς, με τους Ποδέμος να σημειώνουν ισχυρή ανάκαμψη. Η δεξιά του Ραχόι θα υποστεί μεγάλη μείωση σε κάθε περίπτωση. Το κλίμα πάντως στην Ισπανία είναι κλίμα αλλαγής. Ελπίζω οι Ισπανοί να κάνουν το βήμα. Κάτι αλλάζει πάντως στον ευρωπαϊκό νότο και αυτό είναι θετικό και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα.

3. Μήπως ξεκίνησε το εφιαλτικό σενάριο του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας;

Για να το αποφύγουμε, πρέπει όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι να κάνουν τη δουλειά τους. Οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις για αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την ΕΕ. Να αναθεωρηθεί η ολοφάνερα αποτυχημένη συνθήκη του Δουβλίνου. Η Τουρκία να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.

Οι προσφυγικές ροές είναι έντονες τα τελευταία χρόνια και ειδικά σε περιόδους αστάθειας και πολέμων στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Επιπλέον η κατάσταση δυσκολεύει όταν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναλαμβάνουν τη φιλοξενία προσφύγων ή την διέλευσή τους από τα σύνορά τους.

Η Ελλάδα, με λίγους πόρους άλλα με τεράστια προσπάθεια της διοίκησης και την αλληλεγγύη εκ μέρους των νησιωτών μας, ήδη έχει αναλάβει δυσανάλογο μερίδιο και ήδη εργάζεται εντατικά στην κατεύθυνση της κοινής δράσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταγραφή και η ασφαλής δίοδος των προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί, αλλά δεν τηρούνται.

Ο εγκλωβισμός προσφύγων, όχι μόνο στην χώρα μας άλλα και σε άλλους συνοριακούς σταθμούς στην Ευρώπη, θα είναι εφιάλτης και πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνιστά πισωγύρισμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Όταν οι τζιχαντιστές κυνηγούν εκατομμύρια Σύριους, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Είναι οι ίδιοι που αιματοκύλησαν το Παρίσι. Η Ελλάδα στο προσφυγικό χρειάζεται και ζητά μεγαλύτερη τεχνική βοήθεια και έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Σένγκεν και η χώρα μας είναι μέρος της λύσης, όχι το πρόβλημα.

4. Πώς καταλήξαμε απομονωμένοι στην ΕΕ λόγω προσφυγικής κρίσης; Γιατί μας εγκαλούν αντί να μας στηρίζουν;

Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχω διαπιστώσει την απομόνωση που αναφέρετε. Αντίθετα, κατά τις πρόσφατες Συνόδους, άλλα και στην αντίστοιχη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγινε παραδεκτό ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ περισσότερα βήματα από άλλες χώρες, δεδομένης της έλλειψης πόρων που έχουμε και των τεράστιων προσφυγικών ροών που περνούν από την Ελλάδα.

Υπάρχουν βέβαια και ο ακραίες δεξιές και συντηρητικές φωνές που εγκαλούν την Ελλάδα. Είναι αυτές του Όρμπαν και των ομοίων του, που αρνούνται να εφαρμόσουν τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις και περιφρονούν διεθνείς συνθήκες και στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αξίες. Ευτυχώς, όμως, είναι και θα παραμείνουν μειοψηφικές.

5. Τι καλό θα φέρει στη χώρα μια μονομερής κατάθεση του ν/σ για το ασφαλιστικό, την οποία εξετάζει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια μεταρρύθμιση, που θα καταστήσει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το ασφαλιστικό και όχι μονομερείς ενέργειες.

Ο διάλογος για το ασφαλιστικό έχει ξεκινήσει. Όλες οι πλευρές καλούνται να μετάσχουν. Η πρόταση, για παράδειγμα, να αυξηθούν οριακά και προσωρινά οι εργοδοτικές εισφορές, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί σοβαρά από όλες τις πλευρές. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το αν εκείνοι που μπορούν θα αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Θα συμμετέχουμε όλοι στους καρπούς της εξόδου από την κρίση και την ύφεση, μόνο αν ο καθένας και η καθεμία αναλάβει το βάρος που του αναλογεί, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία. Προστατεύοντας τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις και εξασφαλίζοντας ότι και οι επόμενες γενιές θα λαμβάνουν σύνταξη και όχι φιλοδώρημα.

6. Αντέχει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου ή θα χρειαστούν εφεδρείες;

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική πλειοψηφία γνωρίζει τις προκλήσεις. Μην ξεχνάτε ότι αποτελεί αποτέλεσμα εκλογικής μάχης με συγκεκριμένο πρόγραμμα και αποστολή, που όλοι γνωρίζουμε και που δεν είναι άλλη από την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια λιτότητας. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019 και η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που θα απαλλάξει τη χώρα -με την ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη- και από την επιτροπεία των Μνημονίων, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αποικία χρέους.

7. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εκτιμά» τον κ. Λεβέντη. Και εσείς το ίδιο; Είναι ένας δυνητικός κυβερνητικός εταίρος η Ένωση Κεντρώων, αν χρειαστεί;

Είπαμε εξαρχής ότι, παρά τις διαφορές, επιδιώκουμε με διάλογο τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής. Είμαστε ανοιχτοί στη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έστω και σε επιμέρους θέματα. Αλλά δεν παρακαλάμε κανέναν. Η κυβέρνηση προχωρεί, έχει σαφή εντολή, είναι σταθερή και τη στηρίζουν περισσότεροι βουλευτές, από αυτούς με τους οποίους κυβέρνησε ο Μητσοτάκης το ’90-’93.

8.Γιατί απορρίπτετε τόσο κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης;

Γιατί στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες χρειάζεται και η αντιπολίτευση, για να ελέγχει την κυβέρνηση. Άλλωστε την οικουμενική την απορρίπτουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Άλλο η αναγκαία συνεννόηση -όπου αυτό είναι εφικτό- και το ήπιο πολιτικό κλίμα και άλλο η συγκυβέρνηση.

9. Μπορεί μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη ΝΔ να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συναίνεσης;

 Η εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως σε κάθε μεγάλο κόμμα, είναι σημαντική. Πρόκειται για τον άλλο πυλώνα του πολιτικού συστήματος και άρα ενδιαφέρει όλους μας μία ΝΔ που θα απεμπλακεί από την ακροδεξιά ρητορεία του παρελθόντος και θα ασκήσει τον αντιπολιτευτικό της ρόλο με δημοκρατική προσήλωση.

Ο διάλογος και η αναζήτηση συγκλίσεων στα μεγάλα σημαντικά ζητήματα του τόπου είναι απολύτως αναγκαία. Πάντως, είναι κάτι που δεν εκβιάζεται.

10. Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι η στελέχωση της διοίκησης γίνεται με όρους αξιοκρατίας και όχι με κομματικά κριτήρια;

 Μία από τις προτεραιότητες της χώρας και από τις μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση είναι ο εκσυγχρονισμός και η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Γίνονται βήματα, όπως ότι οι διαδικασίες για πρώτη φορά εισάγουν την έννοια της πραγματικής αξιολόγησης από ανεξάρτητες επιτροπές, με εμπλοκή εμπειρογνωμόνων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα είναι τέλεια. Σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κάνει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα βήματα.

Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος και να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο δημόσιο, αποδοτικό και φιλικό προς τον πολίτη.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: