Στον ΣΚΑΪ: Είναι απαραίτητο να μην κάνουμε μια συμφωνία που θα αφορά απλώς τους επόμενους δύο μήνες


ΣΥΡΙΖΑ ΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΒΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣΜιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Π. Τσίμα), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Σχετικά με την πρωτοβουλία να γίνει μια κλειστή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, όπου εκεί θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών το ελληνικό θέμα, είναι μια πρόταση που είναι από τη διάσκεψη των Προέδρων εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου Σουλτς. Και με ευρύτατη συναίνεση όλων των πολιτικών ομάδων, γιατί το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που είναι έξω από την συζήτηση και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Δεν έχει οριστικοποιηθεί αυτή η συνάντηση, διότι δεν έχουν απαντήσει ακόμα όσοι έχουν προσκληθεί για το αν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή. Προσωπικά δεν είχα καμία αντίρρηση για αυτή τη συνάντηση. Κι όταν η πρόεδρος της ομάδας μας ζήτησε τη γνώμη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ το συζητήσαμε με τους άλλους πέντε ευρωβουλευτές και συμφωνήσαμε στο να γίνει, σκεπτόμενοι ότι πιθανόν να συμβάλλει και παραγωγικά στη λύση του θέματος που άλλωστε επείγει.

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα φανεί αν οι συναντήσεις στη Ρίγα αποδείχθηκαν παραγωγικές. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό θα συμβεί.

Έχω την εντύπωση ότι μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα φανεί αν οι συναντήσεις στη Ρίγα –γιατί είναι και η σημερινή με τον Γιούνκερ- αποδείχθηκαν παραγωγικές. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό θα συμβεί. Είναι η ώρα των ηγετών, όχι για να υποκαταστήσουν τη δουλειά των τεχνοκρατών, αλλά για να λύσουν κόμπους που θα επιτρέψουν, με τις κατάλληλες οδηγίες, στους τεχνοκράτες να επιταχύνουν τη δουλειά, για να ετοιμαστούν τα κείμενα που θα εγκρίνει το Eurogroup, το οποίο θα συγκληθεί. Επομένως, αν ήταν να μην έχουν τέτοια βούληση, δεν θα καθόντουσαν 2,5 ώρες, αλλά η συνάντηση θα διαρκούσε ένα τέταρτο. Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια συμφωνία ενιαία, να φύγουμε από το «κάθε τρεις λίγο», «άντε πάλι εμπλοκή και αδιέξοδο» και νομίζω ότι αυτό δεν το θέλει μόνο η Ελλάδα, για να αποκαταστήσει τη ρευστότητα και την κανονικότητα, που θα της επιτρέψει να τρέξει στο 2ο εξάμηνο με μία ανάπτυξη της οικονομίας -γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία- και να βάλουμε μπροστά και τις αλλαγές που χρειάζεται. Το θέλει και η Ευρωζώνη για να κλείσει ένα μέτωπο, να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο μέτωπο Ελλάδα, γιατί έχει μπροστά της τους μεγάλους κινδύνους. Το Brexit, με το δημοψήφισμα Κάμερον και την απειλή εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ, που είναι η βασική σημαία της Λεπέν.

Νομίζω ότι καταλαβαίνουν όλοι το επείγον του πράγματος. Από κει και πέρα, αυτή η ενιαία συμφωνία δεν αποκλείεται να εκτελεστεί και να συγκεκριμενοποιηθεί σε περισσότερες της μιας φάσης. Πρέπει με τις αλλαγές που θα πετύχει η ελληνική κυβέρνηση και την ευελιξία που έχει συμφωνηθεί ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα και να περάσουμε στην μετά τον Ιούνιο εποχή, η οποία απαιτεί ένα πρόγραμμα διάρκειας 2-3-4 ετών, ό,τι συμφωνηθεί, στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα θα δεσμευτεί και θα αναλάβει να κάνει κάποιες αλλαγές που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει καλύτερη διοίκηση, φορολογικό σύστημα, ισχυρότερη οικονομία, να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος και να έχει μια χρηματοδότηση που θα της επιτρέψει το συντομότερο –επιστρέφοντας στην ανάπτυξη- να μπορεί να δανείζεται κανονικά και με λογικά επιτόκια, όπως οι άλλες χώρες.

Αλλά είναι φανερό ότι για να υπάρξει αυτή η πρόοδος, ο οδικός χάρτης, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από την κρίση και να πάψει να είναι με το χέρι με το απλωμένο και στους δανειστές να πουν ότι βάζουμε κι αυτό το πρόβλημα σε μια τροχιά επίλυσης, είναι απαραίτητο να μην κάνουμε μια συμφωνία που θα αφορά απλώς τους επόμενους δύο μήνες.

Κυκλοφορούν πολλές ιδέες, πραγματικές ή μπλόφες. Όσο κορυφώνεται η διαπραγμάτευση, θα παίζονται και παιχνίδια που θέλουν να την χαλάσουν.

Καμία πτέρυγα και κανένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ευνοήσει την πτώση της κυβέρνησης

Συζητήσεις, διαφορετικές γνώμες και αξιολογήσεις, υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ . Και σε μια τέτοια δύσκολη διαπραγμάτευση είναι και λογικό και αναμενόμενο. Αλλά πτώση της κυβέρνησης, άρνηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  ή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να στηρίξει μια συμφωνία και την εφαρμογή της, που θα φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, όχι δεν το βλέπω. Είμαι κατηγορηματικός. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια πτέρυγα ή κάποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που θα θελήσει να πάρει την ευθύνη αυτή την ώρα να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού, να ευνοήσει την πτώση της κυβέρνησης, να δικαιώσει το σενάριο των αντιπάλων μας για σύντομη αριστερή παρένθεση ή να πριμοδοτήσει αυτό που λυσσασμένα προωθούν ως σενάριο όλοι οι αντίπαλοι μας και μέσα και έξω: τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: