Στην Επένδυση: Δεν χρειαζόμαστε κάλπες, λύσεις χρειαζόμαστε


10252083_1503522943250002_1343207552345601306_nΑισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια καλύτερη συμφωνία εμφανίζεται ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Επένδυση και τον Κώστα Αργυρό. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντλεί την αισιοδοξία του από το γεγονός ότι όποτε βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Εκφράζει την άποψη ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει έναν «έντιμο συμβιβασμό» και όχι νέες κάλπες, οι οποίες δεν θα δώσουν καμία λύση. Τέλος, σημειώνει ότι, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις συγκεκριμένων κύκλων συνολικά, σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης ενισχύονται οι δυνάμεις εκείνες που αμφισβητούν τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία.

Από τις επαφές που διατηρείτε στην Ευρώπη, πιστεύετε ότι υπάρχουν τελικά συγκεκριμένοι κύκλοι που εύχονται αποτυχία της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους θεσμούς ή ακόμα χειρότερα προσπαθούν και να την προκαλέσουν;

Ορισμένοι κύκλοι της ευρωπαϊκής δεξιάς, οι «Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού» σε συνεργασία με ισχυρά πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα που διαρρέουν  ψευδείς ειδήσεις και ελεεινολογούν την Ελλάδα και τους Έλληνες, επιχείρησαν  να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά δεν τα κατάφεραν. Φαίνεται, τελικά, ότι υπάρχει πρόθεση για λύση στο θέμα της Ελλάδας, καθώς η ρήξη και η χρεοκοπία της χώρας μας θα ήταν πολιτικά και οικονομικά επιζήμια, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, οι «φίλοι του μνημονίου» στην Ελλάδα επιμένουν να επενδύουν πολιτικά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και να ταυτίζονται έτσι με τους πιο ακραίους θιασώτες της ύφεσης και της άγριας μονομερούς λιτότητας. Ας μη ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά σκόπιμα ζήτησε μόνο δίμηνη παράταση του προγράμματος τον Δεκέμβριο, ώστε η νέα κυβέρνηση να αναγκαστεί να κινηθεί μέσα σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο,  στήνοντας έτσι  παγίδα μιας σύντομης «αριστερής παρένθεσης». Δυστυχώς, ακόμη ευελπιστούν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει  στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group και να  ακολουθήσει μια δημοσιονομική οδό εξυγίανσης, που δεν θα πιέζει όμως ακόμη περισσότερο τον πιο αδύναμο κοινωνικό ιστό της χώρας. Μόνον έτσι  θα ενισχύει τα ερείσματά της εντός και εκτός χώρας και θα μετατρέψει τα σενάρια περί αριστερής παρένθεσης σε ανέφικτα σενάρια επί χάρτου.

Είχατε μιλήσει για την ανάγκη να πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός περισσότερο «επάνω» του τη διαπραγμάτευση. Γιατί θεωρείτε κάτι τέτοιο σημαντικό; Η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας σηματοδοτεί μια τέτοια πρόθεση;

Η λύση στο ελληνικό ζήτημα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατόν και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, γιατί τα χρονικά πλαίσια της διαπραγμάτευσης είναι ασφυκτικά.  Η πρόσφατη αναδιοργάνωση της κυβερνητικής διαπραγματευτικής ομάδας εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο. Άλλωστε, όποτε βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και στις δυσκολότερες ως τώρα στιγμές, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις έγιναν σε κλίμα εποικοδομητικό και παραγωγικό και  τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Αυτό φάνηκε, παρά τις διαφορές, και στις τελευταίες συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Θεωρείτε χρήσιμο να επανέρχεται κάθε τόσο -και μάλιστα από τα χείλη κυβερνητικών βουλευτών ή και υπουργών- το θέμα νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος;

Η γνώμη μου είναι ότι η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προσωπικά, έχουν εντολή να κυβερνήσουν σε βάθος τετραετίας. Με στόχο τη βελτίωση στη ζωή των πολιτών και μάλιστα με μετρήσιμα αποτελέσματα και επιπλέον τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Όλη μας η προσοχή σε τούτο επιβάλλεται να είναι προσανατολισμένη στην υλοποίηση –βήμα βήμα, με επιμέρους τακτικές υποχωρήσεις και ελιγμούς- της εντολής που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Οι εκλογές είναι πρόσφατες, ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσαν μια ισχυρή εντολή. Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται ενισχυμένη. Γιατί παρά τις αδυναμίες, τις δυσκολίες και τα λάθη, η πλειοψηφία των πολιτών πιστώνει σε αυτή την κυβέρνηση ότι το παλεύει. Και βεβαίως θέλουν να δουν λύσεις στα προβλήματα που τους ταλανίζουν και βεβαίως ανησυχούν. Συμπερασματικά, να το πω με δυο λόγια; Δεν χρειαζόμαστε κάλπες, λύσεις χρειαζόμαστε -και αυτές μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα μπορούν να τις δώσουν. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί και πασχίζει για «έντιμο συμβιβασμό» και δεν επιδιώκει νέες κάλπες.

Μπορείτε να κάνετε τελικά μια πρόβλεψη για το αν θα υπάρξει συμβιβασμός και αν θα είναι «έντιμος», «πικρός» ή «προσωρινός»;

Χρειάζεται συμφωνία και σύντομα. Είμαστε κοντά σε αυτό. Η κυβέρνηση πασχίζει να είναι η καλύτερη δυνατή. Η ολοκλήρωση της μεταβατικής συμφωνίας με δεδομένες υποχωρήσεις και εξίσου δεδομένες κόκκινες γραμμές, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Οι ως τώρα συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα πεδίο κοινά αποδεκτών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Η παράταση της αβεβαιότητας δεν εξυπηρετεί κανέναν. Ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρωζώνη, ούτε την παγκόσμια οικονομία. Η ελληνική πλευρά εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία μέσα στις πρώτες μέρες του Μαΐου. Ήδη το νέο συντονιστικό όργανο της διαπραγμάτευσης, υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, στην πρώτη του σύσκεψη αποφάσισε την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την κωδικοποίηση της «λίστας των μεταρρυθμίσεων», που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group. Η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  θα πετύχει καλύτερη συμφωνία, απόρροια της σκληρής διαπραγμάτευσης, μια συμφωνία που θα έχει ευρεία υποστήριξη, πολιτική και κοινωνική.

Κλείνουμε πια έναν χρόνο από τις ευρωεκλογές. Πιστεύετε ότι έγινε κάτι στην κατεύθυνση που έλεγε το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «η Ευρώπη αλλάζει»;

Οι  δυνάμεις που αντιδρούν στην πολιτική της σκληρής μονομερούς λιτότητας διευρύνονται πολύ πέραν των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία αρχικά αποτελούσε το μόνο αντίπαλο δέος στη σκοτεινή Ευρώπη της φτώχιας, της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς, του νεοναζισμού, της βίας και του ρατσισμού. Οι καθημερινές επαφές μου με στελέχη και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο,  δείχνουν καθημερινά ότι και στον χώρο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες χώρες αμφισβητούν την νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. Ανάλογη μεταβολή, ίσως ακόμη πιο ριζοσπαστική, συντελείται και στο κόμμα των Πρασίνων.

Η διαδικασία αυτή της επανοικοδόμησης της κοινωνικής Ευρώπης δεν θα είναι χωρίς προβλήματα, ασυγχρονίες και αντιφάσεις. Όσο περισσότερο ενισχύονται οι δυνάμεις της ιστορικής και της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, τόσο πιο επιτακτική θα γίνεται η ανάγκη για βαθιές αλλαγές στην πολιτική, αλλά και στην αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως λέει και ο ιστορικός Πορτογάλος σοσιαλιστής ηγέτης  Μάριο Σοάρες: «Όταν το κάλεσμα της Ιστορίας βοά, δεν κρύβεσαι πίσω από “ιερά κείμενα”, δίνεις τη μάχη για να συνδιαμορφώσεις το μέλλον, αλλιώς παραμονεύει η χλεύη…».

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: