«Να στηρίξουμε την Ελληνική Κυβέρνηση» της Ελένης Θεοχάρους, Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ-ΕΛΚ


vouli21Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Eurogroup και ευχόμαστε να τα καταφέρει ο Ελληνικός Λαός. Η κατάσταση είναι συνεχώς ανατρεπτική και ανατρεπόμενη σε βαθμό που δημιουργεί ατμόσφαιρα Κάφκα και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μας ξεπεράσουν τα γεγονότα. Έχω θεμελιακές διαφορές με την πολιτική φιλοσοφία και τις προσεγγίσεις του Αλέξη Τσίπρα και διαφωνώ με τις πολιτικές του σε πολλά ζητήματα όπως το Κυπριακό, η παιδεία, η εξωτερική πολιτική. Διαφωνώ με πολλές ανέξοδες και μάλλον μη δυνάμενες να υλοποιηθούν υποσχέσεις που έδωσε. Διαφωνώ δηλαδή με τις εξαγγελίες του, γιατί ακόμη δεν έχουμε δείγμα γραφής για το τι θα πράξει. Και πόσο θα αφήσει πίσω του την προεκλογική ρητορεία.
Ωστόσο τον υπερασπίζομαι από την πρώτη στιγμή που δέχθηκε άδικες βολές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την ώρα που εκτοξεύθηκαν ανόητα και ευτελή επιχειρήματα που στόχευαν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Πριν αναλάβει καν η κυβέρνηση, η οποία είχε να αντιμετωπίσει ασφυκτικές προθεσμίες, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε ακραίες, εμπρηστικές και πολύ διχαστικές επιθέσεις. Στο ΕΚ ζήσαμε θλιβερές στιγμές, που μας προσέβαλαν βάναυσα ως Έλληνες και μας έκαναν να αμφιβάλλουμε σοβαρά για την δημοκρατικότητα των μηχανισμών της Ένωσης.

Γι αυτό και ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, πολύ μεγαλύτερο από όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στέκουν αλληλέγγυοι αυτή την στιγμή δίπλα στον Τσίπρα και συστρατεύονται με την Ελληνική κυβέρνηση. Η οποία προσπαθεί να «επαναδιαπραγματευθεί το δάνειο της», όπως ο κάθε φτωχός που δεν τα βγάζει πέρα με του δανειακούς όρους του τραπεζίτη.
Τα μηνύματα είναι πως ο Ελληνικός Λαός όχι μόνο στηρίζει την Κυβέρνηση του, αλλά και αισθάνεται να πλημμυρίζει από ανάταση και να ανακτά την ελπίδα καθώς ξεκίνησε σκληρή διαπραγμάτευση προς ανάκτηση της συλλογικής αξιοπρέπειας και μιας καλύτερης προοπτικής για την χώρα.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εξελέγη δημοκρατικά και επισήμως ποτέ δεν αρνήθηκε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές της. Η Ελλάδα διεκδικεί συναινετική-συμβιβαστική λύση και όχι ρήξη και επιδιώκει ρυθμίσεις για το χρέος, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει να επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Χρειάζεται εποικοδομητική προσέγγιση από όλους για μια λύση κοινής αποδοχής και όχι διχαστικές κραυγές εξαλλοσύνης εκείνων που επέλεξαν την ακραία στέρηση για τον Ελληνικό λαό.

Αυτήν την ακραία στέρηση ο λαός δεν την αντέχει, όπως δεν αντέχει και τις άτεγκτες και ανάλγητες πολιτικές της σκληρής λιτότητας που τον έχουν γονατίσει, τον έχει οδηγήσει στην απόγνωση , του έχει στερήσει την ελπίδα και δεν έχουν δημιουργήσει καμία προοπτική ανάπτυξη και εξόδου από την κρίση. Μπορεί το μνημόνιο όταν υπεγράφη, να αποτελούσε την μοναδική λύση αφού καμιά άλλη αξιόπιστη πρόταση δεν υπήρχε προς συζήτηση. Έτσι, ο Αντώνη Σαμαράς από σφόδρα αντιμνημονιακός υποχρεώθηκε να το αποδεχθεί, -όντας ήδη υπογεγραμμένο από τον ΓΑΠ και τον Παπαδήμο. Αν και αυτή η πολιτική επιβλήθηκε ως μονόδρομος, υπό περιστάσεις που ελέγχονται για την δημοκρατικότητά τους, αποδεικνύεται πως είναι ένα πολύ σκληρό και αναποτελεσματικό πρόγραμμα που πλήττει τους αδύνατους, παράγει φτώχεια, πείνα , αστέγους, αυξάνει την ανεργία των νέων, τους οδηγεί στην μετανάστευση, εξουθενώνει το σύστημα υγείας και ακρωτηριάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαιωνίζει και μεγιστοποιεί το πρόβλημα, καθιστώντας την Ελλάδα μια χώρα αενάως αυξανόμενου, μη βιώσιμου χρέους αντί να το μειώνει.

Το ίδιο το ΕΚ, που αποτελεί ουσιαστικά το μόνο αντιστάθμισμα στο δημοκρατικό έλλειμμα που μαστίζει τους μηχανισμούς της ΕΕ, έχει καταδικάσει τις απάνθρωπες μεθοδεύσεις της τρόικα, που δεν λαμβάνουν υπόψη την επιβίωση, την περηφάνια, την αξιοπρέπεια και την ευημερία εκατομμυρίων πολιτών του ευρωπαϊκού νότου. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ παραδέχθηκε χθες δημόσια αυτή την θέση. Οι σκληρές πολιτικές «δημοσιονομικής εξυγίανσης» που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και στις οποίες δυστυχώς επιμένουν πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μειώσεις των θέσεων εργασίας , έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας και δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα.
Δεν αθωώνουμε όσους διεφθαρμένους πολιτικούς και πολίτες εγκλημάτησαν εναντίον της Εθνικής Οικονομίας και οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή, αλλά είναι σαφές ότι η συνταγή διάσωσης της χώρας είναι αναποτελεσματική. Ο λαός έκανε πολλές θυσίες όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να δημιουργηθεί καμία ελπίδα στον ορίζοντα. Με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλω τα ιδανικά και οι αξίες πάνω στις οποίες κτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και δεν μπορεί να θεωρείται εκδήλωση αλληλεγγύης η παραχώρηση δανείων υπό όρους που βυθίζουν τον λαό σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση.

Η νέα Ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αντιμετώπιση της εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού και στροφή προς την ανάπτυξη. Δεν επιδιώκει ρήξη με τις χώρες της ευρωζώνης. Δεν αποδέχεται όμως να θυσιαστεί ένας ολόκληρος λαός στον βωμό της ακραίας μονόπλευρης στέρησης και των Ευρωπαϊκών πειραματισμών, που επιτρέπουν στους αριθμούς να ευημερούν, αλλά οδηγεί τους πληθυσμούς στα κοινωνικά παντοπωλεία, στην ανεργία, στις αυτοχειρίες από την ανισότητα των βαρών.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη γα την Ελλάδα να έρθει σε μια συμφωνία με την ΕΕ. Η Ελλάδα απλώς ζητεί από την ΕΕ μιαν ανάσα, ενώ από την άλλη η ΕΕ απαιτεί από την Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια της, σύμφωνα με τις ίδιες συνταγές, οι οποίες έχουν αυξήσει το χρέος φτωχοποιώντας παράλληλα την κοινωνία, κάτι εκ των πραγμάτων αδύνατον να γίνει δεκτό.
Χρειάζεται ένα βήμα καλής θέλησης από τους ευρωπαίους εταίρους, ούτως ώστε να χαλαρώσει η ασφυκτική θηλιά γύρω από την Ελληνική οικονομία, η οποία προφανώς δεν μπορεί να ανακάμψει αυτόματα με τους μηχανισμούς στέρησης που εφαρμόζονται.
Συνεπώς το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μια δίκαιη, αξιόπιστη και οριστική ρύθμιση που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη. Με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, τον δημόσιο τομέα, το φορολογικό σύστημα. Με καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Για να γίνει η Ελλάδα ένα ισότιμο, αξιοσέβαστο μέλος της Ευρωζώνης. Και αυτήν την επιλογή οφείλουμε να την στηρίξουμε με όλη μας την δύναμη. Και οι βολεμένοι ας σκέφτονται δυο φορές πριν να αναθεματίζουν τον Τσίπρα.

(από την κυριακάτικη «Καθημερινή» 22-2-2015)

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: