Ερώτηση σε Κομισιόν: Ποιο είναι το ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα;


papadimoulis-Evrokoinovoylio_1Ερώτηση για το ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα, κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο, από τη μια, εντοπίζει «ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις της τάξης του 4.7%, το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες περίπου 7 δισ. ευρώ», για τον Προϋπολογισμό του 2013, και από την άλλη, ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν οι πόροι της περιόδου 2007-2013, αφού «δόθηκε προτεραιότητα στις δαπάνες χρημάτων, αντί για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων, καθώς επίσης, ότι η επιλογή των χρηματοδοτούμενων έργων έγινε με κριτήρια, πρώτον, την απορρόφηση των κονδυλίων, δεύτερον, τη συμμόρφωση με τους κανόνες και τρίτον, τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις».

Συνεχίζοντας την ερώτησή του ο Δ.Παπαδημούλης, ζητά από την Κομισιόν να τοποθετηθεί εάν «συμφωνεί με τις εκτιμήσεις και τις διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών πόρων», καθώς επίσης, να παρουσιάσει «ποιες δράσεις έχει αναλάβει ώστε να αντιστραφεί η παραπάνω εικόνα»”.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά να ενημερωθεί για τα ποσοστά σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Ελλάδα και ποια έργα «επιλέχθηκαν με κριτήριο την “απορρόφηση των κονδυλίων”».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Προϋπολογισμό του 2013, εντοπίστηκε ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις της τάξης του 4.7%, το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες περίπου 7 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποστηρίζει ότι για όλη την προγραμματική περίοδο 2007-2013, «δόθηκε προτεραιότητα στις δαπάνες χρημάτων, αντί για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων», καθώς επίσης, ότι «η επιλογή των χρηματοδοτούμενων έργων έγινε με κριτήρια, πρώτον, την απορρόφηση των κονδυλίων, δεύτερον, τη συμμόρφωση με τους κανόνες και τρίτον, τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις».

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση πολλών κρατών-μελών της Ένωσης που αντιμετωπίζουν, είτε δυσκολίες ανάκαμψης, είτε παρατεταμένη ύφεση, αλλά και το μικρό μέγεθος του Κοινοτικού Προϋπολογισμού την επόμενη περίοδο, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Συμφωνεί με τις εκτιμήσεις και τις διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών πόρων και αν ναι, ποιες δράσεις έχει αναλάβει ώστε να αντιστραφεί η παραπάνω εικόνα;
  • Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, πόσο ήταν το ποσοστό σφάλματος στις χρηματοδοτήσεις για την περίοδο 2007-2013;
  • Ποια έργα στην Ελλάδα θεωρεί η Κομισιόν ότι επιλέχθηκαν με κριτήριο την «απορρόφηση των κονδυλίων»;
Advertisements

Περί papadimoulis
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: