«Η Ελληνική κρίση είναι Ευρωπαϊκή κρίση. Bάζει το μέλλον της Ευρώπης σε κίνδυνο» – Δίκτυο SOLIDAR


miniature_solidar_01-300x225«Η Ελληνική κρίση είναι Ευρωπαϊκή κρίση και βάζει το μέλλον της Ευρώπης σε κίνδυνο» – Ευρ Δίκτυο SOLIDAR

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Solidar *

Ως αποτέλεσμα της διακοπής των διαπραγματεύσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο και της αποχώρησης της Ελληνικής αντιπροσωπείας, ζητούμε μια ισχυρή αντίδραση των πολιτών της Ευρώπης.

Παρά την κινδυνολογία, τις κατηγορίες μεταξύ των διάφορων ενδιαφερομένων μερών, τις επείγουσες συνεντεύξεις τύπου και εκκλήσεις για δημοψήφισμα, η δημοσίευση των προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο Σαββατοκύριακο δίνει σαφή αποδεικτικά στοιχεία συνέχισης του δρόμου προς τη λιτότητα. Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις χαρακτηρίστηκαν από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ ως «υπεύθυνες και κοινωνικά ισορροπημένες», αν εφαρμοστούν θα συνεχίσουν τις πολιτικές που οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των ανισοτήτων.

Το έγγραφο της διαπραγμάτευσης που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων και απεικονίζει γιατί η ΕΕ αναφέρεται σε «χώρες του προγράμματος» που κυβερνιούνται από την Τρόικα (πλέον δεν ονομάζεται έτσι) που περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – στοιχεία που αποσκοπούν στις περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις στους φόρους:

Ø Θέσπιση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ
Ø Περιορισμό της φοροδιαφυγής
Ø Επέκταση της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του ποσοστού φορολόγησης από 10% σε 13%
Ø Ευθυγράμμιση των μη μισθολογικών οφειλών όπως ρύθμιση άδειας, ημερήσιες αποζημιώσεις, τα έξοδα ταξιδίου και προνόμια, με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.

Αρκετά προτεινόμενα μέτρα, ωστόσο, εγείρουν σοβαρές ερωτήσεις για την κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα και κατά την άποψή μας υπονομεύουν τη δημοκρατική νομιμότητα. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Τρόικα έχει την εντολή να εξαναγκάσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται την περαιτέρω εξάπλωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα. Η ΕΕ, ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν έχουν καμία άδεια για παράδειγμα να ασκούν βέτο σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης και του εργατικού δικαίου, των συντάξεων, της υγειονομικής περίθαλψης, στις ιδιωτικοποιήσεις, κλπ υπονομεύοντας την αρχή της επικουρικότητας που κατοχυρώνεται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνέχιση αυτής της τακτικής εμποδίζει την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος και ανοίγει ένα επικίνδυνο κουτί της Πανδώρας, του οποίου οι δυνάμεις θα είναι δύσκολο να συγκρατηθούν. Όταν δείχνεις με προτεταμένο το δάχτυλο, προωθώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις, ανοίγεις το δρόμο για τον εθνικισμό και βάζεις τους ανθρώπους τον ένα απέναντι στον άλλο. Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ό, τι αυτός ο τρόπος καταναγκαστικών «μεταρρυθμίσεων» οδήγησε 40 χρόνια πριν στη Λατινική Αμερική στην κοινωνική υποβάθμιση και την ενίσχυση των δικτατοριών. Η αλαζονεία της δήλωσης Γιούνκερ προς τον ελληνικό λαό «δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε τον θάνατο», μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις είναι απόδειξη – κατά την άποψή μας – ότι σπρώχνει την Ελλάδα έξω από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και υπαινίσσεται ότι ένα κατ εξοχήν δημοκρατικό δικαίωμα (όπως το δημοψήφισμα) είναι η πραγματική αυτοκτονία του Ευρωπαϊκού σχεδίου.

Η SOLIDAR καλεί τα θεσμικά όργανα να ανοίξουν την πόρτα για μια πραγματική διαπραγμάτευση, δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει το χρέος της, σώζοντας το κοινωνικό κεκτημένο και δίνοντας τη δυνατότητα επενδύσεων, ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη. Οι μέχρι σήμερα πολιτικές, αντί να βελτιώσουν, επιδείνωσαν την κατάσταση για τον ελληνικό λαό.

Ως Ευρωπαίοι πολίτες ζητούμε:

– Ένα πραγματικό διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων, των κυβερνήσεων, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών, σχετικά με τρόπους εξόδου από την κρίση και την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Να ξεπεραστεί ο σκόπελος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως όσον αφορά το σεβασμό των Συνθηκών και του άρθρου 9: «Κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών και των δράσεών της, η Ένωση οφείλει να συνεκτιμά τις απαιτήσεις που συνδέονται με την προαγωγή υψηλού επιπέδου απασχόλησης, τη διασφάλιση της κατάλληλης κοινωνικής προστασίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κατάρτισης και προστασίας της ανθρώπινης υγείας».

Μια σοβαρή διαπραγμάτευση της ελάφρυνσης του χρέους δίνοντας αέρα, ώστε να αναπνεύσει η οικονομία της Ελλάδας.

– Έναν υπεύθυνο και με σεβασμό στο διάλογο των φορέων χάραξης πολιτικής σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Κινητοποίηση από τους Ευρωπαίους παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση εθνικιστικών συμφερόντων εντός των κρατών μελών, δίνοντας νόημα στο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο


*Η SOLIDAR
ιδρύθηκε το 1948 και είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο από ΜΚΟ που εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Με 60 οργανώσεις-μέλη από 27 χώρες (22 από τις οποίες είναι χώρες της ΕΕ), εργάζονται διεθνώς με γνώμονα τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της συμμετοχής.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: