Δημ. Παπαδημούλης: «Ένα μικρό βήμα μπρος, και δύο βήματα πίσω, για τη μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στην οικονομική πολιτική της ΕΕ»


Dimitrios PAPADIMOULISΠαραμερίζεται από τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της ΟΝΕ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Θετικό βήμα η μεγαλύτερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού Προγράμματος.

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ένα μικρό βήμα μπρος, και δύο βήματα πίσω, για τη μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στην οικονομική πολιτική της ΕΕ».

Επισημοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο Πρόεδρος του θεσμού, Μάρτιν Σούλτς, στους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων στις 22/10/2015. Την ίδια ώρα, όμως, Κομισιόν και Συμβούλιο επιδιώκουν τον παραμερισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μόνου δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού στην ΕΕ, από τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της ΟΝΕ και του Ευρώ.

Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στη Σύνοδο των Προέδρων, ο αντιπρόσωπος της Κομισιόν στο Eurogroup θα ενημερώνει, τακτικά, πλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου για όλες τις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του 3ου ελληνικού Προγράμματος, καθώς επίσης, ότι αναμένεται – την ερχόμενη εβδομάδα – η οριστικοποίηση των όρων εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του Προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ και του Ευρώ, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αναμόρφωση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, την ενίσχυση των εργαλείων της Οικονομικής Διακυβέρνησης και την ενιαία εκπροσώπηση της Ευρωζώνης από τον Πρόεδρο του Eurogroup, αγνοούν πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία υιοθέτησης των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν, ο ρόλος του στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δυσχεραίνεται, ενώ παραμερίζεται πλήρως, ακόμα και ο συμβουλευτικός του ρόλος στη διαδικασία διορισμού του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολή του Προέδρου του που εκφράζει τις θέσεις των βασικών πολιτικών ομάδων, ασκεί έντονη κριτική στην Κομισιόν για τη στάση της και ζητά την αναθεώρηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ.

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μεγαλύτερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί τον μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό στην ΕΕ, στο ελληνικό Πρόγραμμα, αποτελεί ένα μικρό θετικό βήμα. Ωστόσο, η απόφαση της Κομισιόν και του Συμβουλίου, να προχωρήσουν μόνοι τους τα επόμενα βήματα της ΟΝΕ είναι απαράδεκτη και μας πηγαίνει δυο βήματα πισω. Η διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης απαιτούν διαφάνεια και δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία».

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: