Στην Ισπανική εφ/δα La Razon: «Η κυβέρνηση Τσίπρα, θα είναι κυβέρνηση 4ετίας»


La RazonΟ Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντά στις ερωτήσεις της LA RAZÓN.


– Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δεν κατανοεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκ νέου συνασπισμό με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ). Δεν είναι οι ΑΝΕΛ τελείως διαφορετικοί, σε ιδεολογικό επίπεδο, από τον ΣΥΡΙΖΑ? Είναι όλα δυνατά στην πολιτική;

– Αρχικά, επιτρέψτε μου να πω πως η παρέμβαση του Προέδρου Σουλτς στην εσωτερική πολιτική οποιουδήποτε Κράτους Μέλους της ΕΕ, και η οποία δυστυχώς δεν είναι η πρώτη, είναι ασύμβατη με τη θέση του ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν μπορώ να φανταστώ πως ο Πρόεδρος Σουλτς θα είχε παρέμβει έτσι σχετικά με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης στη Γερμανία, τη Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει τη μάχη του ενάντια στη διαφθορά και τη συνύπαρξη των κομμάτων του παλιού συστήματος που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Η βασική προτεραιότητα ήταν ο σχηματισμός ενός σταθερού κυβερνητικού συνασπισμού και οι ΑΝΕΛ έδωσαν αυτή την κυβερνητική στήριξη, δημιουργώντας την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την πολιτική σταθερότητα. Αυτή είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τους ΑΝΕΛ αλλά η εμπειρία των προηγούμενων 7 μηνών δείχνουν πως η βάση του κυβερνητικού έργου ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενισχύοντας την εθνική συμφιλίωση στην Ελλάδα, κόμματα με διαφορετικά ιδεολογικά σημεία εκκίνησης, μπορούν να συνεργαστούν δημιουργικά για το συμφέρον του λαού.

– Θα αντέξει ο συνασπισμός αυτός τουλάχιστον για 4 χρόνια; Δεν πιστεύετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει προβλήματα με τους ΑΝΕΛ σε θέματα, όπως για παράδειγμα, οι περικοπές στον τομέα της Άμυνας;

– Είμαστε πεπεισμένοι πως η Κυβέρνηση Τσίπρα θα κρατήσει τέσσερα χρόνια. Αυτό είναι αυτό που επιθυμούν οι Έλληνες, δεδομένου ότι η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντική σε αυτό το στάδιο. Είναι βέβαιο πως έχουμε μια περίοδο προκλήσεων μπροστά μας και χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να παλέψουμε τη διαφθορά, να βελτιώσουμε τα εργασιακά και να εκσυγχρονίσουμε τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Στη διάρκεια των 7 μηνών διακυβέρνησης ο συνασπισμός έδειξε πως είναι αποτελεσματικός.

– Ποια είναι η αίσθηση στις Βρυξέλλες για τη νίκη του Τσίπρα; Είναι ανακουφισμένες οι ευρωπαϊκές αρχές με το ότι δεν υπάρχει μια ακόμη πιο αριστερή πτέρυγα στο κόμμα που να πιέζει τον Τσίπρα (και, φυσικά, χωρίς τον Βαρουφάκη ως συνομιλητή);

– Οι Βρυξέλλες κατάλαβαν πως ο Τσίπρας είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, εκλεγμένος από τους Έλληνες για να τους εκπροσωπεί και να παλεύει για τα δίκαιά τους. Υπάρχει εμπιστοσύνη σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελληνική Κυβέρνηση για να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονίσει το Κράτος όπως και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για να συμβάλλουν όταν είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τους κοινούς συμβιβασμούς τους. Η Ελλάδα και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν γίνει σοφότεροι με την εμπειρία των διαπραγματεύσεων των τελευταίων μηνών. Τώρα είμαστε πιο ρεαλιστές και αποτελεσματικοί και έχουμε πιο καθαρούς στόχους. Από την άλλη, οι θεσμοί τώρα ξέρουν πως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από κοινού, μετά από διαπραγματεύσεις και διάλογο.

– Γιατί πιστεύετε πως οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα; Η εργασία, η ανάπτυξη, η καλή κοινωνική κατάσταση δεν είναι ακόμη στην καθημερινότητα των Ελλήνων…

– Οι Έλληνες είδαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μια πολύ δύσκολη μάχη για να προστατέψει τα δίκαιά τους και τις δουλειές τους, σε πολλές περιπτώσεις με επιτυχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τις συντάξεις και τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και την κοινωνική προστασία, υιοθέτησε συγκεκριμένους νόμους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Προσπάθησε να ξαναφτιάξει το σύστημα υγείας και παιδείας, που είχαν καταστραφεί από τη λιτότητα και την επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ξεκίνησε τη μάχη ενάντια στη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα, η οποία τώρα πρέπει να ενταθεί. Απέτρεψε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις που δεν ήταν σύμφωνε με το κοινό συμφέρον. Σε κάποιες περιπτώσεις, η προσπάθεια δεν φάνηκε στη ζωή όλων των πολιτών αλλά οι Έλληνες βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ανθρώπων, για μια κοινωνία καλύτερη και πιο δίκαιη και για μια σταθερή οικονομία.

– Πώς θα πληρώσει η Ελλάδα το χρέος που έχει (το 177% του ΑΕΠ της);

– Η πρώτη και η πιο σημαντική μάχη είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό το θέμα, λόγω της δικής μας επιμονής στις διαπραγματεύσεις, μπήκε επιτέλους στην πραγματική του διάσταση ως ένα υπερεθνικό οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα, μιας και τα δύο – η ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και μια νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για όλη την Ευρώπη- εξαρτώνται από αυτή τη λύση. Όλο και περισσότεροι επιφανείς πολιτικοί και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, μιλούν για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης και επαναξιολόγησης του χρέους, το οποίο φαίνεται ότι δεν είναι βιώσιμο.

– Το πρόγραμμα διάσωσης θα αναθεωρηθεί τον Οκτώβρη. Μπορεί να αλλάξουν οι όροι; Θα βγει το ΔΝΤ από την Τρόικα;

– Πέρα από την αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχει μεγάλος αριθμός σοβαρών θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά ώστε να συζητηθούν σε περισσότερο βάθος: η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», η δημιουργία ενός καινούριου σώματος που θα διαμεσολαβεί ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες, το πλαίσιο για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για τη χρήση του φόρου ακίνητης περιουσίας. Σχετικά με το ΔΝΤ εμείς έχουμε ήδη πει πως θέλουμε Ευρωπαίους συνομιλητές με νομιμοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

28.09.2015

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: