Στη Realnews: Το κόστος της ρήξης είναι πολύ ακριβό και οδυνηρό


papadimoulis_strasbourg_orthiosΣτην εκτίμηση ότι «δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις που θα διευκόλυναν το σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης, ρίχνοντας την κυβέρνηση» προβαίνει σε συνέντευξή του στη Realnews και τον Βασίλη Σκουρή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Πιστεύω ότι κανένας από τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα» τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ αφήνει αιχμές κατά κορυφαίων στελεχών του κόμματός του, επισημαίνοντας πως «η λαϊκή εντολή είναι να κυβερνήσουμε και όχι να παραδώσουμε την σκυτάλη, μέσω εκλογών».     

Γιατί επιμένετε πως μια μέτρια συμφωνία θα είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία κ. Παπαδημούλη;

Η κυβέρνηση αγωνίζεται για την καλύτερη δυνατή λύση, μέσα στις δεδομένες πιεστικές συνθήκες. Το κόστος της ρήξης είναι πολύ ακριβό και οδυνηρό και για την Ελλάδα και ειδικότερα για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και για την Ευρώπη, που αντιμετωπίζει τον πραγματικό κίνδυνο, του Brexit στην Μ. Βρετανία και την επιδίωξη της ακροδεξιάς Λεπέν για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ. Η χρεοκοπία εντός ευρώ ή η επιστροφή στη δραχμή, είναι η πιο αντιλαϊκή λύση. Γιατί θα πλήξει βάναυσα και τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας.

Οι δανειστές γιατί πιέζουν τόσο πολύ την κυβέρνηση Τσίπρα;

Οι Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, θα ήθελαν να αποτελέσουμε μια σύντομη παρένθεση. Επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα ή μια άνευ όρων παράδοση στις μνημονιακές πολιτικές, πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό το λόγο είχαν φροντίσει, σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, να αναλάβουμε την διακυβέρνηση σε ασφυκτικά περιθώρια, με τις τράπεζες στα όρια, τα ταμεία άδεια και το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό. Ευτυχώς δεν σκέφτονται όλοι έτσι. Ελπίζω ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρυτανεύσει και στην πλευρά των δανειστών ο ωμός πραγματισμός που απαιτεί αμοιβαίες και όχι μονομερείς υποχωρήσεις.

Από ποιες κόκκινες γραμμές ο Τσίπρας δεν θα πρέπει να κάνει πίσω;

Τις έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός και συμφωνώ μαζί του. Χρειάζεται συμφωνία και επείγει. Για να υπάρξει όμως απαιτείται ρεαλισμός και τόλμη και από τις δυο πλευρές. Υπάρχει όμως ταυτόχρονα η λαϊκή εντολή και η σαφής κυβερνητική και κομματική δέσμευση για παραμονή της χώρας στο ευρώ. Από αυτή την εντολή δεν μπορεί να γίνει βήμα πίσω. Ο Τσίπρας έχει δημοτικότητα 70%, ακριβώς γιατί διεκδικεί την «έντιμη συμφωνία» και όχι την επιστροφή στη δραχμή.

Τις απόψεις που εκφράζονται ότι αν η κυβέρνησή σας δεν μπορεί να εφαρμόσει το προεκλογικό σας πρόγραμμα καλύτερα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, τις συμμερίζεστε; Και γιατί;

Η λαϊκή εντολή είναι να κυβερνήσουμε και όχι να παραδώσουμε τη σκυτάλη, μέσω εκλογών. Οι εκλογές έγιναν πρόσφατα, έδωσαν μια ισχυρή εντολή, η οποία σήμερα στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να είναι ακόμη ισχυρότερη, προς την κυβέρνηση: παραμονή στο ευρώ και σκληρή διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή λύση. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, σε ποσοστό 75 – 80%, ζητά έναν «έντιμο συμβιβασμό», εμπιστεύεται την κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο τον Πρωθυπουργό. Ο τόπος θέλει λύσεις, όχι νέες κάλπες. Έχουμε αποδεχτεί να κάνουμε μερικά βήματα πίσω στην υλοποίηση κάποιων από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, κυρίως μεταθέτοντάς τις για αργότερα. Η ακύρωση του σεναρίου της «σύντομης παρένθεσης», αποτελεί επίσης μια βαθιά «κόκκινη γραμμή».

Πολλοί εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να περάσει τον συμβιβασμό στο εσωτερικό του κόμματος. Διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο να το πράξει;

Πιστεύω κανένας από τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα. Δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις που θα διευκόλυναν το σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης, ρίχνοντας την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού και, προφανώς και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, να προχωρήσει με τόλμη, ειλικρίνεια και ρεαλισμό σε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα βγάλει βήμα – βήμα τη χώρα από την ύφεση και την κρίση. Η στήριξη αυτής της μάχης, με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης, αποτελεί πατριωτικό καθήκον για όλους μας.

Συμφωνείτε πως η κυβερνησιμότητα αποτελεί ένα από τα αδύνατα σημεία της νέας κυβέρνησης; Τι πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να διορθωθεί;

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου ένα δημοκρατικά οργανωμένο, αριστερό, μη αρχηγικό κόμμα σε μια χώρα όπου το σύστημα διακυβέρνησης είναι «πρωθυπουργοκεντρικό».  Ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν προβλήματα, αρρυθμίες, δυσκολίες προσαρμογής. Απαιτείται καθημερινή προσπάθεια, ώστε να συνδυάζεται η συλλογικότητα και η αποτελεσματικότητα. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ενός ανδρός αρχή, ούτε όμως και ομοσπονδία υπουργικών φέουδων.

Οι πολίτες από τη νέα κυβέρνηση ζητούν και τιμωρία όσων καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα. Θα δούμε φυλακές και κατασχέσεις ακόμα και για πολιτικούς;

Η επιλογή μας πρέπει να είναι σαφής: διαπραγμάτευση για λύση με τους «έξω» και τομές και ρήξεις με την συστημική παθογένεια «μέσα». Η κοινωνία απαιτεί -και δικαίως- να σταματήσει επιτέλους η ατιμωρησία και η συγκάλυψη και να επιστραφούν τα κλεμμένα στο ελληνικό δημόσιο. Η κυβέρνηση έχει εντολή ρήξης με τη διαπλοκή και τη συναλλαγή και εδώ θα πρέπει να είναι ανυποχώρητη. Εδώ χρειάζεται, να επιταχύνουμε με πυξίδα την δικαιοσύνη και την νομιμότητα, απέναντι στην ασυλία και την ατιμωρησία των «ισχυρών».

Τυχόν συμφωνία εκτιμάτε ότι θα έχει επιπτώσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Και ποιες;

Εκτιμώ πως η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές θα επιταχύνει και τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ. Ο  Αντώνης Σαμαράς δεν έχει άλλο πολιτικό κεφάλαιο και το τελευταίο χαρτί στο οποίο επένδυσε, αυτό της σύντομης αριστερής παρένθεσης, επί ζημία του λαού και της χώρας, δεν θα του βγει. Ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι αποχωρεί οριστικά από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το «τέλος εποχής» για τους πρωταγωνιστές του πάλαι ποτέ δικομματισμού και νυν μνημονιακού στρατοπέδου, μπορεί να επιταχύνει θετικές ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο και τον Τσίπρα πρωταγωνιστή.

Μήπως απαιτούνται αναπροσαρμογές και στο κόμμα; Αν χρειαστεί, π.χ., μπορεί να συζητηθεί και έκτακτο Συνέδριο;

Το ζητούμενο είναι το κόμμα μας να βελτιώνεται καθημερινά. Να γίνει πιο μαζικό και μαχητικό, να βρίσκεται δίπλα στην κυβέρνηση και να την «τραβά από το μανίκι». Να γίνει κόμμα του 35-40% και όχι του 4%. Δημοκρατικό και ενιαίο, όχι ομοσπονδία τασικών «καπετανάτων». Το 2016, έτσι κι αλλιώς είναι χρονιά συνεδρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: