Στην «Αυγή της Κυριακής»: Τα ερείσματά μας στην Ευρώπη δυναμώνουν. Δεν είμαστε μόνοι


Συνέντευξη στην κυριακάτικη «Αυγή» και τον δημοσιογράφο Χρ. Σίμο, παραχώρησε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης:

Avgi-logoΠρόσφατα δηλώσατε πως το σχήμα της Τρόικας θα τελειώσει και μάλιστα σύντομα. Πού βασίζετε την θέση σας αυτή;

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της μία βιώσιμη λύση, επωφελή για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη στο σύνολό της. Η ελληνική κοινωνία το αντιλαμβάνεται, ενώ δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων κάνουν λόγο για «μια πρώτη επιτυχία» της νέας κυβέρνησης,

H Ευρώπη αρχίζει να αποδέχεται ότι η Τρόικα τελείωσε. Ήδη ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί σε σχετική ερώτησή μου για τη νομιμότητα λειτουργίας της, απάντησε ότι εξετάζεται η αντικατάσταση της Τρόικα με «μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία». Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ δηλώνει ότι «πρέπει να βρούμε τώρα άμεσα μια εναλλακτική λύση.  Αλλά και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση διαρρέει ότι δεν θα επιμείνει στη συνέχιση των ελέγχων από την Τρόικα και θα προσπαθήσει να επιβάλει τη συνέχιση της «συνεργασίας» με το ΔΝΤ.  

Πώς αξιολογείτε τις πρώτες αντιδράσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη νέα κυβέρνηση της χώρας;

Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός επέλεξε τον τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας και τη μετάβαση της Ελλάδας σε μία νέα εποχή.

Η εντολή αυτή δεν μπορεί παρά να γίνει σεβαστή από όλους στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έσπευσε να δηλώσει πως ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Αλ. Τσίπρα, «προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της Ε.Ε» και πως «η προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, παράλληλα με τη διασφάλιση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, είναι μία κοινή πρόκληση σε όλη την Ε.Ε». Πιο θερμή, όπως αναμενόταν, υπήρξε η υποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία και την Γαλλία, που προσφέρουν πολιτική στήριξη στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση.

Βεβαίως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αδιαλλαξία της  γερμανικής Δεξιάς που επιμένει στη συνέχιση της καταστροφικής μονομερούς λιτότητας. Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε τάχιστα ο πρωθυπουργός βοήθησαν στο να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης. Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Ελπίζω ότι και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι στην Ελλάδα, σύντομα θα αντιληφθούν ότι ο δρόμος της λογικής και της τεκμηριωμένης διεκδίκησης είναι ο ενδεδειγμένος, σε αντίθεση με την επιλογή της υποτέλειας.

Πώς αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε την πρόταση της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος του χρέους;

Όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνουν το δρόμο της συζήτησης και της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση και τα αιτήματά της δεν είναι απομονωμένα. Υπάρχει μία θετική υποδοχή της δέσμευσης της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής, για βαθιά μεταρρύθμιση στο κράτος, για χτύπημα των  πελατειακών σχέσεων. Από την άλλη μεριά, θα ήταν λάθος να εξωραΐζουμε τα πράγματα.  Στο ζήτημα του χρέους, γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα αντιμετωπίσουμε άρνηση και δυσπιστία. Έχουμε μπροστά μας πολλές δύσκολες συζητήσεις, αλλά αυτή είναι η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινά με διαφωνία, και μετά, με τη μέθοδο του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, καταλήγει σε μια κοινή πολιτική συμφωνία. Αν δεν διεκδικείς, είναι λογικό να μην πετύχεις τίποτα. Η διαδικασία, βέβαια, θα απαιτήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι στόχος μας είναι η λύση και όχι η ρήξη. Αυτό που χάνει πάντως συνεχώς έδαφος, είναι η δογματική εμμονή στη μονόπλευρη λιτότητα, η οποία είναι πλέον ολοφάνερο ότι κάνει ζημιά και στην ίδια την Ευρωζώνη.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: