Στην 4η Παγκ. Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, στον ΟΗΕ: «Πολιτική Συνοχής για την Ανάπτυξη, σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κράτος Δικαίου και βιώσιμο μέλλον για όλους»


·        Ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

O Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει ως επίτιμος ομιλητής και προσκεκλημένος βάσει του θεσμικού του ρόλου στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε τα εξής:

«Πρόεδρε της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU),
Διακεκριμένοι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων,
Αξιότιμα μέλη των Κοινοβουλίων, κυρίες και κύριοι,

εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU) για τη διοργάνωση της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα καλύτερο μέρος για μια τέτοια συγκέντρωση μια χρονιά μάλιστα που γιορτάζουμε την 70ή επέτειο των Ηνωμένων Εθνών.

Το 2015 δεν είναι μόνο ένα έτος για τον ΟΗΕ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη και καθοριστική χρονιά για την αναπτυξιακή συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Τρία συνέδρια-ορόσημο για την παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη λαμβάνουν χώρα μέσα στο 2015:
Η Τρίτη Διεθνής Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, τον Ιούλιο στην Αντίς Αμπέμπα, η Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και η COP21 Διάσκεψη για το Κλίμα, τον Δεκέμβριο στο Παρίσι. Χαίρομαι που η «Ατζέντα Δράσης της Άντις Αμπέμπα» υιοθετήθηκε τον Ιούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη φιλόδοξων αποτελεσμάτων σε Νέα Υόρκη και Παρίσι.

Η Ατζέντα του αναπτυξιακού προγράμματος για το 2015 και μετά, με 17 γενικούς και 169 επιμέρους στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης, είναι μια νέα ευκαιρία για την ευρύτερη παγκόσμια σύμπραξη αναφορικά με τη βιωσιμότητα και την εξάλειψη της φτώχειας μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέψτε μου να τονίσω και να χαιρετίσω την οικουμενικότητα των Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων (SDGs). Οι στόχοι αυτοί απαιτούν οι αναπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου χώρας, της Ελλάδας, να αναλάβουν δράση.

Οι τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης (οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής) και των συνεργειών τους, υποστηριζόμενοι από τα αναγκαία χρηματοοικονομικά -και μη, μέσα για την υλοποίησή τους, βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εστιάζουμε σε περισσότερη πολιτική Συνοχής για την Ανάπτυξη, σε μια προσέγγιση βασισμένη στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος Δικαίου, την ασφάλεια και τον κεντρικό ρόλο των γυναικών στο νέο παγκόσμιο πλαίσιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να ωθεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην εκπλήρωση της δέσμευσής τους για το στόχο του 0,7% σε αναπτυξιακή βοήθεια. Το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να επιμένει να αυξηθεί το ποσοστό του προϋπολογισμού της ΕΕ για αναπτυξιακή βοήθεια και να ενισχυθεί η λογοδοσία των εταίρων της ΕΕ για την υλοποίηση των πρόσφατα θεσπισμένων Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων (SDG). Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός αναπτυξιακής βοήθειας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται ότι θα παραμείνει έτσι και στο μέλλον. Η ΕΕ είναι επίσης ένας από τους πρωτοστατούντες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Χαιρετίζει τη συμπερίληψη του οριζόντιου περιβαλλοντικού κριτηρίου στο πλαίσιο των νέων Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων (SDG), πριν από την Διάσκεψη του Παρισιού.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τονίζοντας πόσο μπορούν να βοηθήσουν η ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας και των εταιρικών σχέσεων στην επίτευξη κατάλληλων στόχων προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Σε αυτή την προσπάθεια, τα Κοινοβούλια οφείλουν να δείχνουν φιλοδοξία και να παρέχουν δημοκρατική διάσταση στις συλλογικές προσπάθειες: για τη θέσπιση νομοθεσίας, της πολιτικής, την κατανομή προϋπολογισμών και ελέγχοντας τους υπεύθυνους και υπόλογους αναφορικά με την επίτευξη των στόχων. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι σε όλο τον κόσμο, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην προώθηση και την επίτευξη των στόχων αυτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε τη Διακήρυξη του Ανόι και θα στηρίξει το προτεινόμενο Σχέδιο Διακήρυξης της Διάσκεψης αυτής, ως σημαντικό μέσο για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

One Response to Στην 4η Παγκ. Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, στον ΟΗΕ: «Πολιτική Συνοχής για την Ανάπτυξη, σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κράτος Δικαίου και βιώσιμο μέλλον για όλους»

 1. Skyrios says:

  Όπως λέει και ο ποιητής, τα λόγια τα μεγάλα τα ωραία! «Εστιάζουμε σε περισσότερη πολιτική Συνοχής για την Ανάπτυξη, σε μια προσέγγιση βασισμένη στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος Δικαίου…»@

  Δυόμιση χιλιάδες από την κατάλυση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, κι ακόμα να επαναφέρουν στην σχεδόν μετά διακόσια χρόνια Ελληνικής Δημοκρατίας την ισότητα του πολίτη ενώπιον του νόμου, και το χειρότερο του το επιβάλουν με μια και μόνο αντισυνταγματική παράγραφο του κώδικα ποινικής δικονομίας.

  Με λίγα λόγια ..
  α) δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, ακόμα κι αυτός που μπορεί, να υπερασπίζεται τον εαυτό ενώπιον της έδρας
  β) στερούν από τον πολίτη την αυτόνομη παρέμβασή του για τη χρηστή διακυβέρνηση του κράτους δικαίου
  γ) τον αποκλείουν από τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για τη χρηστή διακυβέρνηση, και υπέρ του ευνομούμενου της πολιτείας.

  Αλλά που ξέρει κανείς ίσως να υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην απεραντοσύνη της αιωνιότητας του άλλου κόσμου, οπότε τι να ασχολείται κανείς στο Ελληνικό κοινοβούλιο ή στην Ευρωβουλή με μικροπρέπειες εν ζωή.

  Προέχει το να την κάνουν με μικρά πηδηματάκια οι διαπλεκόμενοι στην κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας με την ικανοποίηση ότι δεν τους έθιξαν τα πλασματικά τους συμβόλαια.

  Εξ ου κι ένας πρόεδρος της έδρας, ίσως και για να τιμήσει την εγρήγορση εισαγγελέα για την προάσπιση της κοινόχρηστης περιουσίας της ολότητας των πολιτών θα μπορούσε να προτείνει εσπευσμένα, εδώ και τώρα, την αθώωση των κατηγορούμενων διακόπτοντας την κατάθεση έγγραφων στοιχείων του μάρτυρα, οπότε λέει λοιπόν ο πρόεδρος της έδρας στο πολίτη «έ! τι να κάνουμε αφού δεν ενδιαφέρεται ο Δήμος».

  Που λέει και το τραγούδι άλλος σε σκόπελο έπεσε, κι άλλος στον άλλο κόσμο πήγε!

  Πάντως οι αξίες παραμένουν και προσμένουν την εκπλήρωση της προφητείας του ποιητή, μόνο που δυστυχώς!!!

  http://diaploki-diafthora.blogspot.se/2015/07/k.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: