Στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Έντιμη συμφωνία μέσα στο ευρώ η μοναδική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ


papadim_real«Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ζητά έναν “έντιμο συμβιβασμό” μέσα στην Ευρωζώνη» τονίζει, στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και τον Δημήτρη Γκάτσιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι δε θα υπάρξουν κορυφαία στελέχη ή πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ που θα τραβήξουν το χαλί από τα πόδια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, διευκολύνοντας το σενάριο της «σύντομης αριστερής παρένθεσης» ή της διάσπασης του κόμματος.

Κύριε Πρόεδρε, από την αρχή των διαπραγματεύσεων έχετε ταχθεί υπέρ της λύσης, έχοντας αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους, πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Η δική σας στάση θεωρείτε πως βρίσκει πολλούς υποστηρικτές εντός του ΣΥΡΙΖΑ;

Ναι, αυτό εισπράττω ως αίσθηση. Με όσα λέω και πράττω άλλωστε, προσπαθώ να συμβάλλω καθημερινά στην διαμόρφωση και στήριξη της συλλογικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Δεν είμαι ένας «μοναχικός καβαλάρης» αλλά συνδιαμορφωτής, με πρώτο τον Τσίπρα, της κοινής μας πορείας και μέρος της συλλογικής ηγεσίας που μας πήγε από το 4% στο 36%.

Η εντολή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ουσιαστική, σκληρή διαπραγμάτευση για μια συμφωνία και λύση εντός ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί για ρήξη με την εγχώρια παθογένεια και διαπλοκή. Σήμερα, αυτή η εντολή είναι ακόμη πιο σαφής και ισχυρή και η στήριξη στην κυβέρνηση και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στις 25 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση παλεύει για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, γιατί αυτό αποτελεί κοινό συμφέρον για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτή είναι και η σαφής και συλλογική θέση και της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείτε πως υπάρχει χρόνος, για να καταλήξουμε σε μία συνολική συμφωνία, πριν αδειάσουν τα δημόσια ταμεία;

Οι πάντες γνωρίζουν ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα, όπως και το ισχύον πρόγραμμα, εξαντλούνται μέσα στον Ιούνιο, ενώ μία χρεοκοπία έχει πολύ μεγάλο κόστος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη για συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες. Τώρα έχει έρθει η ώρα των ηγετών. Η ώρα της ευθύνης των ηγετών να κάνουν αυτό που πρέπει και να λύσουν τους «κόμπους» που απομένουν. Όλες οι πλευρές έχουν παραδεχθεί ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις τεχνοκρατικές διαπραγματεύσεις. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Για το λόγο αυτό εκτιμώ ότι και οι δύο πλευρές θα φροντίσουν να φθάσουν, με αμοιβαίες και όχι μονομερείς υποχωρήσεις, σε μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία και μάλιστα σύντομα.

Όπως προκύπτει από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, όπως η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Λαφαζάνης, είναι προφανές ότι το σχέδιο Γιουνκέρ δεν αντέχεται από τον όλο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς τι εκτιμάτε;

Οι διαφορετικές απόψεις είναι σεβαστές. Δεν νομίζω όμως ότι θα υπάρξουν κορυφαία στελέχη ή πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ που θα τραβήξουν το χαλί από τα πόδια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, διευκολύνοντας το σενάριο της «σύντομης αριστερής παρένθεσης» ή σενάρια διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ολοφάνερα επιθυμούν οι πιο ακραίοι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Όσο για αυτό που αποκαλείτε «σχέδιο Γιουνκέρ», δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά. Η προ ολίγων ημερών «διαρροή» δείχνει πως ίσως κάποιοι κύκλοι θέλουν να «καεί» η προσπάθεια για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Η κυβέρνηση «θα ικετεύει για το mail Χαρδούβελη», όπως σας κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση;

Η ηγεσία Σαμαρά, αντί να λέει διάφορα ας αναλογιστεί σε τι κατάσταση άφησε τη χώρα και ας κοιτάξει τα ποσοστά της, σε όλες μα όλες τις δημοσκοπήσεις. Το στρατόπεδο της πρώην συγκυβέρνησης προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να ταυτίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης με τις δικές του επιλογές και πολιτικές. Οι αυτοκόλλητες ηγεσίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αποδεχτεί ακόμη ότι η φάση της επώδυνης λιτότητας, στην οποία βρέθηκε ο ελληνικός λαός τα τελευταία 5 χρόνια, οδεύει στο τέλος της μέσα από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους εταίρους και θα προωθεί ένα νέο πρόγραμμα, που θα έχει ως βασικό πυλώνα την ανάπτυξη. Εμείς επιδιώκουμε και θα πετύχουμε καλύτερη συμφωνία, σε σύγκριση με όσα προετοίμαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, μία συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, έστω και με καθυστερήσεις.

Υπάρχει ζωή και χωρίς το ευρώ, κύριε Πρόεδρε;

Η συλλογική θέση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και μας δεσμεύει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου έλαβε σαφή λαϊκή εντολή: σκληρή διαπραγμάτευση και λύση εντός ευρώ. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ζητά έναν «έντιμο συμβιβασμό» μέσα στην Ευρωζώνη. Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και είναι σεβαστές, αλλά δεν αποτελούν επιλογή ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της κυβέρνησης.

Αναρωτιέμαι, η αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ ή ακόμα και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ πώς σχετίζονται με όσα προεκλογικά δεσμευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τα όποια μέτρα θα αξιολογηθούν, αφού πρώτα ανακοινωθούν, σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτό που τώρα προέχει, είναι να βάλουμε φρένο στην καταστροφική ύφεση και τον μνημονιακό κατήφορο που μας άφησαν οι προηγούμενοι. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν όλη την τετραετία διακυβέρνησής του. Για να μπορέσουμε όμως να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας, έστω με κάποιες καθυστερήσεις, είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η ρευστότητα, να ακυρωθεί το σχέδιο στραγγαλισμού της χώρας και να μετάσχουμε, το συντομότερο δυνατόν, στο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εάν βρεθούν βουλευτές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, θεωρείτε πως θα πρέπει να οδηγηθούν εκτός κόμματος;

Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Παρά τις όποιες ενστάσεις διατυπώνουν τώρα κάποια στελέχη στο ΣΥΡΙΖΑ, είμαι βέβαιος πως η τελική συμφωνία θα στηριχτεί. Κανένα κορυφαίο στέλεχος δεν θα έχει λόγο να διευκολύνει το σενάριο της «σύντομης αριστερής παρένθεσης». Πιστεύω πως η συμφωνία που θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή θα έχει ευρύτατη κοινοβουλευτική στήριξη, προκαλώντας αναταράξεις στη Ν.Δ., αλλά και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι σχετικές αποφάσεις παίρνονται από τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Πάντως, η ενότητα και η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει. Ας το καταλάβουν καλά όσοι από τους αντιπάλους μας επιθυμούν ή επιδιώκουν τη διάσπασή του.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Εάν δεν υποστηριχθεί στη Βουλή το deal με τους θεσμούς από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι οι εκλογές; Υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή;

Δεν θα χρειαστεί. Η συμφωνία που θα φέρουν η κυβέρνηση και ο Τσίπρας στην Βουλή, θα εξασφαλίσει όχι μόνο τη «δεδηλωμένη» αλλά και ευρύτερη στήριξη και στην Βουλή και στην κοινωνία. Η εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να κυβερνήσει και όχι να κάνουμε κάθε τρεις και λίγο εκλογές. Αυτές έγιναν πρόσφατα, δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή και σαφή εντολή να διαπραγματευτεί για την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτοί που θα έχουν «πονοκεφάλους» με τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία θα είναι οι ηγεσίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που εκτιμώ ότι βρίσκονται σε αποδρομή.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: