Στο Κόκκινο: Η γερμανική Δεξιά μόνη εξαίρεση στην παραδοχή της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων για τέλος στην καταστροφική λιτότητα


Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Αλ.Χριστακάκη-Ν.Τσιμπίδας), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

logo_trasparent_internetΕπικοινωνία ανάμεσα στον Μ.Σουλτς και τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και μήνες. Ο κ.Σουλτς ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον Αλ.Τσίπρα το βράδυ των εκλογών για να τον συγχαρούν για τη νίκη του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί λύση στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος για Ελλάδα και Ευρώπη. Χθες, κι εγώ ο ίδιος συνάντησα τον κ.Σουλτς στις Βρυξέλλες, τον κ.Πιττέλλα, πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και τον κ.Λάμπερτς συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων.

 

Ευπρόσδεκτη η μεσολαβητική πρωτοβουλία Σουλτς

Αυτό που προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις Κομισιόν και Συμβουλίου της ΕΕ είναι μια προσεκτική στάση που σέβεται το αποτέλεσμα και δηλώνει ετοιμότητα να συζητήσει με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα οξύτατα προβλήματα. Ο κ.Σουλτς ανέλαβε μόνος του τη μεσολαβητική πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Αλ.Τσίπρα. Δεν του το ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Είναι ωστόσο μια πρωτοβουλία ευπρόσδεκτη. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων αξιωματούχων καταλαβαίνουν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει σημαντικά κάποια πράγματα και είναι πλέον ανάγκη να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα του χρέους. Καταλαβαίνουν, έστω και καθυστερημένα, ότι ρεαλιστικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της καταστροφικής, μονομερούς λιτότητας. Εξαίρεση σ’αυτό το κλίμα, αποτελεί η γερμανική Δεξιά.

 

Οι δεξιοί του Βερολίνου ανεβάζουν τους τόνους αλλά υπάρχουν και θετικές πρωτοβουλίες

Χθες είχαμε στις Βρυξέλλες μια σφοδρότατη σύγκρουση με τον κ.Βέμπερ, τον Βαυαρό Χριστιανοδημοκράτη και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ενώ η συζήτηση ήταν για το «πακέτο Γιούνκερ», ο κ.Βέμπερ αφιέρωσε όλο του το χρόνο σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Πήρε φυσικά την απάντηση που του άξιζε από εμένα και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι δεξιοί του Βερολίνου ανεβάζουν τους τόνους εναντίον της νέας κυβέρνησης, προφανώς για να επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση που έχει ήδη αρχίσει, αλλά υπάρχουν και θετικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις όπως π.χ από τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και από κυβερνήσεις όπως η ιταλική, η γαλλική και η ιρλανδική. Πράγμα που σημαίνει ότι συνειδητοποιούν πλέον ότι οφείλουν να σεβαστούν τη Δημοκρατία και τη νέα κυβέρνηση και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το Μνημόνιο και η Τρόικα.

 

Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Σκληρή διαπραγμάτευση για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση

Η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη ακολουθεί μια σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει μετατρέψει την Ευρωζώνη στο μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας, σε αντίθεση με την αμερικανική οικονομία -από όπου ξεκίνησε η κρίση το 2008- η οποία με τον Ομπάμα στο τιμόνι, έχει εφαρμόσει πιο κεϋνσιανές συνταγές και γι’ αυτό έχει ανακάμψει. Η «μαύρη τρύπα» που υπάρχει στην Ευρώπη αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Επομένως το συμφέρον της αμερικανικής διοίκησης είναι η εγκατάλειψη της λιτότητας. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια αλλαγή εποχής αλλά και ένα «παράθυρο» ελπίδας και ευκαιρίας για όλη την Ευρωζώνη. Για τη στροφή από τη μονομερή λιτότητα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Από τη νομισματική ένωση σε μια δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση. Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Γι’ αυτό χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, την καλύτερη δυνατή.

Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: