Στην «Αξία»: Τερματισμός της λιτότητας, δραστική ελάφρυνση χρέους και πρόγραμμα ανάπτυξης & μεταρρυθμίσεων η δική μας γραμμή


Συνέντευξη στην «Αξία του Σαββάτου» και τη δημοσιογράφο Γ.Σαδανά παραχώρησε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης:

 

axia_logoΗ κυβέρνηση επιθυμεί «τη λύση και όχι τη ρήξη» με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. Παρακολουθούμε ωστόσο έντονες στιγμές στη διαπραγμάτευση. Γιατί;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μία βιώσιμη λύση, επωφελή για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη στο σύνολό της. Σε μια διαπραγμάτευση, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους και «οι φίλοι του Μνημονίου» στην Ελλάδα, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, υπάρχουν διακυμάνσεις. Το σημαντικό είναι να έχεις σταθερή γραμμή πλεύσης και σαφή στόχο. Η δική μας γραμμή είναι «τερματισμός της λιτότητας, δραστική ελάφρυνση χρέους και ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων». Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα ένα κανονικό, ισότιμο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, με ανάπτυξη και αξιοπρέπεια.

Η κυβέρνηση ζητά «πολιτική συμφωνία με τους εταίρους». Σε τι θα διαφοροποιεί την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, όταν θα υπάρχουν σαφείς δημοσιονομικοί στόχοι;

H πολιτική συμφωνία που ζητά η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί απάντηση στα εξής: στο συσσωρευμένο μη βιώσιμο χρέος, αλλά και τους όρους εξυπηρέτησής του, τους δημοσιονομικούς στόχους, τη δυνατότητα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος και τη χρήση του, το επίπεδο στο οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί δημοσιονομική σταθερότητα ώστε να μην πνίγει την ανάπτυξη και να μην συνθλίβει την κοινωνία, τους όρους χρηματοδότησης της ανάπτυξης μετά τα βαριά πλήγματα που έχει δεχθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας.

Αποτελεί δέσμευσή μας η εκτέλεση κρατικών προϋπολογισμών χωρίς νέα ελλείμματα, μέσα όμως από την αναδιάταξη της φορολογίας και των προτεραιοτήτων είσπραξης των φορολογικών εσόδων, όχι σε βάρος της κοινωνίας.

Γι’ αυτό το λόγο, παράλληλα με τους δημοσιονομικούς στόχους, θέτουμε σε εφαρμογή μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης, της φοροδιαφυγής, των πελατειακών σχέσεων, των καρτέλ, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Πως αξιολογείτε την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα; Βρισκόμαστε από σύμπτωση σε μια διελκυστίνδα μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής;

Η θεαματική αλλαγή κλίματος, που κορυφώθηκε με την εντυπωσιακή δήλωση Ομπάμα, δεν είναι καρπός κάποιων μαγικών κινήσεων που έκανε ο Τσίπρας μέσα σε 48 ώρες. Η εξωστρεφής πρακτική που ακολουθήσαμε από το 2010, οι επαφές με κόμματα και κινηματα σε όλο τον κόσμο, η προβολή της πραγματικής εικόνας της ελληνικής κοινωνίας και των προβλημάτων που γεννά η λιτότητα και φυσικά η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, συνετέλεσαν στην θεαματική αλλαγή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα.

Είναι αυτονόητο να υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που συνδέεται και με την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, αφού αυτή έχει επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική, όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Το γερμανικής κοπής νεοφιλελεύθερο δόγμα της μονομερούς λιτότητας, έχει μετατρέψει την Ευρωζώνη στον ασταθή κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε την ογκωδέστατη διαδήλωση των Podemos στην Μαδρίτη. Γιατί να επιτραπεί μια δημοσιονομική χαλάρωση απέναντι στην Ελλάδα, όταν θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο;

Το γερμανικό δόγμα της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πολιτικών λιτότητας οδηγούν τον ευρωπαικό Νότο σε μια χαμένη δεκαετία. Η ύφεση όμως αγγίζει πλέον και τον ευρωπαϊκό πυρήνα, γεγονός το οποίο ήδη οδήγησε την ΕΚΤ να κάνει αυτό αυτό που έως τώρα αρνείτο πεισματικά: να ακολουθήσει την αμερικάνικη κεντρική τράπεζα (FED) σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αν είχε γίνει νωρίτερα, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα όχι μόνο για τη Νότια Ευρώπη αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της.

Αλλά η πολιτική αυτή από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα. Απαιτείται αναπτυξιακή στροφή και συναφής δημοσιονομική πολιτική.  Εδώ ακριβώς πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τη θεσμική Ε.Ε. στη βάση του ορθολογισμού, της αλληλεγγύης και του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος για ανάπτυξη με συνοχή.

Η κυβέρνηση απέρριψε την Τρόικα και την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Αναζητώντας τεχνικά το σχήμα για την νέα συμφωνία, ποια είναι τα σημεία σύγκλισης με τους εταίρους από ελληνικής πλευράς, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ζητήματα ρευστότητας;

Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαικούς θεσμούς. Διαπραγματεύεται με πολιτικούς όρους ζητήματα όπως η αναχρηματοδότηση του χρέους, η αναπροσαρμογή των στόχων για τη διαμόρφωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, κ.ά. Με την Τρόικα τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει, καθώς ως «τεχνοκράτες», έχουν συγκεκριμένη αποστολή και δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να εμπλακούν σε τέτοιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει μία ενδιάμεση συμφωνία-«γέφυρα», με την οποία η χώρα θα περάσει από την εποχή των Μνημονίων και της Τρόικας, σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών πολιτικών, που θα επιβλέπεται από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Σε αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σε δανειστές και εταίρους τις προτάσεις της για την περαιτέρω πορεία της χώρας, που θα εγγυάται αφενός το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα και την αξιοπιστία της χώρας, και αφετέρου, το αναγκαίο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για μια βιώσιμη ανάπτυξη του κράτους δικαίου και κοινωνική συνοχή.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εξέπληξε ως προς την επιλογή προσώπων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει την διεύρυνση και της κομματικής βάσης του κόμματός σας;

Είχαμε πει προεκλογικά ότι δεν θα σχηματίσουμε μια κομματική κυβέρνηση Συριζαίων, αλλά ότι θα στελεχώσουμε την  κυβέρνηση με έντιμα και ικανά στελέχη που έχουν διάθεση να δουλέψουν. Αυτό πράξαμε. Στην Ελλάδα αποτελεί έκπληξη η συνέπεια μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικών πράξεων. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει.

 

Ισχύει η δέσμευση για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και αν ναι, θα τη δούμε σύντομα να συγκροτείται;

Ισχύει και εξετάζεται η σύνθεσή της προκειμένου να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής σε αυτή την ομάδα είναι  η παραδοχή ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Όσοι διαφωνούν με τις διαπραγματευτικές αρχές της κυβέρνησης  και  δεν μπορούν ή δεν θέλουν, για αντιπολιτευτικούς λόγους, να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια, τουλάχιστον ας μην την υπονομεύουν.

 

Τελικά, κ. Παπαδημούλη η «Ευρώπη αλλάζει» ή ο ΣΥΡΙΖΑ την «απειλεί»;

Η Ευρώπη απειλείται από τις υφεσιακές πολιτικές μονομερούς λιτότητας. Η δογματικά νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη σε στασιμότητα και το Νότο σε μια πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά ασταθή ισορροπία με αποπληθωρισμό, υψηλό χρέος, μεγάλη ανεργία, διευρυμένη φτώχεια.

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μία από τις προτάσεις για τη συλλογική και βιώσιμη έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση. Απαιτείται επίσης :

– επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σε όποιες χώρες της Ευρωζώνης είναι εφικτό σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς,

-ευρωπαϊκό «New Deal». Δηλαδή, ισχυρή, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ευρείας κλίμακας και με υψηλή προστιθέμενη αξία, ελάφρυνση του βάρους του χρέους, στο πλαίσιο μιας «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από έπαρση και μικρομεγαλισμούς, φιλοδοξεί να είναι καταλύτης αυτών των αναγκαίων αλλαγών.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: