Στον Φιλελεύθερο Κύπρου: Ο λαός περιμένει από εμάς να σαρώσουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της χώρας


Dimitrios PAPADIMOULIS«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα γίνει -βήμα βήμα- ένα ισότιμο και αξιοσέβαστο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης», επισημαίνει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» Κύπρου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «όσοι στοιχηματίζουν στην αποτυχία της νέας κυβέρνησης,  θα χάσουν».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Η «κληρονομιά» από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι βαριά. Η οικονομία βρισκόταν στα όριά της. Γνωρίζατε το μέγεθος του προβλήματος ή μετά όταν αναλάβατε την εξουσία το καταλάβετε;

Γνωρίζαμε όπως όλοι οι Έλληνες ότι η ασκούμενη πολιτική της μονομερούς λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης οδήγησε σε τεράστια ύφεση, ραγδαία μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, ιστορικά υψηλό ποσοστό ανεργίας, αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, αποδόμηση των λειτουργιών του κρατικού μηχανισμού, δραματική επέκταση της φτώχειας, αποεπένδυση και συρρίκνωση του παραγωγικού και τεχνολογικού δυναμικού, άνιση αναδιανομή των φορολογικών βαρών. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση  προσπάθησε να αποκρύψει οικονομικά μεγέθη και  να στήσει παγίδες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για πάραδειγμα, υπήρξε «τρύπα» στα έσοδα, κυρίως απο τις εισπράξεις φόρων εισοδήματος, ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών και από τον ειδικό φόρο στα καύσιμα που οδήγησαν σε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μετά την έκθεση  των τεχνικών κλιμακίων  το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε τελικά στο 0,3% του ΑΕΠ, αντί στόχου για 1,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή οι παραλείψεις στην προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, ο νόμος για το οποίο ψηφίστηκε την τελευταία στιγμή -μέσα Δεκεμβρίου 2014- με αποτέλεσμα να εκκρεμούν εφαρμοστικές διατάξεις, μας φέρνουν μπροστά στον κίνδυνο να καθυστερήσει η ροή ευρωπαϊκών κονδυλίων στη χειμαζόμενη πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Πολλοί στην Ευρώπη στοιχηματίζουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα πετύχει. Τι τους απαντάτε;

Απαντώ, ότι βιάζονται να κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα. Όσοι στοιχηματίζουν στην αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  θα χάσουν. Η νέα ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί ως κυβέρνηση ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, γι’ αυτό και έχει την υποστήριξη του ελληνικού λαού. Στόχος μας είναι να μπει τέλος σε πολιτικές, που οδήγησαν την χώρα στο χάος και τους πολίτες της στην εξαθλίωση. Να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και τη  διαπλοκή, αλλά και να δημιουργηθεί μια αποτελεσματικότερη, φιλικότερη προς τους πολίτες και διαφανή δημόσια διοίκηση. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει και να μακροημερεύσει. Όσοι ποντάρουν στην «αριστερή παρένθεση», θα απογοητευτούν και κινδυνεύουν να… γεράσουν περιμένοντας.

Τι θα σημαίνει για την Ευρώπη η επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Η επιτυχία θα ενισχύσει όσους θέλουν μια στροφή από τη μονομερή λιτότητα, στη βιώσιμη ανάπτυξη με συνοχή. Όσους επιθυμούν οι αποφάσεις να λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και όχι στο Βερολίνο. Η Ελλάδα, αντί για «αποικία χρέους» και «μαύρο πρόβατο», μπορεί να γίνει και θα γίνει -βήμα βήμα- ένα ισότιμο και αξιοσέβαστο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, πιο ισχυρό και αναπτυγμένο.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η κόντρα με τη Γερμανία γίνεται για εσωτερική κατανάλωση και πως δεν είναι στα άκρα οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Βρισκόμαστε στη διάρκεια μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης κατά την οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κυρίως, επέμεινε  στην τήρηση των δεσμεύσεων που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο δόγμα της μονομερούς λιτότητας. Επιπλέον επέλεξε μια  ρητορική που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή παράδοση για αναζήτηση συμβιβασμών, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η ελληνική πλευρά  επιδιώκει μία πολιτική λύση με βασικό αίτημα την τήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, έχοντας  δεσμευθεί για ένα πλήρες μεταρρυθμιστικό πακέτο με αναπτυξιακό πρόσημο και χωρίς να δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Είμαστε εναντίον της άγριας και μονομερούς λιτότητας και όχι εναντίον του γερμανικού λαού. Διεκδικούμε οι αποφάσεις για την Ευρώπη να παίρνονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, όχι στο Βερολίνο. Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ ήταν θετική και οι δηλώσεις τους ανοίγουν, παρά τις διαφορές, δρόμους με ειλικρίνεια, τόλμη, αλλά και ρεαλισμό. Πιστεύω ότι σύντομα θα περάσουμε με επιτυχία και τον «κάβο» του Eurogroup.

Είστε ο μόνος από ελλαδικής πλευράς που έχει αφήσει αιχμές κατά του Κύπριου υπουργού Οικονομικών. Δεν είναι βαριά η κουβέντα σας πως «καταλαβαίνει περισσότερο τον Σόιμπλε»; Πώς αξιολογείτε τη στάση του στο Eurogroup;

Η επίμαχη δήλωση του κ. Χάρη Γεωργιάδη ήταν άστοχη. Γι’ αυτό επικρίθηκε έντονα στην Κύπρο σχεδόν απ’ όλους, ακόμη και από στελέχη του κόμματός του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε σχετικά, μία δήλωση πολύ προσεκτική, την οποία κρατούμε και για τη συνέχεια. Το ιδιαίτερα θετικό που έχει και μεγάλη σημασία, είναι ότι ο κυπριακός λαός στην μεγάλη του πλειοψηφία, υποστηρίζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει για αξιοπρέπεια, ανάπτυξη, τερματισμό της μνημονιακής πολιτικής και μιας προσβλητικής για τους Έλληνες συμπεριφοράς της Τρόικας.

Οι χειρισμοί που έγιναν μέχρι τώρα είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας για συμβιβασμό. Κάποιοι θεωρούν πως ακυρώνουν προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Τι λέτε εσείς, πώς το σχολιάζετε;

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί που έγιναν μέχρι τώρα, και ιδιαίτερα οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού,  στοχεύουν σε μια έντιμη,  προωθητική, αμοιβαία επωφελή λύση, ικανή  να εξασφαλίσει την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η τακτική της κυβέρνησης είναι σύμφωνη με τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει: να τελειώσουμε με τη λιτότητα και να πάμε βήμα-βήμα σε μια πολιτική ανάπτυξης με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, χωρίς να μας κυβερνάει η Τρόικα, και βέβαια μέσα στην Ευρωζώνη. Ο Τσίπρας προωθεί, με τόλμη και ρεαλισμό, το σχέδιο της νέας ελληνικής κυβέρνησης: Διαπραγμάτευση και λύση ανάπτυξης με τους «έξω», ρήξη με τις συστημικές παθογένειες «μέσα». Η ισχυρή λαϊκή στήριξη στη νέα ελληνική κυβέρνηση, λέει πολλά και είναι οδηγός μας.

Για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα. Τι σημαίνει πραγματικά αυτό; Λένε κάποιοι πως δεν είστε έτοιμοι για αυτό το εγχείρημα. Εάν αποτύχετε, λόγω των πολλών προβλημάτων στην οικονομία, δεν θα ενταφιαστεί η προοπτική για μια μακρά διακυβέρνηση από την Αριστερά;

Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε το  ΣΥΡΙΖΑ  σαν φορέα ελπίδας, σαν ένα παράθυρο δικαιοσύνης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας  στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης γνωρίζοντας ότι έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό μια καταβαραθρωμένη  οικονομία και στο εξωτερικό μια τεράστια πίεση από τους πιστωτές. Ο ελληνικός λαός  δεν περιμένει θαύματα. Περιμένει όμως από εμάς να σαρώσουμε το παρακμασμένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και να συγκρουστούμε με τα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας. Και αυτά οφείλουμε να τα κάνουμε πράξη. Βήμα-βήμα, με σοβαρότητα, συνοχή και σκληρή δουλειά, υπερβαίνοντας «εν κινήσει», ανεπάρκειες και λάθη, που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Αν η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ δεν τα καταφέρει, αυτό  θα έχει σημαντικές και πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ευρύτερα. Εργαζόμαστε συλλογικά και εντατικά για να πετύχουμε και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: