Προς ECOFIN: Θα πάρει η ΕΕ την απόφαση να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η παγκόσμια οικονομία;


papadimoulis_EP_rige koustoumiΤην αναντιστοιχία μεταξύ των εφαρμοζόμενων οικονομικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται από τις αναπτυγμένες οικονομίες σε επίπεδο G20, επισημαίνει με ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, ECOFIN, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο «επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, από την αναιμική ανάκαμψη, τις κακές επιδόσεις στο μέτωπο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αύξησης των ανισοτήτων», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η Ομάδα των 20 επανέλαβε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την υλοποίηση δημοσιονομικών πολιτικών που θα ενισχύουν την οικονομική μεγένθυση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή θα συμβάλλουν σε βιώσιμα δημόσια χρέη».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών, «με ποιον τρόπο η ΕΕ συντονίζει τις πολιτικές της με την Ομάδα των 20, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων οικονομικών προκλήσεων», καθώς επίσης εάν είναι διατεθειμένα τα κράτη μέλη της ΕΕ «να πάρουν την πολιτική απόφαση για την υποστήριξη δημοσιονομικών πολιτικών και μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα στοχεύουν στην οικονομική μεγένθυση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G20 στην Κωνσταντινούπολη, επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, από την αναιμική ανάκαμψη, τις κακές επιδόσεις στο μέτωπο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αύξησης των ανισοτήτων, χαρακτηριστικά που εμφανίζονται με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Την ίδια στιγμή, η Ομάδα των 20 επανέλαβε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την υλοποίηση «δημοσιονομικών πολιτικών που θα ενισχύουν την οικονομική μεγένθυση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή θα συμβάλλουν σε βιώσιμα δημόσια χρέη».

Με δεδομένο τον διάλογο που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη, αναφορικά με την ανάγκη «στροφής» των εφαρμοζόμενων οικονομικών πολιτικών, από την ακραία λιτότητα σε μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Με ποιον τρόπο η ΕΕ συντονίζει τις πολιτικές της με την Ομάδα των 20, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων οικονομικών προκλήσεων;

2. Είναι διατεθειμένα τα κράτη μέλη της ΕΕ να πάρουν την πολιτική απόφαση για την υποστήριξη «δημοσιονομικών πολιτικών» και «μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που θα στοχεύουν στην «οικονομική μεγένθυση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας»;

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: