Ερώτηση σε Κομισιόν για τον επανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων μόχλευσης των κοινοτικών ταμείων


papadim_kitrino fonto_akoustika_2Το θέμα του επανασχεδιασμού της διάρθρωσης και χρήσης των χρηματοδοτικών εργαλείων μόχλευσης των κοινοτικών ταμείων θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στη «χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων για την αξιοποίηση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών ταμείων, μέσω της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής μόχλευσης» και σημειώνει ότι «παρά τα θεωρητικά πλεονεκτήματα της χρήσης τέτοιων εργαλείων, η αξιοποίησή τους από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη δεν έχει επιδείξει τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού μνημονεύει τις πρόσφατες μελέτες του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώνονται «σημαντικές ανεπάρκειες στον σχεδιασμό και το νομικό πλαίσιο των εν λόγω εργαλείων, μεγάλες αδυναμίες στην επίτευξη των διακηρυγμένων στόχων τους, αλλά και προβλήματα απορρόφησης των δεσμευμένων κεφαλαίων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης τραπεζικής ρευστότητας», ζητά από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει εάν «έχει προβεί σε αξιολόγηση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων και εάν ναι, σε ποια συμπεράσματα έχει καταλήξει», καθώς επίσης εάν «σκοπεύει να προβεί στις απαραίτητες συστάσεις και αλλαγές στη διάρθρωση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων, στο πλαίσιο των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτά την Κομισιόν, συγκεκριμένα για την Ελλάδα, «ποια προβλήματα έχει διαπιστώσει, ποιες συστάσεις έχει κάνει και πώς σκοπεύει να ξεπεράσει τον σκόπελο της έλλειψης ρευστότητας και την γενικευμένη τάση απομόχλευσης της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Η χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων για την αξιοποίηση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών ταμείων, μέσω της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής μόχλευσης θα αυξηθεί ιδιαιτέρως στη νέα προγραμματική περίοδο. Ωστόσο, παρά τα θεωρητικά πλεονεκτήματα της χρήσης τέτοιων εργαλείων, η αξιοποίησή τους από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη δεν έχει επιδείξει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως διαπιστώνουν και πρόσφατες μελέτες του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνέδριου. Πιο συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο σε δύο εκθέσεις του έχει αξιολογήσει τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων για τους τομείς των πολιτικών συνοχής και αγροτικής ανάπτυξης, διαπιστώνοντας σημαντικές ανεπάρκειες στον σχεδιασμό και το νομικό πλαίσιο των εν λόγω εργαλείων, μεγάλες αδυναμίες στην επίτευξη των διακηρυγμένων στόχων τους, αλλά και προβλήματα απορρόφησης των δεσμευμένων κεφαλαίων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης τραπεζικής ρευστότητας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει προβεί σε αξιολόγηση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων και εάν ναι, σε ποια συμπεράσματα έχει καταλήξει;

2. Σκοπεύει να προβεί στις απαραίτητες συστάσεις και αλλαγές στη διάρθρωση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων, στο πλαίσιο των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου;

3. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ποια προβλήματα έχει διαπιστώσει, ποιες συστάσεις έχει κάνει και πώς σκοπεύει να ξεπεράσει τον σκόπελο της έλλειψης ρευστότητας και τη γενικευμένη τάση απομόχλευσης της ελληνικής οικονομίας;

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: