Ερώτηση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για την Πανευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων


profile pickΕρώτηση προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την ανάγκη υιοθέτησης μιας πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του μνημονεύει την ομιλία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο Φόρουμ Τραπεζικής Εποπτείας στη Φρανκφούρτη, στην οποία υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και συγκεκριμένα της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και τόνισε ότι «τυχόν αποτυχία συμφωνίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα υπονομεύσει τη Νομισματική Ένωση».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αφού υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να ανακοινώσει συγκεκριμένη «νομοθετική πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών, μέχρι το τέλος του 2015», ρωτά το Συμβούλιο της ΕΕ «πώς κρίνει την πρόταση της Κομισιόν για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης καταθέσεων», καθώς επίσης, «σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το Συμβούλιο να τον ενημερώσει ποια κράτη-μέλη «διαφωνούν με την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος εγγύησης καταθέσεων» και ποιοι οι ενδοιασμοί τους.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σε ομιλία του στο Φόρουμ Τραπεζικής Εποπτείας στη Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και συγκεκριμένα της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τυχόν αποτυχία συμφωνίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα υπονομεύσει τη Νομισματική Ένωση. Η Κομισιόν, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες της σε σχέση με το 1ο στάδιο της Έκθεσης των 5 Προέδρων, δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινώσει νομοθετική πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών μέχρι το τέλος του 2015. Με δεδομένη τη σημασία που έχει η εγγύηση των καταθέσεων για τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλων των χωρών της Ευρωζώνης, ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Πώς κρίνει την πρόταση της Κομισιόν για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης καταθέσεων;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει;

3. Υπάρχουν κράτη-μέλη που διαφωνούν με την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και εάν ναι, ποια είναι αυτά και ποιοι είναι οι ενδοιασμοί τους;

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: